Jaunā gada sagaidīšana ir īpašs brīdis, kas tiek atzīmēts ar gardiem mielastiem, svētku rotājumiem, tradīcijām jums iemīļotās vietās, bet vēlamies atgādināt, ka jebkurā vietā ir tomēr jāpadomā par piesardzību, izmantojot uzliesmojošus izstrādājumus, atrodoties ūdenstilpju tuvumā vai neapgaismotās vietās, kā arī baudot svētku mielastu, lai svētki tiktu aizvadīti mierpilni, bez slimnīcas apmeklējuma.

Jauno gadu sagaidot, lielākā daļa traumu tiek gūtas alkohola reibumā, rīkojoties neapdomīgi, piemēram, uguns un pirotehnikas tuvumā. Noteikti jāatceras, ka mājoklī nedrīkst bez uzraudzības atstāt degošas sveces, it sevišķi bērnu tuvumā, jo sveces, eglīšu rotājumi vai lampiņas var būt nekaitīgi līdz brīdim, kad bērns sāk tos aiztikt un pat likt mutē. Savukārt ārpus mājas, lietojot sveces, brīnumsvecītes vai pirotehnikas izstrādājumus, jāatceras to lietošanas noteikumi un arī distance, kādā tie lietojami, lai izvairītos no traumām.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas galvenā ārste dr. Linda Mičule teic: «Svētku laikā mēs bieži vien kaitējam savai veselībai, pārmērīgi ēdot un lietojot alkoholu. Alkohola ietekmē bieži rodas dažādas nelaimes, jo mēs kļūstam neuzmanīgāki. Svētkus sagaidot un svinot, bieži aizmirstam arī padomāt par to, vai mājas aptieciņā atrodas pirmās nepieciešamības medicīniskās lietas. Aptieciņā vēlams turēt pretdrudža līdzekļus (paracetamols vai šķidrais ibuprofēns), lai nelielas temperatūras gadījumā nebūtu jādodas uz slimnīcu, bet mājās jau būtu bezrecepšu zāles, kas atvieglos pacienta stāvokli. Ja pēc svinībām pārēšanās izraisītais diskomforts ir pārāk liels, rodas dedzināšanas sajūta vai spiediena sajūta pakrūtē, var iedzert aptiekā pieejamos bezrecepšu līdzekļus, kuru sastāvā ir antacīdi – vielas, kas ar sāļu kombināciju neitralizē kuņģa skābi. Bet papildus tam visam mājās lielā daudzumā jābūt nodrošinātam tīram ūdenim, jo jebkuras saslimšanas gadījumā, arī saaukstēšanās, pacientam pietiekamā daudzumā jāuzņem tīrs ūdens.»

Atcerēsimies arī, ka šajā laikā mēdz būt slidens, tāpēc vilksim laikapstākļiem piemērotus apavus, ejot garās pastaigās, lai mazinātu iespēju gūt traumas krītot vai paslīdot. Dodoties pastaigās, neaizmirsīsim par to, lai esam droši un redzami ceļu satiksmes dalībnieki, lietojot atstarojošus elementus, kā arī nesēdīsimies pie auto stūres alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē, lai neapdraudētu sevi un citus. Savukārt ārpus apdzīvotām vietām izmantosim atstarojošās vestes un papildus tam neaizmirsīsim saģērbies silti, jo, lai gūtu apsaldējumus, gaisa temperatūrai nav jābūt zem nulles.

SVARĪGI! Apsaldējumu gadījumā jāvēršas pēc palīdzības pie ģimenes ārsta vai slimnīcas uzņemšanas nodaļā. Ja ir iestājies dzīvībai bīstams stāvoklis – samaņas traucējumi, plaši apsaldējumi –, noteikti jāizsauc neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde!

Vienkāršu saslimšanu gadījumos aicinām iedzīvotājus izmantot valsts organizēto Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Brīvdienās un svētku dienās, zvanot uz konsultatīvo tālruni, visu diennakti iespējams saņemt pieredzējušu mediķu konsultācijas un padomus.

Bieži brīvdienās un svētku dienās novērota situācija, ka uzņemšanas nodaļā vēršas pacienti ar lūgumu izrakstīt medikamentu receptes. SIA Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca atgādina, ka uzņemšanas nodaļā pēc palīdzības būtu jāvēršas tikai tiem pacientiem, kuriem ir nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība, tātad gūta akūta trauma vai notikusi pēkšņa saslimšana, vai hroniskas slimības saasināšanās. Tomēr slimnīca atgādina – ja dzīvībai draud briesmas, nekavējoties ir jāizsauc neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde, zvanot pa tālruņa numuru 113.

Savukārt cilvēkus ar hroniskām saslimšanām mediķi aicina pārliecināties, vai izrakstītie recepšu medikamenti ir pietiekamā daudzumā, lai svētku laikā tie neizbeigtos un nepasliktinātos veselības stāvoklis.

Gripas profilakse

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas infekciju slimības nodaļas vadītāja dr. Gunta Andersone atgādina, ka tuvojas gripas sezona, tāpēc būtu vēlams savlaicīgi nostiprināt imunitāti, kā arī vakcinēties pret gripu, jo tā parasti sāk aktivizēties janvāra beigās vai februāra sākumā, tādēļ vakcinācija šobrīd ir īpaši svarīga cilvēkiem ar novājinātu organismu, bērniem un vecāka gadagājuma cilvēkiem. Pēkšņu simptomu parādīšanās, piemēram, augsta temperatūra, drudzis, stipras galvassāpes, kaulu laušanas sajūta, sāpes acu ābolos, izteikts nespēks, aizlikts deguns bez iesnām un sauss klepus ir biežākie gripas saslimšanas rādītāji, ko nedrīkst ignorēt.

Par gripu plašāk stāsta dr. Andersone: «Šobrīd valstī ir reģistrēti atsevišķi gadījumi, 5–6 pacienti, tādēļ katrā ziņā vakcināciju veikt nav par vēlu. Gripa ir lipīga, ārkārtīgi strauji izplatās un ir ar komplikācijām. Iepriekšējā sezonā valstī no gripas komplikācijām mira liels skaits iedzīvotāju, pārsvarā vecāka gadagājuma cilvēki, kam imunitāte ir vājāka. Tāpēc atgādinu, ka būtu vēlams doties pie sava ģimenes ārsta un vakcinēties.»

Kā pasargāt sevi no saslimšanas?

Vislabākā aizsardzība pret gripu ir ikgadēja vakcinācija, tomēr gripas epidēmijas laikā ārsti iesaka jebkuram pēc iespējas mazāk apmeklēt cilvēku pulcēšanās vietas, regulāri vēdināt telpas, bet dienas laikā pēc iespējas biežāk mazgāt rokas, īpaši tad, ja ir bijusi saskare ar slimiem cilvēkiem. Uzturā būtu jālieto daudz šķidruma. Ēdienkartē pēc iespējas vairāk jāiekļauj produkti, kas satur fitokomponentus, proti, ķiploki, lociņi, citrusaugļi un svaigi kāposti. Fitokomponenti ir bioķīmiski savienojumi, kuri palīdz organismam cīnīties ar vīrusiem un saglabāt veselību.

Vakcinēties īpaši ieteicams:

• cilvēkiem, kuri slimo ar hroniskām plaušu (t.sk. astmu), sirds un asinsvadu sistēmas, nieru un vielmaiņas slimībām;

• bērniem no 6 līdz 23 mēnešu vecumam, jo vēl nav izveidojusies imunitāte pret nevienu no gripas vīrusiem;

• cilvēkiem, kuri sasnieguši 60 gadu vecumu, jo šajā vecumā imūnā sistēma vairs nenodrošina pilnvērtīgu aizsardzību pret saslimšanu un nereti saasinās arī hroniskās slimības, kas kopā ar gripas vīrusu var radīt dzīvībai bīstamas komplikācijas;

• cilvēkiem, kuriem ir cieša saskare ar gripas slimniekiem – medicīnas darbiniekiem, sociālās aprūpes centru darbiniekiem, kā arī apkalpojošās sfērās un izglītības iestādēs strādājošajiem;

• grūtniecēm un sievietēm, kuras plāno grūtniecību gripas sezonā.

Valsts apmaksāta gripas vakcīna pieejama:

iedzīvotāju grupām, kurām ir lielāks risks saslimt un smagāk izslimot gripu. Valsts vakcīnu apmaksā 100% apmērā bērniem vecumā no 6 līdz 24 mēnešiem. Tāpat valsts 100% apmērā apmaksā vakcīnu bērniem līdz 18 gadiem ar hroniskām slimībām: plaušu, sirds un asinsvadu, vielmaiņas, nieru slimībām, imūndeficītu, kuri saņem imūnsupresīvu terapiju vai terapiju ar acetilsalicilskābi.

Savukārt 50% apmērā valsts apmaksāta vakcinācija pienākas grūtniecēm, senioriem no 65 gadu vecuma, iedzīvotajiem ar hroniskām slimībām: plaušu slimībām, kardiovaskulārām (neatkarīgi no to cēloņa), vielmaiņas un nieru slimībām (ar imūndeficītu), ja saņem imūnsupresīvu terapiju.

Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā šobrīd ir pieejamas divu tipu maksas gripas vīrusa antigēnu vakcīnas: 3 celmu gripas vakcīna Influvac (standarta vakcīna) un 4 celmu vakcīna Vaxigrip Tetra, kura ir izstrādāta no jauna. 4 celmu vakcīnu iesaka iedzīvotājiem, kuriem saslimšana ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām norit smagā formā, tādēļ vakcīna ir komplicētāka, savukārt 3 celmu vakcīna ir vieglākas formas un ieteicama jebkuram iedzīvotājam.

Gripas vakcīna imunitāti pret šo infekcijas slimību izveido mākslīgi. Vakcīna izraisa antivielu veidošanos, bet ne slimību. Gripas vīrusa mainības dēļ katru gadu vakcīna tiek izstrādāta no jauna, vadoties pēc Slimību profilakses un kontroles centra rekomendācijām. Parasti vakcīnā iekļauj tos gripas vīrusa variantus, kas parādījušies iepriekšējās gripas sezonas beigās, jo nākamajā sezonā dominē tieši iepriekšējās sezonas gripas vīrusi.

Vakcinēties pret gripu iespējams pie ģimenes ārsta un arī Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas procedūru kabinetā. Kabinets darba dienās strādā no plkst. 16.00 līdz 18.30, bet sestdienās – pēc iepriekšējas vienošanās. Pacienti aicināti iepriekš sazināties ar procedūru kabinetu pa tālruni 63620980, lai vienotos par sev ērtāku vakcīnas saņemšanas laiku. Jautājumu gadījumā iespējams sazināties arī ar slimnīcas reģistratūru pa tālruni 63624665.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -1
    No malas 28.12.2017, 15:42:51

    Neuzķerieties uz raksta pēdējo sadaļu,kur pieminētas bezmaksas un puscenas vakcīnas!Slimnīcai ar to nav nekāda sakara,pie viņiem var potēties tikai par pilnu samaksu.
    Labi,ka iepriekš piezvanīju uz slimnīcu,viņi izskaidroja,ka jāiet pie ģimenes ārsta,lai izraksta kompensējamo recepti,pret kuru aptiekā jāsaņem tā vakcīna un tad jāiet potēties uz poliklīniku.

  • 0
    Nif nifs 29.12.2017, 08:22:41

    Paldies!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: