Jau ceturto gadu pēc kārtas pašvaldības SIA Ventspils siltums iesaistījās Karjeras nedēļas aktivitātēs, iepazīstinot skolēnus ar siltumenerģijas ražošanas procesu un uzņēmuma ikdienu. 

Šogad Karjeras nedēļā 120 skolēniem no Ventspils vispārizglītojošajām skolām tika piedāvāta iespēja bez maksas piedalīties izglītojošajā programmā – tehniski radošajā darbnīcā Kā siltums nonāk līdz manām mājām, kas izveidota sadarbībā ar SIA Aspired, lai veicinātu jauniešu interesi par eksaktajām zinātnēm. Piedāvājumam atsaucās skolēni no 1. pamatskolas 7.a klases, 2. pamatskolas 9. klases, 2. vidusskolas 8.b klases, 3. vidusskolas 8.a klases, 4. vidusskolas 9.a klases un 6. vidusskolas 8. klases.

No 11. oktobra līdz 1. novembrim skolēniem bija iespēja inter­aktīvā veidā uzzināt, kā tiek ražota siltumenerģija, kā siltums no katlumājas nonāk līdz patērētājam un kāda ir siltumnoturība siltinātai ēkai un nesiltinātai ēkai. Sarežģīto siltuma ražošanas procesu skolēni iepazina arī līdzdarbojoties, pielietojot dažādas metodes, instrumentus un mēr­ierīces, kā arī veicot pierakstus. Nodarbības noslēgumā notika arī diskusijas un sacensības starp dalībniekiem, lai labāk izprastu un nostiprinātu apgūtās zināšanas dabaszinātnēs. Daloties iespaidos, skolēni atzina, ka nodarbība bijusi ļoti interesanta, jo īpaši aizraujošs bijis cauruļu siltināšanas un cauruļvadu tīrīšanas process ar skaņas vibrāciju palīdzību.

Papildus radošajām darbnīcām uzņēmums Ventspils siltums piedāvāja skolēniem arī ekskursijas, lai klātienē apskatītu, kā tiek ražota zaļā enerģija, izmantojot atjaunojamo energoresursu – šķeldu. Uzņēmuma katlumāju Brīvības ielā 38 klātienē apskatīja 3. vidusskolas 6. klases skolēni un 1. ģimnāzijas 9. klases zēni, kā arī 2. pamatskolas 4. klases audzēkņi, kuriem katlumājas apmeklējums bija saistīts ar dabaszinībās apgūto tēmu – siltum­enerģijas ražošana. Tā kā pagājušajā mācību gadā 2. pamatskolas audzēkņi dabaszinībās bija jau teorētiski apguvuši kurināmā tēmu un noskatījušies uzņēmuma Ventspils siltums piedāvāto animācijas video par siltumenerģijas ražošanas procesu, tad skolēni izrādīja lielu interesi, uzdodot dažādus jautājumus jau par konkrētām lietām un katlumājā notiekošo. Vislielāko interesi skolēniem raisīja apkures katli un šķeldas degšanas process, ko varēja aplūkot caur speciālu lodziņu. Šo skatu skolēni devās vērot pat vairākas reizes, un, kā paši atzina, tas viņiem bijis aizraujošs moments.

Vēlamies dot savu ieguldījumu
Atis Mertens,
PSIA Ventspils siltums valdes loceklis

– Skolēnus pie sevis ciemos aicinām ne tikai Karjeras nedēļā, bet arī citā laikā. Un tagad varam jau teikt, ka mūsu sadarbība ir izvērtusies daudz labāka, nekā sākotnēji pat cerējām. Klašu skaits, kas pie mums uzņēmumā ir bijušas ciemos, mērāms jau trešajā desmitā. Tiek runāts par izglītības atrautību no reālās dzīves, un šis ir ideāls veids, kā palīdzēt skolēniem gūt priekšstatu par to, kā dzīvē darbojas tas, par ko viņi mācās, piemēram, fizikā.

Mūsu skatījumā tā ir normāla, pašsaprotama lieta, ja mēs kā uzņēmums, kas pilsētā strādā, sniedzam arī ieguldījumu sabiedrībā, ne tikai ražojot savu produktu un sniedzot pakalpojumus iedzīvotājiem, bet arī meklējot citus ceļus, kā būt noderīgiem. Daudz tiek runāts arī par to, ka uzņēmējiem jābūt sociāli atbildīgiem, un šis ir viens no veidiem, kā mēs to īstenojam.

Uzskatu, ka ir ļoti svarīgi ieinteresēt jaunos cilvēkus par tehniskām lietām un dabaszinātnēm. Ir būtiski, lai viņi interesētos ne tikai par tagad populārajām informācijas un komunikācijas tehnoloģijām, bet arī par tādām fundamentālām, tradicionālām nozarēm kā enerģētika. Ekonomikai tā ir ļoti svarīga nozare. Un pat tad, ja viņi neizvēlēsies studēt enerģētiku, bet ražotnes apmeklējums, mūsu saruna un gūtie iespaidi pamudinās savu izglītības ceļu nākotnē saistīt ar tehniskajām nozarēm, tas vien jau būs ļoti labi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: