Tuvojoties brīnišķīgajam notikumam – bērniņa nākšanai pasaulē –, arvien biežāk māmiņām prātā iezogas doma par to, kur, kad un kā rīkoties, dzemdības sagaidot.

Māmiņām, izvēloties dzemdību nodaļas vietu, kritēriji izvēlei var būt dažādi:

- ieteikumi no ģimenes, draugiem, paziņām;

- dzīvesvietas attālums no dzemdību nodaļas;

- vecmātes izvēle;

- pieredzes stāsti internetā;

- citi faktori.

Izdarot izvēli, būtu ieteikums māmiņai apmeklēt dzemdību nodaļu un patiešām to iepazīt, apskatot palātas, dzemdību zāles, kā arī tiekoties ar medicīnisko personālu. Dzemdību nodaļas apmeklējums ir iespēja laicīgi iepazīt ne tikai apkārtējo vidi bērniņa sagaidīšanai, bet arī personālu un uzdot sev interesējošus jautājumus.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas dzemdību nodaļu iespējams apskatīt, iepriekš piesakot vizīti pa tālruni 63624404. Vizītes laikā vecmātes atbildēs uz jūsu jautājumiem, kā arī iepazīstinās ar palātām, parasto un ūdens dzemdību zāli (ja zāles būs pieejamas konkrētajā laika posmā).

Māmiņām līdz 12. grūtniecības nedēļai būtu jādodas pie sava ginekologa, kas veiks apskati, nozīmēs analīzes un veiks sonogrāfijas izmeklējumu. Ja ar māmiņas veselību viss būs kārtībā, viņa līdz grūtniecības beigām varēs doties uzskaitē pie vecmātes, ieteicams reizi mēnesī. Ja māmiņai tomēr ir kādas raizes, satraukums vai jautājumi, tad vecmāti var apmeklēt arī biežāk. Vizītes laikā vecmāte veic svēršanu, mēra asinsspiedienu, paklausās sirdstonīšus, novēro, kā attīstās bērniņš, izvērtē analīžu rezultātus, kā arī aprunājas ar topošo māmiņu un atbild uz viņas jautājumiem par dzemdībām. Ja apskates laikā tiek konstatētas kādas veselības problēmas vai novirzes no fizioloģiskās grūtniecības, tad sieviete tiek nosūtīta pie sava ginekologa.

Ja māmiņai izveidojies labs kontakts ar vecmāti un ir vēlme, lai vecmāte būtu kopā ar viņu arī dzemdībās, ir iespēja noslēgt dzemdību līgumu. Tas gan ir maksas pakalpojums, jo valsts programma šādu pakalpojumu neapmaksā. Dzemdību līguma noslēgšanas gadījumā parasti grūtniece ar savu vecmāti sazvanās jau pirms braukšanas uz slimnīcu un viņas uz dzemdību nodaļu brauc kopā. Vecmāte vada visu dzemdību procesu no sākuma līdz beigām.

Lai sagatavotos dzemdībām, slimnīcā tiek piedāvātas arī izglītojošās lekcijas topošajiem vecākiem. Aktuālais lekciju grafiks ir pieejams slimnīcas mājaslapā un sociālajos tīklos. Pieminēsim, ka uz lekcijām ir ieteicams doties kopā ar otro pusīti, lai ne tikai māmiņa, bet arī tētis būtu gatavs bērniņa sagaidīšanai. Tētis ir māmiņas atbalsts ik dienu, gan grūtniecības laikā, gan dzemdībās, gan ik dienu aprūpējot mazuli.

Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā grūtnieces grūtnieču aprūpes kabinetā pieņem daudzu ventspilnieču un citu pilsētu iedzīvotāju iemīļotas vecmātes: Aija Ziemele, Diāna Zaļepska un Baiba Mincenberga.

Nodaļā dzemdības pieņem kvalificēti ginekologi: Sergejs Gurjanovs, Natālija Lapa, Elīna Lauva, Inese Gračova, Larisa Samkova, Natālija Gailīte, Valdis Kupelis, Zanda Ākule.

Dzemdību nodaļā ir pieejami kvalificēti speciālisti un mūdienīgas iekārtas māmiņas un mazuļa kvalitatīvai aprūpei. Nereti simptomi parāda, ka, iespējams, būs nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās jeb ķeizargrieziens, bet šādos gadījumos tiek izmantota STAN iekārta, kas paredzēta dzemdību procesa monitorēšanai. Šī iekārta īsā laika posmā parāda mazuļa sirds kardiogrammu, pēc kuras var precīzi noteikt, vai ir nepieciešams ķeizargrieziens vai arī var turpināties dabīgās dzemdības. Tāpat tiek veidota cieša sadarbība ar citām slimnīcas nodaļām, nepieciešamības gadījumā sniedzot arī cita veida medicīnisko palīdzību, piemēram, ja māmiņai ir nepieciešama neatliekama dialīze nieru funkciju atjaunošanai, tā tiek sniegta nekavējoties slimnīcas Kurzemes Nieru aizstājterapijas centrā.

Dzemdību nodaļu plānots papildināt ar mūsdienīgām tehnoloģijām ERAF projekta SIA «Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca» veselības aprūpes infrastruktūras attīstība ietvaros. Šogad plānots iegādāties divas plaušu mākslīgās ventilācijas iekārtas (invazīvu un neinvazīvu), fototerapijas sistēmu, kā arī sildīšanas matračus mazuļiem.

Tālrunis uzziņām 63624404, savukārt plašāka informācija par dzemdību nodaļas piedāvājumu slimnīcas mājaslapā www.ziemelkurzemesslimnica.lv.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -1
    Nah Nahs. 15.10.2018, 12:07:18

    Cita sabērnojas aiz atkritumu konteineriem.Tāpēc bērnus tur bieži atrod.

  • -1
    venta33 15.10.2018, 21:50:11

    Jautajums ZKRS !!!! Vai dzemdību nodaļā strādā TIKAI 3 vecmātes ?? Un no kura laika ārsti pieņem dzemdības ???

  • -1
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 16.10.2018, 10:00:07

    ZKRS Dzemdību nodaļā kopumā strādā 7 vecmātes, kuras pieņem dzemdības. Tekstā minētās 3 vecmātes, ir tās, kuras pieņem topošās mammas grūtnieču aprūpes kabinetā.
    Dzemdējot bērniņu slimnīcā, dzemdību nodaļā, visas dzemdības uzrauga ārsti, t.i. ginekologi-dzemdību speciālisti kopā ar vecmāti. Ja dzemdības norit veiksmīgi ārsta iesaiste ir mazāka. Šādos gadījumos dežurējošais ārsts-ginekologs vairāk uzrauga dzemdību procesu, pārbauda jaunās māmiņas stāvokli, bet pašas dzemdības pieņem vecmāte. Ja ir kādi sarežģījumi vai pastāv kādi riski, dzemdības pieņem ārsts un viņam asistē vecmāte.

  • -1
    Pipars 15.10.2018, 22:07:51

    Vai šis ir reklāmas raksts vai apmaksāta informācija?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: