Ventspilniece un kaislīga fotogrāfe Monta Blāze-Pētersone savā Facebook profilā izvietojusi skaistas bildes un video fragmentu, kurā iemūžināta ziemeļblāzma tepat Ventspils pusē.

Polārblāzma (arī ziemeļblāzma jeb kāvi) ir atmosfēras augšējo slāņu spīdēšana, gaisa molekulām mijiedarbojoties ar Saules vēja daļiņām.

Zemes magnētiskā lauka iedarbībā elektriski lādētās daļiņas virzās uz Zemes poliem, tādēļ polārblāzma ir novērojama pārsvarā polu tuvumā abās Zemes puslodēs.

Visbiežāk polārblāzmas var novērot pavasarī un rudenī, bet krietni retāk — ziemā un vasarā. Polārblāzmas laikā īsā laikā izlādējas milzīgs enerģijas daudzums.

Novērojot polārblāzmu no Zemes, tā parādās dažādās krāsās, kuru izvietojums ātri mainās. Var vērot daudz dažādu ātri skrejošu joslu, "aizkaru" u.c. Novērots, ka paralēlie blāzmas stari bieži stiepjas Zemes magnētiskā lauka virzienā (jeb paralēli tam). Polārblāzmas ilgums var būt no dažiem desmitiem minūšu līdz vairākām diennaktīm.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -2
    Nif nifs 08.11.2017, 14:32:48

    Bildē tiešām izskatās skaisti. Nav pietonēts?

  • -2
    keda 08.11.2017, 15:35:28

    Un video?

  • 0
    Opaps 08.11.2017, 17:45:01

    Kāpēc netika paziņots iepriekš, kā to dara ar mācībām. Savā mūžā t;adu skatu neesmu redzējis. Skaisti.

  • 0
    Janis Kalnins 08.11.2017, 20:13:14

    Skaisti, bet tas nozīmē tikai to, ka bija pamatīga lādēto daļiņu plūsma, kas ir nav nekas labs tik zemos platuma grādos.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: