Valsts aizsardzības mācību (VAM) pirmajā semestrī apguvuši 134 skolēni, informēja Jaunsardzes un informācijas centrā (JIC).

Aizsardzības ministrijā notika valsts aizsardzības mācības pilotprojekta pirmā semestra atskaites sanāksme, kurā piedalījās pilotprojekta skolu un pašvaldību pārstāvji, kā arī aizsardzības mācības pasniedzēji - jaunsargu instruktori.

Sanāksmes atklāšanā aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis pauda cerību, ka pēc trīs gadiem VAM ieviešanā iesaistīsies vēl vairāk skolu.

Ministrs aicināja instruktorus un skolu pārstāvjus nekautrēties un informēt par problēmām ar VAM ieviešanu, taču jau tagad esot patīkami redzēt, kā mainās VAM iesaistītie jaunieši.

Pārējā sanāksmes daļā klātesošie diskutēja par problēmām, kuru atrisināšana ļautu sekmīgāk risināt VAM ieviešanu. Kā viens no apspriestajiem jautājumiem bija ieviest iespēju skolēniem apmeklēt konsultācijas.

Tāpat diskusijas dalībnieki atzina, ka nepieciešams uzlabot juridisko bāzi, uz kuras pamata izsniegt materiāltehniskos līdzekļus, piemēram, formastērpus un zābakus. Kā uzsvēra JIC direktors Aivis Mirbahs, Latvijā ir nepieciešams sagatavot Jaunsardzes likumu, kurā būtu definēti jauniešu pienākumi un tiesības, uz kuru pamata izsniegt materiāltehniskos līdzekļus.

Klātesošie arī diskutēja par jautājumiem, kas skar VAM programmas akreditāciju un to, vai, beidzot 12. klasi, VAM vērtējumu rakstīt skolēna atestātā. Klātesošie arī diskutēja par mācību procesa saskaņošanu ar skolēnu brīvlaikiem.

Mirbahs norādīja, ka VAM ieviešanā nepieciešams attīstīt šaušanas nodarbības, tāpēc viņš aicināja pašvaldības piešķirt telpas noliktavu un nelielu šautuvju ierīkošanai.

JIC direktors arī informēja, ka JIC februārī skolām izsludināšot pieteikšanos VAM ieviešanā uz nākamo mācību gadu.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • -3
    .Barons. 19.01.2019, 16:41:19

    To ir būt pulk pa maz.Le zinat.

  • 0
    Kurzemniece. 19.01.2019, 17:20:17

    Lai nu ko,bet Kalašņikova automātu vajadzētu pārzināt katram skolas beidzējam.Protams,arī NATO ieročus.

  • -5
    jaanism 19.01.2019, 20:07:27

    Tas ir - kā uzsliet telti un šaut ar gaiseni?

  • -2
    Latvija pāri visām! 19.01.2019, 21:15:59

    Puikiem der iepazīties ar ieročiem.

  • 0
    reku 20.01.2019, 10:55:54

    Aizsardzības mācības galvenais uzdevums būtu sagatavot jauniešus partizānu kara vešanai.Būsim reālisti,mūsu tā saucamā armija ne uz ko dižu nav spējīga.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: