Nesen Kultūras ministrijā notika pieredzes apmaiņas seminārs romu pārstāvjiem, kurā tika apkopota pieredze, iepazīstināti pašvaldību pārstāvji un speciālisti ar mediācijas darbības sasniegumiem un rezultātiem, veikumiem, romu mediatoriem pildot amata pienākumus Latvijas pilsētās – Valmierā, Ventspilī, Jelgavā, Dobelē un Rīgā.

Dzīvie tilti jeb starpnieki saistās ar unikālu personību īpašībām, lai vietējā Ventspils romu sabiedrība savienotos un savstarpēji saslēgtos ar pašvaldību, institūcijām un speciālistiem. Esam dziļi pateicīgi Ventspils pašvaldībai un nozaru speciālistiem par sadarbību un iespēju uzlabot romu dzīvi.

Esmu ieguvis pārliecību, ka romu sabiedrībā dzīvo tiltu ideja ir jāturpina. Katra mediatore kā dzīvie tilti ir autoritātes romu sabiedrībā. Mediatores tika speciāli sagatavotas, lai pildītu šo pienākumu, katrai no viņām ir personīgā pieredze, izglītība un psiholoģiskā motivācija (dziļa interese palīdzēt tautiešiem), spējas iesaistīt, pārliecināt, uzrunāt, organizēt romu un pārstāvošo pašvaldību pārstāvjus, organizācijas un speciālistus. Projekta ietvarā Latvijas romu platforma II: dialogs, līdzdalība un savstarpēja mācīšanās Latvijas romu mediatores: Ināra Kozlovska pārstāvēja Jelgavas romus; Marta Paņko sniedza atbalstu Rīgas romiem; mediatore Agnese Meļķe bija starpniece Dobeles romiem; Malda Avramenko darbojās Ventspilī, bet Vija Korenovska bija romu mediatore Valmierā.

Maldai daudz izdevies paveikt izglītības jautājumos. Viņa cieši sadarbojas ar Ventspils skolām un romu bērnu vecākiem, lai risinātu izglītības problēmas, kā arī ar Sociālo dienestu un sociālajiem darbiniekiem. Pateicoties Maldas mērķtiecībai un neatlaidībai, romu izglītības jautājumi ir uzlabojušies. Vecākiem ir radies plašāks priekšstats par izglītības nozīmi. Ir izdevies risināt romu dzīvokļu jautājumus Ventspilī, lai gan nav bijis viegli noturēt romus uz vienas līnijas. Palīdzība sniegta konkrēti 45 romu ģimenēm. Īpaša nozīme veltīta saskarsmes kultūras uzlabošanai un izglītojošai iniciatīvai, vairāk iepazīstot romu kultūras un psiholoģiskās īpatnības, lai veicinātu komunikāciju un sapratni starp Ventspils romiem.

Malda, pildot mediācijas darbu, panākusi romu bērnu pasargāšanu un ģimenes statusu saglabāšanu. Mediatoru darba novērtēšanu, mentoringu un koordinēšanu nodrošināja biedrības Izglītības iniciatīvu centrs eksperte Sandra Kraukle. Romi ļoti vēlētos, lai Malda vairāk palīdzētu pieaugušo izglītības jautājumos, jo vēl daudzi neprot rakstīt un lasīt. Ventspils romi godīgi atzīst, ka Malda pārzina dzīves plašās jomas un viņas sievišķīgā gudrība, labestība, kas robežojas ar stingrību, iedrošina romus pašiem vērsties pie viņas pēc padoma un atbalsta.

Šajā projektā bija plānots sniegt mediācijas palīdzību vismaz 10 romu ģimenēm katrā no minētajām pilsētām, tomēr, kā norādīja Kraukle, mediatori ir strādājuši daudz pamatīgāk. Viņas ziņojums klātesošos informēja par 134 Latvijas romu ģimenēm, kuras saņēma romu mediatoru piedāvājumus. Romu mediators ir romu interešu pārstāvis: mediatora darbs ir liels izaicinājums un misija, kas prasa atzīšanu un cieņu romu vidū, spēju veidot, koordinēt, rast elastīgu saskarsmi. Ne katrs roms prot, zina un spēj vadīt mediācijas norisi. Analizējot mediācijas gaitu, tika novērots mediatora tehniskā nodrošinājuma grūtības: trūka telpas, kur uzņemt romu klientus. Mediatoram apgrūtinoši strādāt un plānot mediācijas darba gaitas, koordinēt tikšanās un laikus, saskaņot ar attiecīgajiem speciālistiem, paša romu mērķa grupas nepastāvīgums – pārtrūkst kontakti un romi nomaina tālruņu numurus un adreses, kas traucē mediācijas procesa regularitāti un nepārtrauktības nodrošināšanu.

Attēlā: Mediatores (no kreisās puses) Agnese (Dobele), Ināra (Jelgava), Marta (Rīga), Vija (Valmiera), Malda (Ventspils) pēc speciālām apmācībām, saņēma darba apliecības – tiesības strādāt par romu mediatoru.

Lasi vēl

Komentāri (9)

  • -4
    reku 29.05.2018, 16:33:11

    Nesaprotu,par ko rakstā runa.
    Kas tie tādi "romi"?

  • 0
    Johny Bannis 29.05.2018, 16:49:02

    Katram bratiņam tgd staigās līdz dzīvais tilts!

  • -1
    yolo 29.05.2018, 20:50:32

    kamēr lasīju rakstu, maks pazuda

  • 0
    Margrieta. 29.05.2018, 20:55:37

    Kad sākas melleņu laiks ,visi čigāni dzīvājas pa mežu-vai tad tie mediātori arī brauks ogas lasīt?

  • 0
    Latvija pāri visām! 29.05.2018, 22:36:59

    Beidzat tokš godīgus čigānus apsaukāt par kaut kādiem romiem.

  • 0
    Nif nifs 29.05.2018, 23:35:12

    Malda tak nu jau labu laiku nedzīvo Ventspilī

  • -5
    ANDRIS TERTATS 30.05.2018, 01:41:15

    Sveiki Visiem rakstitājiem ! Izskatas gan, ka Jums te klājas tīri jauki... Ar labu toni vai ironiju pieminat rakstu, viss ir jauki !!! Paldies par Jūsu komentāriem ! Tātad, mēs romi (čigāni) vēl esam dzīvi, ja par mums vēl pārrunā..:-))

  • 0
    Brīvā Latvija 30.05.2018, 09:29:45

    Projekta kopējais budžets ir 63 178 eiro, tai skaitā EK finansējums ir 60 018 eiro, bet valsts budžeta līdzfinansējums ir 3 160 eiro. www.km.gov.lv

    Atkal kārtējais biznesa projektiņš. ''Romu'', kas sabiedrībā plašāk pazīstami kā čigāni, t.s. integrācijai jau iztērēti miljoni. Patiesie labuma guvēji, jau kā ierasts, šeit nav parastie čigāni.
    Protams, visa tā iedzīvošanās uz nabaga cilvēciņiem, ne tuvu nestāv blakus līkdegunjiem, kuriem pieder vislielākais biznesa plāns pasaules vēsturē, ar savu īpašu nosaukumu un restitūcijām.

  • 0
    snaiperis999 30.05.2018, 11:13:35

    Vai tiešām atkal shēmošana?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: