Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca aicina aktīvi iesaistīties gan esošos, gan jaunos donorus – ziedot asinis līdzcilvēkiem, kuri nonākuši nelaimē un kuriem asins pārliešana var dot cerību izdzīvot. Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī kļūt par asinsdonoru iespējams katru pirmdienu un piektdienu no plkst. 8.00 līdz 10.00.

Lai kļūtu par asinsdonoru, ir jāievēro šādi nosacījumi:

  • esi 18–65 gadus vecs;

  • tev ir derīgs personu apliecinošs dokuments (pase, ID karte);

  • sver ne mazāk par 50 kg;

  • esi paēdis, izgulējies, atpūties un jūties labi;

  • esi vesels un pēdējā laikā neesi slimojis;

  • pirms tam esi piekopis veselīgu uzturu un lietojis daudz šķidruma;

  • dienā pirms asins nodošanas NEESI lietojis alkoholu;

  • NEESI nodevis asinis vismaz 9 nedēļas un 12 mēnešu periodā to neesi darījis 4 reizes (attiecas uz sievietēm) vai 6 reizes (attiecas uz vīriešiem).

Asins devu nodošana aizņem aptuveni 10 minūtes, bet viens asinsdonors var izglābt ceļu satiksmes negadījumā cietušo, pacientu ar apdegumiem, palīdzēt vēža slimniekam, kā arī glābt citus cilvēkus pēc nepieciešamības.

Katru reizi donors ziedo 450 ml (vēl papildus apmēram 30 ml asins paraugiem – izmeklēšanai). Veselam cilvēkam šāds asins zudums nav kaitīgs. Asinis noņem tikai no elkoņa locītavas vēnas, un asins ziedošanas procedūra ilgst apmēram 10 minūtes.

Ziedojot asinis, donors atbrīvojas no vecajām asins šūnām – eritrocītiem - un organisms ražo jaunas, kas efektīvāk izplata skābekli visā organismā. Organisms atjauno asins tilpumu pēc asins ziedošanas 48 stundu laikā, un visas sarkanās asins šūnas – eritrocīti, kas tiek zaudēti asins ziedošanas procesā - atjaunojas četru līdz astoņu nedēļu laikā.

Ja esat nolēmis kļūt par asinsdonoru, dodoties uz asins sagatavošanas kabinetu, līdzi ņemiet pasi vai ID karti un bankas konta numuru. Bez personu apliecinoša dokumenta donori netiek pieņemti. Pirms asins ziedošanas obligāti būs jāaizpilda asinsdonora anketa, ārstniecības persona pārbaudīs jūsu veselības stāvokli, kā arī abu elkoņu locītavu vēnas. Pēc ārstniecības personas apstiprinājuma varēsiet doties nodot asinis. Anketas aizpildīšana, veselības pārbaudes un asins nodošana tiek organizēta vienuviet Asins sagatavošanas nodaļā.

Gaidīsim asinsdonorus Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Asins sagatavošanas nodaļā (Inženieru iela 60, Ventspils) katru pirmdienu un piektdienu no plkst. 8.00 līdz 10.00. Papildu informāciju iespējams uzzināt: ierodoties Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī Asins sagatavošanas nodaļā klātienē, zvanot pa tālruni 63632092 vai izlasot interesējošo informāciju portālos www.ziemelkurzemesslimnica.lv vai www.vadc.lv.

Pateicamies visiem asinsdonoriem par atsaucību un palīdzību līdzcilvēkiem!

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • -2
    EKZ 10.01.2019, 01:14:41

    Es labprāt nodotu, bēt nekad nevaru piecelties tik ātri, kur nu vel aizbraukt uz Vpili

  • -1
    norge 10.01.2019, 01:25:24

    nu lai domnieki un parejo pasvaldibas esoso uznemuma un iestazu darbinieki ari nodod pa 3 euro

  • -6
    Normunds Birkhans 10.01.2019, 22:29:08

    Tādiem kā Jums aprobežotība tikai naudas ziņā ie cik redzams - lai jau nodod pa kapeijkam.... Es pi ...d...a...s pagaidīšu kad būs pa eiro vismaz !

  • -6
    Normunds Birkhans 10.01.2019, 22:16:00

    Es došos ;)

  • -1
    norge 11.01.2019, 10:59:16

    to Mikks lai nodotu kvalitativas asinis tev ir labi jaed un pec nodosanas vel labak lai nedabutu kaut kadu slimibu , ta ka naudai ir nozime ja esi maksas donors , to tev pateiks jeb kurs gimenes arsts

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: