Latvija atbalsta atteikšanos no sezonālas laika maiņas, pastāvīgi paliekot vasaras laikā, teikts valdības sēdes slēgtajā daļā uzklausītajā Ekonomikas ministrijas (EM) ziņojumā.

Vienlaikus ministrijā atzīmēja, ka līdz Eiropas Komisijas (EK) gala lēmuma pieņemšanai laika maiņa turpināsies - līdz EK gala lēmuma pieņemšanai visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs pavasarī notiks pāreja uz vasaras laiku un rudenī pulksteņa rādītāji tiks griezti atpakaļ.

Šogad Latvijā pāreja uz vasaras laiku notiks 31. martā.

Ministrijā atgādināja, ka pagājušā gada laikā Eiropā aktualizējās jautājums par nepieciešamību pārskatīt pašreizējo pulksteņa pārregulēšanas kārtību. Tāpēc EK veica ES dalībvalstu iedzīvotāju aptauju, kurā lielākā daļa iedzīvotāju pauda viedokli, ka pastāvošā kārtība būtu atceļama. Līdz ar to 2018. gada 12. septembrī EK iepazīstināja ES dalībvalstis ar jaunas direktīvas projektu, rosinot pārtraukt sezonālo laika maiņu visā ES no 2019. gada.

"Diskusijas par priekšlikumu ES turpinās, gala lēmums vēl nav pieņemts un šobrīd nav indikāciju par iespējamo apstiprināšanas laiku. Līdz šim notikušās diskusijas liecina, ka priekšlikumā noteiktais 2019. gads sezonālās laika maiņas atcelšanas termiņš nav īstenojams un piemērotākais laiks sezonālās laika maiņas atcelšanai būtu 2021. gads," informēja EM.

Ministrija ir izanalizējusi EK sagatavotās direktīvas projektu, konsultējusies ar virkni Latvijas tautsaimniecības nozaru uzņēmējiem, nevalstiskajām organizācijām un citām valsts pārvaldes iestādēm un sagatavojusi Latvijas nacionālo pozīciju par sezonālās laika maiņas atcelšanu, kas tika akceptēta Ministru kabineta sēdē.

Latvija kopumā atbalsta atteikšanos no sezonālās laika maiņas, un pēc jaunās direktīvas pieņemšanas gatava pāriet uz vasaras laiku (GMT+3) un tajā palikt pastāvīgi.

Latvijā vasaras laiks pirmo reizi tika ieviests 1981. gadā. Kopš 1997. gada vasaras laiks ir spēkā no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • -2
    reku 19.02.2019, 16:43:30

    Kāpēc vasaras laikā?
    To taču mums uzpieda Psrs impērija tai tālajā 1981.gadā.Līdz tam dzīvojām joslas laikā+1 stunda dekrēta laiks.
    Būtu tikai loģiski atgriezties pie joslas laika.

  • 0
    kaimiņš007 19.02.2019, 16:44:23

    Kāpēc atkal nevar izmaiņas veikt uzreiz, atkal jāatliek uz 2021. gadu? Baigi patīk paspīdzināt tautu vēl kādu laiciņu . Iepriekš taču tika teikts , ka ar šo pavasari pulsteņus pagriezīs stundu uz priekšu un rudenī vairs negrozīs , un cilvēki mierīgi dzīvos tā saukto vasaras laiku, nostabilizēsies miega un nomoda cikls un viss kārtībā.

  • 0
    Brīvā Latvija 19.02.2019, 21:39:43

    Sanāk, ka mēs patstāvīgi pārejam uz GMT+3, kas ir arī Maskavas laiks (Krievijā nepastāv ziemas - vasaras laika maiņas) MSK laika josla sākas kaut kur pie Vorkutas un Pečoras, kas atrodas no mums kādus 2700 km. Tad nu atkal spēkā būs vecais teiciens:
    ''Pareizs laiks - Maskavas laiks''

  • 0
    Krišs Daugulis 19.02.2019, 23:16:27

    Neatņem, Imant, Aivaram vakara krizdoļus!

  • -1
    Pink 20.02.2019, 08:45:27

    Vasaras laiks?! Kas tie par suņa murgiem? Vasaras laiks tika ieviests, no tā arī vajadzētu atbrīvoties.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: