Ģimenes ārsti konstatējuši, ka viņu pacientu vidū arvien vairāk gadījumu atgādina inficēšanos ar gripu. Slimo veselām ģimenēm, turklāt ģimenes locekļi saslimst ar dažu stundu intervālu.

Ģimenes ārsts Pauls Princis, kurš šobrīd arī pats nolicies slimības gultā, vēl pērnā gada nogalē, starpsvētku laikā, novērojis ka pacientu, dienā vismaz piecu sešu cilvēku slimības pazīmes, visbiežāk atgādina gripu.

Pieredzējušais ārsts neizslēdza iespēju, ka atsevišķos gadījumos cilvēki pat slimo ar tā dēvēto cūku gripu (AH1N1): «Ja ģimenē visi saslimst ar pāris stundu intervālu, tad ir skaidrs, ka tā ir gripa nevis elpceļu infekcija. Man pazīstamie cilvēki gandrīz visi slimo, tā ir īsta epidēmija. » Gripu raksturo pēkšņs slimības sākums, augsta temperatūra, lauzoša sajūta kaulos, kairinājums kaklā, sauss klepus, cūku gripas raksturīga iezīme ir arī vēdergraizes.

Taču var būt arī tā, ka slimības sākumā izpaužas ne visas pazīmes. Un tāpēc cilvēki ārstu apmeklē tikai tad, kad redz, ka saviem spēkiem nespēj izveseļoties. Arī ģimenes ārstes Ārijas Kalniņas praksē pagājušā gada nogalē, 26. – 30. decembrī, saslimusi kupla ģimene, kura apmeklējusi pasākumu Rīgā, kā arī bijis vēl viens gripas gadījums.

Slimības simptomi gripas un akūtu augšējo elpceļu infekcijas (AAEI) gadījumos īpaši neatšķiras, tāpēc bez laboratoriskiem izmeklējumiem noteiktu diagnozi iespējams apšaubīt. Ģimenes ārsti paļaujas uz savu darba pieredzi, uzsāk pacienta ārstēšanu, necenšoties veikt analīzes. Turklāt noņemtās iztriepes īpašās barotnēs no Ventspils jānogādā Rīgā Infektoloģijas centra vai Virusoloģijas laboratorijās. Transportēšanā izmantojot Gulbja laboratorijas pakalpojumu, nāktos šķirties no turpat 8 latiem.

«Nav būtiski katru saslimšanu diagnosticēt laboratoriski,» uzsver Latvijas Infektoloģijas centra direktore, profesore Baiba Rozentāle. «Tas ir monitoringa uzdevums – lai saprastu situāciju valstī.» Profesore ir pārliecināta, ka, uzsākot ārstēšanu atbilstoši saslimšanai, analīžu rezultātiem, ko iegūst pēc dienas vai divām, nav būtiskas nozīmes.

Šobrīd Latvijā pēc monitoringa datiem saslimstība ar gripu ir zemas intensitātes – tikai atsevišķi saslimstības gadījumi. Pagājušā gada pēdējā (52.) nedēļā bijuši 2 gadījumi uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Atgādinām, ka epidēmijas slieksnis ir 100 saslimšanas uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

Ventspilī pērnā gada decembrī laboratoriski pierādīts 1 saslimšanas ar gripu gadījums, liecina Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas infekciju nodaļas vadītāja Gunta Andersone. Šobrīd nodaļā tiek gaidīta atbilde kādas ģimenes nodotajām analīzēm. Latvijas Infektoloģijas centra epidemioloģijas biļitenā par  AAEI un gripas izplatību 2010. gada 51. nedēļā (nedēļa pirms Ziemassvētkiem) norādīts, ka tikai Jēkabpils un Jelgavas ārstniecības iestādēs vērsušies 2 pacienti ar gripas klīniskajiem simptomiem. Savukārt visaugstākā saslimstība ar AAEI šajā laika periodā bijusi piecās Latvijas pilsētās, tai skaitā arī Ventspilī. Pavisam no sezonas sākuma LIC laboratorijā noteikti 27 gripas vīrusi – 22 A tipa un 5 B tipa gripas vīrusi.

Izņemot monitoringa datus, par gripu šobrīd nerunā – izveidojies tāds kā informācijas vakuums. Ģimenes ārsts Princis norāda, ka šāda neinformētība var maksāt dārgi. Kaut vai vakcinēšanās ziņā – gripas laikā potējoties pret šo infekciju var nodarīt pāri savai veselībai – piedzīvot ļoti smagu slimības gaitu.

Jura Ģiguļa foto

Infekciju nodaļas mazā paciente te nonākusi kopā ar savu mammu. Citā palātā ārstējas arī mammas brālis. Ģimene saslimusi ar gripu vai AAEI, parādīs veikto analīžu rezultāti.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -2
    Latvija pāri visām! 06.11.2020, 21:32:24

    Vai manu vai.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: