Sinoptiķi sola, ka nedēļas otrajā pusē sniegs atgriezīsies un snigšana un haoss uz ceļiem un ielām turpināsies.

Lai arī pēdējās dienas devušas atelpu no lāpstu cilāšanas, jau nedēļas vidū Latvijai pietuvosies ciklons, kas līdz atkal atnesīs nokrišņus un aukstas gaisa masas. Tomēr piekrastes rajonos sals nekodīs tik bargi. Vissaltākajās gada nogales dienās temperatūra pazemināsies līdz -2, -6 grādiem. Gadu mijas nakts Ventspils pusē būs mēreni auksta - no 0 līdz -5 grādiem. Jūras piekrastē iespējams arī slapjš sniegs. Atkušņi un sniega segas mazināšanās tuvākajās nedēļās netiek prognozēta. Līdz ar to nākamās svētku brīvdienas tiem, kas atbildīgi par ceļu, ielu un pagalmu tīrību, gaidāmas tikpat saspringtas kā pagājušās.

Ventspils novada pagastu pārvaldnieki ir norūpējušies. Kupenas jau šobrīd sastumtas tik lielas, ka ceļi kļuvuši pavisam šauri. Vārves pagastā nācies piesaistīt papildus tehniku, jo pašu spēkiem ar sniega aizputinātajiem lauku ceļiem galā tikt vairs neizdodas.

Ventspils komunālās pārvaldes direktora vietnieks Edgars Puriņš stāsta, ka pilsētā situācija ir līdzīga. Vakar sākta sniega izvešana. Viņš aicina iedzīvotājus uz sapratni, jo pie tāda sniega daudzuma laicīgi iztīrīt visas pilsētas ielas un pagalmus ir neiespējami. Puriņš apgalvo, ka tehnika strādā nepārtraukti, dažkārt gadoties arī neparedzētas aizķeršanās, ja tā sabojājusies. Tomēr darbs tiek darīts un pa pilsētu pārvietoties ir iespējams.

Ventspils novada pārvaldes vadītāji lūgti pastāstīt, kā veicas ar tīrīšanu, visi kā viens atbild : „Cīnāmies!” Tomēr zvani un sūdzības no iedzīvotājiem tiek saņemtas ik dienas. Liela daļa no tām ir par ceļiem, kas nav pašvaldības pārziņā, bet, kuru īpašnieki uzskata, ka pašiem lāpsta rokās nav jāņem. Turklāt Ventspils novada dome saprotot, ka daļai iedzīvotāju, kuru rīcībā nav atbilstošas tehnikas, lai iztīrītu savus ceļus, būs nepieciešama palīdzība, pagastu rīcībā esošajai tehnikai apstiprinājusi stundas izcenojumus. Vārves pagasta pārvaldes vadītāja Andželika Brālīte stāsta, ka iedzīvotāji to labprāt  izmanto. Savukārt Tārgalē neviens šo pakalpojumu vēl nav lūdzis, apgalvo pārvaldes vadītājs, Mārcis Laksbergs. Pat tie, kuru gadi, veselība un rocība atļauj, gaida, kad pagasts viņu piemājas ceļu izdarīs par velti. Laksbergs stāsta, ka tehniskās problēmas Tārgalē novērstas un šobrīd visi traktori esot darba kārtībā.

Arī Popes pārvaldes vadītājs Vilnis Krauze nenoliedz, ka aizvadītajās brīvdienās saņēmis zvanus no tālākajos nostūros dzīvojošajiem, kas nav varējuši izkļūt no mājām pēc pārtikas. Nācies izlīdzēt. Popē aktīvākie tīrīšanas darbi uzsākti, tiklīdz pārstājis snigt. Sākuši ar Popes tālākajiem ciemiem, atsevišķas ielas centrā, atstājot vēlākajām rīta stundām. Šāda taktika izvēlēta, jo iedzīvotājiem nomalēs bez pagasta tehnikas palīdzības nav bijusi iespēja nokļūt līdz savām darba vietām.

Kopumā līdzekļi cīņai ar sniegu novada pietiek. Jāsaprot vien, ka visus ceļus nekavējoties iztīrīt nav iespējams. Arī iedzīvotājiem jādomā, kā tikt galā ar sniega kupenām uz savas mājas pievedceļiem, kas nav pašvaldības pārziņā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: