Jaunā gada svinības Ventspilī šogad varētu paiet klusāk, jo cilvēki dažādus pirotehnikas izstrādājumus iegādei tērējas mazāk, nekā iepriekš.

Ja agrāk petardes un raķetes pilsētas ielās sprāga jau labu laiku pirms Ziemsvētkiem un pēc Jaunā gada svinībām, tad pēdējos gados, šaudīšanās apjomi ir krietni vien mazāki.

Pirotehnikas tirgotāji atzīst, ka īstais iepirkšanās bums sākas tieši dažas dienas pirms gadumijas, tāpēc viņi cer, ka lielā iepirkšanās vēl tikai priekšā. Veikalā Brisk, kas ar salūtiem ventspilniekus apgādā jau vairākus gadus, Ventas Balsij pastāstīja, ka šogad cilvēki šim nolūkam tērē mazāk, biežāk izvēloties pirotehniku no lētā gala. Savukārt raķešu tirgošanas debitanti SIA Heksa uzsver, ka svarīgi ir ne tikai tas, ko piedāvāt, bet arī kā to darīt.

«Pircējiem ne tikai varam pastāstīt par katru konkrēto pirotehnikas veidu, bet pat parādīt nelielu video,» pastāstīja veikala vadītāja Indra Apse, norādot, ka svarīgākā cilvēkiem tomēr ir izstrādājuma cena. Šogad licences raķešu tirgošanai Ventspilī izsniegti četriem uzņēmumiem (bez pieminētājiem diviem arī veikali Medniekiem& makšķerniekiem un Vikings E Plus, bet pērn tirgotāji bija vien divi.

Jāatgādina, ka Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz sodus gan par pirotehnikas izmantošanas kārtības (līdz 150 latiem), gan tirdzniecības (līdz 350 latiem) pārkāpumiem. Galvenais, kas būtu jāatceras raķešu šāvējiem, ka tās nedrīkst nodot nepilngadīgām personām un salūtus nevajadzētu rīkot alkohola reibumā.

Katru gadu Jaungada svinībās ir kāds cietušais neprasmīgas raķešu šaušanas dēļ, bet tās ir traumas, no kuras pilnīgi noteikti ir iespējams prognozēt un izvairīties. Starp citu, der arī atcerēties, ka piesardzība jāievēro, atkorķējot šampanieti – tā korķis var lidot ar ātrumu līdz 40 kilometriem stundā!

Salūts bieži vien ir liels pārdzīvojumus mājdzīvniekam, bet veterinārs Guntis Klapars uzsver, ka arī tā ir lieta, kuru iespējams novērst, turklāt ne visiem suņiem uguņošana nepatīk. Medību suņi, izdzirdot raķešu sprādzienu, jūtas savā stihijā un ir gatavi mesties medījuma meklējumos, bet izsmalcinātākiem dzīvniekiem gan varētu rasties vēlme kaut kur paslēpties. «Ja zināt, ka jūsu mājdzīvnieks varētu nervozāk uztvert uguņošanu, laicīgi viņam jāiedod nomierinošs līdzeklis. Tad viņš kļūs apātiskāks un visu notiekošo uzver mierīgāk,» skaidro Klapars.

Speciālists neiesaka dzīvniekus ņemt līdz uz lielo pilsētas salūtu, lai arī cik tas mierīgi uztver uguņošanu – liela cilvēku drūzmēšanās dzīvnieciņam var radīt papildus stresu.

Vārdu sakot – lai Jaunā gada sagaidīšana laimīga tev un tavam suņam!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: