Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā darbu uzsākusi Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) ekspertu grupa, lai izvērtētu un izstrādātu priekšlikumus perspektīvo ārstniecības jomu attīstībai un to kvalitātes uzlabošanai.

Projekta uzsākšana ir loģisks turpinājums pavasarī parakstītajam sadarbības līgumam starp Ventspils pilsētas domi un vadošo medicīnas izglītības iestādi Latvijā – RSU. Projekta galvenie mērķi ir celt veselības aprūpes kvalitāti, palielināt pacientu drošību, radīt labākus darba apstākļus mediķiem, paplašināt slimnīcas sniegto pakalpojumu klāstu un stiprināt slimnīcas nozīmi Latvijas veselības aprūpes sistēmā.

Slimnīca ir identificējusi septiņas perspektīvas ārstniecības jomas, kurām ir liels attīstības potenciāls – uroloģija, traumatoloģija/ortopēdija, rehabilitācija, oftalmoloģija (acu slimības), otolaringoloģija (ausu, kakla un deguna slimības), ginekoloģija un ķirurģija. Šajās jomās RSU ekspertu grupa arī veiks izvērtējumu, balstoties uz pacientu plūsmām, vajadzībām un slimnīcā pieejamajiem resursiem.

Pieprasījums pēc rehabilitācijas pakalpojumiem arvien palielinās, tādēļ perspektīvas pakalpojumu attīstībai slimnīcā ir lielas un tās ir jāizmanto. Vadoties pēc resursu pieejamības un pieprasījuma, tuvāko gadu laikā tiks īstenots ERAF līdzfinansēts projekts, kā rezultātā tiks no jauna izbūvēts un atbilstoši aprīkots rehabilitācijas bloks, kā arī piesaistīti jauni speciālisti.

Turpretim uroloģijas nodaļas attīstībā jau šogad ir ielikti stabili pamati, piesaistot augsti kvalificētu urologu Inesi Celmiņu no stacionāra „Gaiļezers”, kas regulāri pieņem pacientus Ventspils slimnīcā. Tāpat ir parakstīts sadarbības līgums ar rezidentu, kurš pēc urologa sertifikāta iegūšanas strādās Ventspils slimnīcā.

Šobrīd nepieciešamās jaudas trūkst otolaringoloģijā, pacientus aprūpē viens sertificēts ausu, kakla un deguna slimību ārsts. Tomēr ir noslēgti līgumi ar vairākiem šīs specialitātes rezidentiem, kas ir apņēmušies nākt strādāt uz Ventspils slimnīcu. Viena no rezidentēm sertifikātu iegūs un uzsāks darbu Ventspilī jau 2018. gada rudenī, bet otra 2019. gada rudenī.

Lai izstrādātu priekšlikumus augstākminēto jomu attīstībai, eksperti izvērtēs esošos pakalpojumus un klīniskos procesus, pacientu skaitu, gaidīšanas laiku rindās, ārstēšanas ilgumu, medicīniskā aprīkojuma nodrošinājumu un citus aspektus. Tāpat ekspertu grupa izvērtēs personāla pieejamību, kompetenci un kvalifikāciju. Vērtēšanas procesā sniegs rekomendācijas par veselības aprūpes uzlabošanai nepieciešamo papildus medicīnisko aprīkojumu, lai attīstītu perspektīvās ārstniecības jomas.

Pie vērienīgā darba ķērusies nopietna komanda – tie ir savās jomās vadoši eksperti un speciālisti. Projekta grupā ir RSU attīstības prorektors Toms Baumanis, RSU Medicīnas fakultātes dekāns Guntis Bahs, vadoša eksperte veselības ekonomikā, bijusī veselības ministra padomniece Daiga Behmane, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) attīstības direktors Igors Trofimovs, RSU Ortopēdijas katedras vadītājs, profesors Andris Jumtiņš, Rīgas Dzemdību nama galvenā ārste, RSU Dzemdniecības un ginekoloģijas katedras vadītāja, profesore Dace Rezeberga, RAKUS Uroloģijas klīnikas vadītājs, RSU profesors Vilnis Lietuvietis, RSU Oftalmoloģijas katedras vadītāja, Latvijas Acu ārstu asociācijas prezidente, profesore Guna Laganovska, RSU Rehabilitācijas katedras lektore, Latvijā vadoša fizikālās un rehabilitācijas medicīnas jomas eksperte Lolita Cibule un citu jomu eksperti.

Darbu ekspertu komanda plāno paveikt līdz gada beigām.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • 0
    No malas 07.11.2017, 16:40:50

    Bet spirogrāfija gan vairs nav pieejama...

  • 0
    Elviss22 08.11.2017, 08:31:28

    ...kāpēc nekur netiek rakstīts, kā beidzās tās acu operāciju nedienas pacientiem???

  • -1
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 08.11.2017, 15:42:56

    Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas izmeklēšanas komisija ir nodevusi izmeklējuma materiālus (uzsējumi no operācijas zāles virsmām, galdiem, krēsliem un grīdām, uzsējumi no izmantotajiem materiāliem, instrumentiem, šķīdumiem, uzgaļiem, atkārtotajai sterilizācijai nodotajiem instrumentu komplektiem un sterilizācijas iekārtām) Veselības inspekcijai tālākai lietas izskatīšanai. Informējam, ka 5 pacienti, kam pēc kataraktas operācijas tika konstatētas komplikācijas, ir izrakstīti no Paula Stradiņa Klīniskās Universitātes slimnīcas, savukārt pārējo pacientu veselības stāvoklis ir stabils un tuvākajā laikā arī tiks izrakstīti no slimnīcas.
    Veselības inspekcija gatavo gala ziņojumu un pēc tā saņemšanas medijiem tiks sniegta papildus informācija.

  • 0
    Bo 08.11.2017, 16:59:46

    Vēl vajadzētu ieviest labas uzvedības kursus.Ienāk ārsts palātā un ne tev ne labdien ne kā tevi sauc. Stādīties priekšā pacientam vai apmeklētājam nav pieņemts ne tikai ārstiem bet arī citās iestādes. It kā viņi būtu nez kādas slavenības kuru visi pazīst. Tāda mums tā audzināšana un inteleģence.

  • 0
    Latvija pāri visām! 08.11.2017, 18:41:13

    Kas tur ko stādīties priekšā.
    Ne jau viņam tevi, bet tev viņu vajag.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: