Ventspils pilsētas pašvaldības pieteikums apstiprināts Eiropas Komisijas izsludinātajā konkursā Digitālo pilsētu izaicinājums (Digital Cities Challenge).

Dalība šajā konkursā palīdzēs Ventspilij iegūt Eiropas līmeņa atpazīstamību kā potenciālam tehnoloģiju centram un pilsētas vidi padarīt pievilcīgāku IKT nozares procesiem un to integrēšanai ikdienas dzīvē, iesaistot gan uzņēmējus, gan darba ņēmējus un sabiedrību kopumā.

Ventspils pilsētas pieteikumā augstu novērtēti gan līdzšinējie sasniegumi un IKT nozares attīstības stratēģija, gan kopējā vide darbam šajā nozarē. Pilsētas mērķis iesaistoties iniciatīvā, ir palielināt Ventspilī IKT nozarē nodarbināto skaitu. Ventspilij, kļūstot par vienu no labākajām izvēlēm dzīvei un darbam IKT nozarē, tiktu veicināti gan iekšējās migrācijas procesi, gan speciālistu piesaiste no ārvalstīm.

2017. gada rudenī izsludinātajā konkursā tiek izvēlētas 15 pilsētas, kas 14 līdz 18 mēnešos apņēmušās veikt būtiskas pārmaiņas, lai to ikdienas dzīvē veicinātu progresīvu tehnoloģiju izmantošanu un padarītu tās par moderniem tehnoloģiju centriem, kuros liela loma ir arī sabiedrībai. Šajā laikā Ventspils saņems augsta līmeņa ekspertu bezmaksas konsultācijas un iespēju piedalīties apmācībās, kā arī iespēju pilnveidot jau esošo IKT nozares stratēģiju, kas aktuāla līdz 2020. gadam. Iesaiste iniciatīvā palīdzēs arī realizēt ieceres IKT komercdarbības veicināšanā un virzīties uz digitālās ekonomikas principu ieviešanu praksē. Pirmā dalībai apstiprināto pilsētu tikšanās plānota 19. un 20. februārī Briselē.

Kā pašvaldības sadarbības partneri iniciatīvas īstenošanā iesaistījušies Ventspils Augsto tehnoloģiju parks, Ventspils Digitālais centrs, Ventspils Augstskola, Ventspils Tehnikums, Ventspils Izglītības pārvalde, Zaļo un viedo tehnoloģiju klasteris un SIA TestDevLab. Projekta norisi koordinēs šoruden izveidotais Ventspils Biznesa atbalsta centrs.

Pēdējos gados Ventspils par vienu no savām prioritārajām nozarēm izvirzījusi informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozari. Pilsēta veic mērķtiecīgu darbu, lai padarītu Ventspili par Eiropas līmeņa viedo tehnoloģiju centru. Jau šobrīd tiek īstenotas vairākas iniciatīvas, piemēram, pašvaldības līdzfinansējums telpu nomai IKT nozares komersantiem ar atbalsta intensitāti līdz 100%, IKT pilotprojektu grantu konkurss, pulciņi Ventspils Digitālajā centrā.

Tāpat pašvaldība parakstījusi pirmos līgumus ar Ventspilī strādājošiem IKT nozares komersantiem par palīdzību dzīvokļu jautājuma risināšanā ar šo uzņēmumu speciālistiem. Janvāra beigās oficiāli tiks atklāts Ventspils Biznesa atbalsta centrs, kas sniedz atbalstu jaunu uzņēmumu izveidē un piesaistē, īpaši specializējoties uz IKT nozares projektiem. Pils ielā 17 esošajiem un topošajiem uzņēmējiem būs pieejamas arī koprades (co-working) telpas.

Starp veiksmīgajiem piemēriem – Eiropas pilsētām, kas jau iepriekš pieņēmušas digitālo izaicinājumu un būtiski uzlabojušas IKT un digitālās uzņēmējdarbības vidi – ir tādas pilsētas kā Hamburga, Barselona, Lisabona, Bristole, Luksemburga, Lodza, Nica, Tallina un citas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: