Jauno 2018. gadu Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Ventspils Biznesa inkubators sācis pilnā sastāvā un ar uzsaukumu uzņēmumiem iesniegt pieteikumus šogad pirmajai uzņemšanai inkubācijā.

Šogad plānotas trīs uzņēmumu uzņemšanas Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Biznesa inkubatorā (BI). No 2. līdz 22. janvārim izsludināta šogad pirmā uzņemšana inkubācijā. Šajā uzsaukumā plānots uzņemt inkubācijā 5 uzņēmumus, bet, ja nosacījumiem atbilstošu pretendentu būs vairāk, tad ir iespējams uzņemt arī līdz 8 pretendentiem, skaidro Ventspils BI vadītāja Nataļja Jarohnoviča. «Mēs gaidām jebkuras kompānijas, kas ir gatavas strādāt un attīstīt savu biznesa modeli gan reģionā, visā Latvijā, gan arī ārpus tās, ja ir eksporta potenciāls,» piebilst Jarohnoviča. BI uzņem gan augsto tehnoloģiju, gan arī tradicionālo nozaru uzņēmumus, kas darbojas pilsētā un novadā.

Uz uzņemšanu BI var pretendēt jau reģistrēti uzņēmumi, vēlams – ar precīzi noformulētu biznesa ideju un skaidru potenciālo tirgu redzējumu. Jo īpaši tiek gaidīti to nozaru uzņēmumi, kas nosaka mūsu pilsētas attīstības stratēģiju, – IKT, tūrisma un citi. BI nevar tikt uzņemti uzņēmumi, kuri strādā jomās, kas netiek atbalstītas pašreizējā LIAA programmā, proti, tirdzniecība, azartspēles, zivsaimniecība, lauksaimniecības produkcijas primārā ražošana, finanšu starpniecība, operācijas ar nekustamajiem īpašumiem.

Uz BI atbalstu var pretendēt uzņēmumi vecumā līdz 3 gadiem. Taču, ja kompānija ir piedalījusies iepriekšējā inkubācijas programmā un nav saņēmusi visu paredzēto atbalsta apjomu, tad tā var pretendēt uz uzņemšanu BI, esot jebkurā vecumā. Nataļja Jarohnoviča atgādina, ka biznesa ideju autoru uzņemšana pirmsinkubācijā, kur idejas tiek notestētas un ir iespējams saņemt konsultatīvu palīdzību, kā arī izmantot telpas kopradei, notiek visu laiku.

Pieteikuma forma dalībai BI pieejama LIAA mājaslapā. Inkubācijas galvenās prioritātes – jaunu darba vietu radīšana, eksporta potenciāla attīstība pilsētā un Ventspils novadā. Ja rodas jautājumi vai ir nepieciešamas konsultācijas par uzņemšanu BI, Nataļja Jarohnoviča aicina darba dienās vērsties tieši BI, kas atrodas Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā (C korpuss), tālr. 62400906, vai arī nosūtīt elektronisku vēstuli.

Šogad Ventspils BI komandai pievienojusies vecākā projektu vadītāja Liene Kataševska, kura pirms tam strādājusi Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā, tajā skaitā – divās iepriekšējās BI uzņēmumu atbalsta programmās. «Visa mana iepriekšējā pieredze saistīta ar palīdzības un konsultāciju sniegšanu uzņēmumiem, kas piedalās Biznesa inkubatora programmās, ar projektu rakstīšanu un citām aktivitātēm šajā jomā,» par sevi stāsta Liene. Dzimusi Valmierā, viņa jau vairāk nekā 10 gadus savu dzīvi saistījusi ar Ventspili. Pēc otrās meitiņas piedzimšanas Liene bija bērna kopšanas atvaļinājumā, bet nesen viņa ar lielu prieku pieņēma LIAA piedāvājumu pievienoties Ventspils BI komandai.

Šobrīd inkubatora štati ir aizpildīti, tajā strādā trīs speciālisti – vadītāja, vecākā projektu vadītāja un projektu vadītāja. Ventspils BI izveidots 2017. gadā. Šobrīd inkubācijā ir 9 uzņēmumi, pirmsinkubācijā – 12.

LIAA Ventspils BI

Ventspils Augsto tehnoloģiju parks 1

Tālr. 62400906, e-pasts: Natalja.Jarohnovica@liaa.gov.lv, liene.katasevska@liaa.gov.lv

Pirmsinkubācijas atbalsts

Bezmaksas (100% līdzfinansējums) pieejams fiziskām personām un komersantiem uz laiku ne ilgāk par 6 mēnešiem:

- sākotnējās biznesa idejas novērtējums

- konsultācijas biznesa modeļa pilnveidei

- biznesa prasmju un iemaņu apguve

- uzņēmējdarbībai nepieciešamā vide (open office) un biroja aprīkojums

- citas bezmaksas konsultācijas, apmācības un semināri

Inkubācijas atbalsts

Pieejams komersantiem uz laiku ne ilgāk par 4 gadiem un kamēr atbalsts veicina attīstību:

- viss pirmsinkubācijā pieejamais atbalsts (bezmaksas – 100% līdzfinansēts)

- individuāli katram biznesa inkubatora dalībniekam izvirzīti mērķi attīstībai

- dažādi pakalpojumi (testēšana, prototipēšana, mājaslapu izveide, tirgus izpēte u.c.) (50% līdzfinansēts)

- ekspertu konsultācijas (50% līdzfinansēts)

- iespēja pretendēt uz mentoru atbalstu (bezmaksas – 100% līdzfinansēts)

- iespēja pretendēt uz grantu ar līdzfinansējumu 50% apmērā no attiecināmajām izmaksām:

- līdz 10 000 eiro apmērā specifiskiem pakalpojumiem (prototipēšana, testēšana, ekspertu konsultācijas u.c.)

- līdz 5000 eiro apmērā aprīkojuma (iekārtu, materiālu un izejvielu) iegādes izmaksu segšanai

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -3
    gunča 08.01.2018, 14:43:13

    Nezin ,vai visās valstīs inkubatori ir arī cilvēkiem,vai tikai Latvijā?Var redzēt to rezultātu,paskatoties uz tiem izšķilšanās rezultātā pie kabinetu galdiem sēdošiem gaiļiem un vistām.

  • -2
    yolo 08.01.2018, 23:26:11

    saprašana nav, bet iedirst ta gribas, ne?

  • -3
    gunča 09.01.2018, 09:53:04

    Tu ,saprotošais hrenova,arī tu te d.rs regulāri.Atšķirība starp mūsu komentāriem ir tāda,ka manējiem normāli cilvēki piekrīt,prot atšķirt realitāti no murgiem,piekrīt humoram un pamatotai ironijai,bet tavi komentāri (kā jau agrāk esmu ievērojis),ir tendēti uz visādu salašņu aizstāvību,kā arī cilvēkiem nepieņemamu likumu atzīšanu par labiem.Vai tik pats nesēdi kādā kabinetā un nesmirdini krēslā?

  • -2
    yolo 09.01.2018, 18:17:39

    nē atšķirība ir tāda, ka es iediršu tur kur kaut ko saprotu vai gribu kādu izprovocēt , lai vientieši var paspīdēt ar savu tupumu(skat augstāk), bet tu lej tukšu visur, kur ir iespēja ierakstīt komentāru.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: