Šis gads Ziemeļkurzemes reģionālajai slimnīcai ir iesācies ļoti produktīvi. Apgūstot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu, kas paredzēts veselības aprūpes infrastruktūras attīstībai, slimnīcā iegādātas jaunas, mūsdienīgas diagnostikas iekārtas.

Šogad Ventspils slimnīcā jau uzstādītas un svinīgi atklātas jaunākās paaudzes magnētiskās ­re­zonanses, mamogrāfijas, ultra­­so­nogrāfijas, endoskopijas un laparoskopijas, anestezioloģijas, sterilizācijas, kā arī operāciju zāles iekārtas. Savukārt pagājušās nedēļas nogalē slimnīcas aprīkojums tika papildināts vēl arī ar jaunu rentgenogrāfijas digitālo iekārtu. Jaunās iekārtas atklāšanas pasākumā Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekš­sēdētājs Juris Lācis norādīja, ka, iegādājoties jauno digitālo rentgenogrāfijas iekārtu, slimnīcas diagnostikas nodaļa sper lielu soli uz priekšu. Jaunā iekārta ne tikai ievērojami uzlabos slimnieku izmeklējumu kvalitāti, bet arī pasargās ārstus un citu medicīnas personālu no nevajadzīgā apstarojuma.

Jaunā rentgenoloģiskā iekārta apvieno divas diagnostikās funkcijas – rentgenogrāfijas un rent­genoskopijas. Tādējādi iekārta nodrošina universālas rentgenogrāfijas funkcijas un ar to arī iespējams veikt rentgenoskopiskās (tā saucamās – caurskates) izmeklēšanas.

Ņemot vērā rentgeniekārtas galda izcilo mobilitāti un digitālā detektora esamību, ar jauno iekārtu var veikt visu ķermeņa daļu un iekšējo orgānu izmeklējumus no galvas līdz pirkstu galiņiem, gandrīz nemainot pacienta pozīciju. Minētās iekārtas īpatnības atvieglo gulošu slimnieku izmeklēšanu, kā arī iespējams ar speciālas programmatūras palīdzību veikt ortopēdisko attēlu savietošanu, kas ļauj iegūt, piemēram, kāju vai mugurkaula izmeklējumu visā garumā.

Jaunā iekārta aprīkota ar statīvu vertikālajai ekspozīcijai, kas ļauj ātri veikt krūšu kurvja izmeklējumus.

Ventspils slimnīcas tiekšanās uz nepārtrauktu attīstību un veselības aprūpes pakalpojumu kvalitātes paaugstināšanu nevainagotos ar tik grandioziem rezultātiem, ja nebūtu pašvaldības un Saeimas deputātu atbalsta. Ventspils domes priekšsēdētāja 1. vietnieks sadarbības jautājumos Guntis Blumbergs uzskata, ka ikvienas jaunas slimnīcas iekārtas atklāšana – tie ir svētki ventspilniekiem, visas Kurzemes un citu apdzīvotu vietu iedzīvotājiem, jo mūsdienīgas, jaunākās paaudzes diagnostikas iekārtas paver iespēju agrīni diagnosticēt saslimšanas, kas nozīmē – ātrāk uzsāktu un veiksmīgāku ārstēšanu, ātrāku slimnieku atveseļošanos. Darbs pie projekta un tā finansējuma piesaistes notika ne tikai slimnīcā un pašvaldībā, bet arī valdībā un Saeimā, norādīja Blumbergs. Runājot par komandas darbu, Ventspils slimnīcas ko­lektīvs jau sen ir pierādījis savas spējas sadarboties izcilā komandā, viņš piebilda.

Saeimas deputāts un Ventspils slimnīcas ārsts, anesteziologs reanimatologs Gundars Daudze atgādināja, ka mūsdienu tehnoloģijas ļauj attīstīt medicīnas iekārtas un ārstēšanas metodes patiesi grandiozos tempos. Universālā rentgenogrāfijas–rentgenoskopijas iekārta, ko iegādājusies Ventspils slimnīca, pagaidām ir vienīgā Latvijā, bet tuvākā atrodama Viļņas Universitātes klīnikā, Lietuvā. Deputāts pateicās visai komandai, kas piedalījās projekta īstenošanā.

Ventspils slimnīcas aprīkošana ar jaunākās paaudzes iekārtām notiek Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Veselības aprūpes infrastruktūras attīstības projekta realizācijas ietvaros, kura kopējās izmaksas ir aptuveni 10 miljoni eiro. Ventspils slimnīca no šīs summas ir apguvusi jau 2,5 miljonus eiro. Priekšā vēl daudz darba, tai skaitā arī jaunu slimnīcas nodaļu izveide un būvniecība, sacīja Juris Lācis.

Lasi vēl