Katru gadu mēs svinam gaišos Kristus piedzimšanas svētkus. Lūk, arī šodien gavilē Ventspils pareizticīgo dievnama zvani.

Šie svētki dāvā dvēseli dziedinošu gaismu, mieru un prieku, liekot aizmirst materiālās ikdienas likstas. Svētā Nikolaja dievnama mācītājs tēvs Vadims šajā sakarā saka, ka visi baznīcas svētki saistīti ne tikai ar līksmi un prieku, bet arī ar skumjām – visas valsts vai atsevišķu cilvēku mērogā. Tas nav nejauši. «Ja atminēsimies Ziemassvētku notikumus, tad sapratīsim, ka arī Glābējam tie nebija vienkārši. Visuma radītājs šajā pasaulē ieradās ar skumjām – tas nepiedzima ķeizara pilī, bet alā, kurā tika iedzīti lopi lietus laikā...» par Bībeles notikumiem atgādina tēvs Vadims.

Arī visa cilvēciskā dzīve Glābējam bija ciešanu pilna... Ventspils pareizticīgo dievnama mācītājs sirsnīgi sveic ventspilniekus pareizticīgo Ziemassvētkos un novēl, lai šie svētki ikvienam kļūst par garīgās atdzimšanas sākumu. Daudzi ventspilnieki jau piedzīvojuši garīgo atdzimšanu pareizticīgo dievnamā. «Šeit ir cita valstība, šeit nevalda laicīgie ārējās pasaules likumi, kas darbojas ārpus dievnama,» savā pieredzē dalās mācītājs tēvs Vadims. Tādas izjūtas pirms vairākiem gadiem piedzīvoja arī ventspilniece Ludmila Stefanoviča. Palikusi bez darba un ar briesmīgu diagnozi, Ludmila izjuta bailes un neziņu. Nedēļu, kas bija atlikusi līdz operācijai, viņa praktiski pilnībā pavadīja baznīcā – lūdzot un domājot par savu dzīvi. Pirms operācijas ejot uz pēdējo apskati pie ārsta, Ludmila ar rūgtumu nodomāja: kas es tāda esmu, lai Dievs pievērstu man uzmanību?! «Un pēkšņi es sajutu, kā pār mani kaut kas pārlaidās,» atminas sieviete. Kad viņa ieradās pie ārsta, pārsteigti bija abi – no audzēja nebija ne miņas.

Kopš tā laika Ludmila baznīcā pavada visu savu brīvo laiku – uzkopj teritoriju, veic citus darbiņus. Viņai palīdz vīrs Jurģis, kas pirms vairākiem gadiem pārgājis pareizticībā. Tikšanos ar Jurģi Ludmila tāpat uzskata par Dieva gribu, kas caur vīru dāvājis viņai tik lielu mīlestību un rūpes, kādas nekad agrāk viņa nav piedzīvojusi...

Fotogrāfijas no dievkalpojuma Ventspils Sv. Nikolaja pareizticīgo baznīcā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: