Ņemot vērā mainīgos laikapstākļus un iepriekšējo gadu pieredzi, pašvaldības SIA ŪDEKA aicina māju īpašniekus un apsaimniekotājus savlaicīgi apsekot savus īpašumus un pievērst uzmanību ūdensvadu siltumizolācijai, lai novērstu to iespējamo aizsalšanu. 

Lai gan, paveroties pa logu, nekas vēl neliecina par bargu, aukstu ziemu un salu, tomēr agrāk vai vēlāk ziema noteikti mūs apciemos arī šogad, un, kā liecina iepriekšējo gadu pieredze, tieši savlaicīgi atgādinājumi par īpašumu apsekošanu un uzmanības pievēršana siltumizolācijas problēmu sakārtošanai palīdz izvairīties no nepatīkamām situācijām vēlāk.

Par pilsētas maģistrālo ūdensvadu gatavību ziemai atbild pašvaldības SIA ŪDEKA, bet par caurulēm, kas atrodas aiz uzņēmuma atbildības robežas vai ēku iekštelpās, atbildīgi ir ēku īpašnieki vai namu apsaimniekotāji, un, kā liecina statistika, tieši tur arī visbiežāk veidojas aizsalumi. Lai no aizsalumiem izvairītos, jau tagad vēlams apsekot māju iekštelpas – pagrabus, bēniņus, kāpņu telpas – un pārliecināties, ka šajās telpās neveidojas caurvējš no vaļā atstātām lūkām, logiem un durvīm. Ja ūdensvada caurules nav siltinātas, tad, gaisa temperatūrai noslīdot zem mīnus 10–15 grādiem, tās var aizsalt ne tikai zemē, bet arī neapdzīvotās un nekurinātās iekštelpās. Ja arī caurules ir siltinātas un esat droši, ka nav, par ko satraukties, pašvaldības SIA ŪDEKA iesaka tomēr veikt regulāras pārbaudes, lai pārliecinātos, ka cauruļu siltumizolācija nav bojāta un aizvērtie logi un lūkas nav atkal vaļā.

Savukārt iedzīvotājiem, kas veic vai plāno jaunu cauruļvadu izbūvi vai esošo rekonstrukciju, pašvaldības SIA ŪDEKA atgādina, ka ūdensvada un kanalizācijas caurules mājas teritorijā jāiebūvē, ievērojot tehniskos noteikumus, ierokot tās atbilstošā dziļumā. Tas ļaus nodrošināties pret cauruļu aizsalšanu, jo liela sala laikā zeme un arī tajā esošās caurules var sasalt pat vairāk nekā 1 m dziļumā. Ja caurules nav iespējams ierakt pietiekami dziļi, tās obligāti nepieciešams siltināt.

Kā viena no metodēm, kas var palīdzēt liela sala laikā pasargāt caurules no to aizsalšanas, ir neliela daudzuma nepārtrauktas ūdens plūsmas nodrošināšana. Šāda metode lieti noder, jo ilgstošā un lielā salā aukstums ar laiku tiek cauri arī siltumizolācijas materiālam. Ja caurulē tiek nodrošināta nepārtraukta ūdens plūsma, tajā esošais ūdens neatdziest un nepārvēršas ledū. Turklāt tas būs arī daudz lētāk nekā izmaksas par aizsalušu cauruļu likvidēšanu un neērtībām, kas ūdens padeves pārtraukuma dēļ var rasties.

Ko darīt, ja konstatēts aizsalums

- Zvanīt pašvaldības SIA ŪDEKA dispečerdienestam – tālr. 63661115 – vai rakstīt dispečerdienestam – e-pasts: dispeceri.udeka@ventspils.lv

- Ja ar aizsalumu esat nolēmuši tikt galā pašu spēkiem, tad atkarībā no caurules materiāla var mēģināt sasalumu atkausēt ar karstu ūdeni, smiltīm, fēnu vai sildītāju ar novirzītu gaisa plūsmu.

- Ko nekādā gadījumā nedarīt, ja aizsalušas caurules: nekādā gadījumā cauruļu atkausēšanai nedrīkst izmantot atklātu liesmu. Īpaši svarīgi tas ir, ja caurules ir no plastmasas vai izolētas ar ugunsnedrošiem materiāliem.

Lai nerastos nepatīkami pārsteigumi, parūpēsimies jau laikus par cauruļvadu sagatavošanu ziemas sezonai!

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -1
    defauIt 03.11.2017, 06:33:32

    Jau sen esmu pārbaudījis un parūpējies bez jūsu atgādinājumiem.
    Ja atmiņa neviļ, tad vēl kaut kad nesen, pirms pāris gadiem, tā pati Ūdeka, tepat Ventas Balsī kaut kur komentēja, ka nekādā gadījumā privātmāju īpašnieki nedrīkstot aiztikt akas un siltumizolāciju, ka to tiesīgi ir darīt tikai Ūdeka, un, ja aizsalst, tad esot jāziņo Ūdekai, utt..

  • -4
    Jans 03.11.2017, 08:54:37

    Runa taču nav par akām, bet tavām iekšējām sistēmām.

  • -3
    defauIt 03.11.2017, 06:34:58

    Tebūs:
    http://www.ventspils.lv/lat/pilseta/32909-psia-udeka-informe-lai-svetki-aizritetu-bez-raizem?&&&&&&&&&&&&&&

    Ja arī iedzīvotājs ir pamanījis, ka kāda no akām nav noslēgta pilnībā vai konstatēts aizsalums tajā, „ŪDEKA” aicina par to nekavējoties ziņot uzņēmuma dispečerdienestam, lai pēc iespējas ātrāk problēmu novērstu. Nekādā gadījumā nedrīkst akas atvērt pašrocīgi – tas jāuztic „ŪDEKAS” speciālistiem. Nepareiza to atvēršana var sabojāt aku siltumizolācijas materiālu, tādējādi palielinot aku aizsalšanas iespējamību.

  • -4
    Pavasaris22 03.11.2017, 10:44:05

    Victor Def: NAV RUNA PAR AKĀM!!!!! Iemācies lasīt!!!!!!!!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: