Oktobris starptautiski tiek atzīmēts kā krūts veselības mēnesis ar mērķi informēt un izglītot sabiedrību par krūts vēzi no dažādiem – slimības diagnosticēšanas, ārstēšanas un profilakses – skatupunktiem.

Krūts vēzis ir izplatītākā onkoloģiskā saslimšana sievietēm, un pēdējos gados tas ticis konstatēts rekordlielam sieviešu skaitam – virs 1000 pacientēm katru gadu. Diemžēl socioloģiskie pētījumi liecina, ka 60% Latvijas sabiedrības ir zema interese vai pat vienaldzīga attieksme pret krūts vēža saslimšanu un ar to saistītiem riskiem. Vairumā gadījumu slimība tiek ielaista un netiek konstatēta agrīnā stadijā.

Mamogrāfija ir efektīvākā metode krūts dziedzeru slimību noteikšanā sievietēm pēc 40–45 gadu vecuma, jo ap to laiku krūtīs samazinās dziedzeraudi un palielinās taukaudu daudzums.

Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā ir pieejama mamogrāfijas iekārta, kurai ir vislabākie izšķirtspējas rādītāji un vismazākā starojuma deva, veicot standarta izmeklējumu. Turklāt papildus standarta 2D izmeklējumam mamogrāfijas iekārta ir aprīkota ar 3D tomosintēzes funkciju, kas nodrošina daudz precīzāku diagnostisko izmeklējumu. Līdz šim tomosintēzes pakalpojumi bija pieejami tikai Rīgas ārstniecības iestādēs.

Latvijā ik gadu arvien vairāk uzmanība tiek pievērsta valsts apmaksātas krūts vēža diagnostikas skrīninga programmai ar mamogrāfijas metodi sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem, uz kuru pacientes tiek rakstiski uzaicinātas. Programmas ietvaros sievietes saņem uzaicinājuma vēstuli, kuru uzrādot ārstniecības iestādē mamogrāfijas izmeklējums būs pieejams bez maksas. No 2018. gada krūts un dzemdes kakla vēža profilaktiskās pārbaudes (sākot no 50 gadu vecuma) var veikt arī tad, ja uzaicinājuma vēstule nav paņemta līdzi (arī gadījumos, ja tā ir nozaudēta vai tikusi nosūtīta, bet nav saņemta). Informācija par sievietei nosūtītās uzaicinājuma vēstules numuru un nosūtīšanas datumu ārstniecības iestādēs ir pieejama elektroniski. Pieminēsim, ka Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā sievietēm ar blīvām krūtīm nepieciešamības gadījumā attēla kvalitātes uzlabošanai mamogrāfijas izmeklējumā ar pacientes apstiprinājumu tiks pielietota tomosintēze bez papildu samaksas.

Tāpat mamogrāfijas izmeklējumi ar vai bez tomosintēzes funkcijas ir pieejami kā valsts apmaksāts un maksas pakalpojums. Mamogrāfijas izmeklējumi ir pieejami bez gaidīšanas laika, valsts finansējuma ietvaros.

Ieteikumi, sagatavojoties mamogrāfijas izmeklējumam:

- ieteicams nelietot dezodorantus, smaržas, pūderus un krēmus padusēs vai uz krūtīm, jo tie var radīt defektus attēlā;

- sievietēm reproduktīvā vecumā mamogrāfiju veic no 5. līdz 15. cikla dienai;

- ja tiek lietoti hormonu medikamenti (pretapaugļošanās vai hormonu aizstājterapijai), mamogrāfiju iesakām veikt pirmajās dienās kopš medikamentu iepakojuma uzsākšanas.

Informējiet personālu, ja:

- iepriekš veiktā mamogrāfija jums nav bijusi patīkama vai radījusi sāpes, lai izmeklējumu varētu organizēt maksimāli komfortablu;

- jums ir krūšu implanti – tas gan nav šķērslis mamogrāfijas izmeklējuma veikšanai, bet personālam tas ir jāņem vērā, lai atbilstoši pielāgotu izmeklējumu.

Mamogrāfijas izmeklējumam iespējams pieteikties, zvanot uz Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas reģistratūru pa tālruni 63624665.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: