Pārņēmis stafeti no sava priekšgājēja, arī šis gads ir pagājis krīzes un lielās politikas zīmē. Mazi un lieli prieka uzplaiksnījumi mijās ar raižu seriāliem. Gada pēdējā numurā Ventas Balss piedāvā atskatīties uz aizejošo gadu, atgādinot 2010. gada svarīgākos notikumus un norises.

 

1) Ventas tilts atgriezies


Kā visi to gaidīja! Ikviens autovadītājs, ik dienu mērojot līkumu uz vai no Apvedtilta, pameta acis uz vecā tilta pusi, cerot, ka varbūt beidzot... Bet nekā. Būvniecības termiņi iekavēti teju par pusgadu. Taču šobrīd tam vairs nav nekādas nozīmes. Valzivs skeletu atgādinošais skaistulis eleganti pārceļ mašīnas un cilvēkus no viena krasta otrā. Visiem prieks, vien būvniekiem kreņķis, ka jāmaksā soda naudas par kavējumiem.

2) Stinču trakums


Piemēslots Ventas ledus, kā arī kautiņš starp latvieti un lietuvieti iezīmē svarīgāko ziemas aktualitāti – bļitkošanas sezona rit pilnā sparā un diena vai nakts simtiem vīru tup uz ledus, copējot pēc gurķiem smaržojošās zivteles. Vietējiem krīt uz nerviem leišu bļaustīšanās un netīrība. Leišiem pie mums viss patīk. Turklāt, kad pašvaldība saliek atkritumu konteinerus, mēslu kļūst stipri mazāk. Protams, visu atrisina atkusnis.

3) Dabas stihijas


Veikalos sniega lāpstas ar uguni nesameklēt. Caurules daudzviet aizsalušas. Savukārt dūmi no skursteņiem laukā izrāpo horizontāli, atmosfēras spiediens nenormāls. Tāda ziema sen nav redzēta – ceļš uz Kolku vairākas dienas ir slēgts un to vārda tiešā nozīmē nākas atrakt. Arī citur Eiropā šo ziemu atcerēsies. Sadraudzības pilsētai Štrālzundei Ventspils pat notirgo sāli, citādi vāciešiem vairs nav, ar ko ielas kaisīt. Pavasarī Ventā pēc daudziem gadiem vērojami īsti plūdi. Lielākais ledus sastrēgums ir pie Zlēkām, no saliņas tiek evakuētas aitas. Nabas ezerā aizpeld vasarnieku namiņi. Arī vasara parāda raksturu. Jūlijs ir tik karsts, ka ventilatori bodēs izpirkti, bet asfalts burtiski kūst.

4) Unikāla glābšanas operācija


Īslandes Eijafjadlajegidla vulkāna izvirdums aprīlī paralizē Eiropas lidostas, un arī daudzi ventspilnieki dienām ilgi sēž, iesprostoti savos darījuma vai atvaļinājuma braucienos. Taču kāds stāsts ir īpašs. Daci Anševicu Īrijā notrieca automašīna, viņu burtiski pa gabaliņiem salika kopā, taču vulkāna ālēšanās dēļ arī sanitārā lidmašīna nevarēja pacelties gaisā. Tomēr viss beidzās labi – Īslandes dīvainis pierima, Dace nokļuva mājās un šobrīd turpina atveseļoties.

5) Karš Ventbunkurā


Pusgadu un vairāk ilgst fiziska cīņa par ietekmi uzņēmumā Ventbunkers – Stepanovs pret Meroni. Birojs Pārventā tiek apjozts ar dzeloņstieplēm, jumts noliets ar eļļu, viena grupējuma apsargi atrodas iekšā, otri – ārpusē. Šaudīšanās, miesas bojājumi, pretrunīgi paziņojumi. Arī policija uzvedas visai dīvaini, un beigās kariņā iesaistās arī iekšlietu ministre Linda Mūrniece. Tuvējiem iedzīvotājiem pavisam nemierīgs laiks.

6) Amerikāņi betonē


Agrā pavasarī paklīdušajām baumām par ASV karabāzi Ventspils pievārtē tomēr ir savs racionāls grauds – amerikāņu desantam, lai izceltos no jūras, nepieciešams betonēts ceļš kāpās. Visas vides institūcijas draudzīgi piever acis, un amerikāņu betons uzgulstas jutīgajiem biotopiem, bet tam pa virsu šņirkst tanku kāpurķēdes. No gaisa tos draudzīgi novēro Krievijas iznīcinātāji. Aukstais karš atgriezies. Vasaras beigās amerikāņi ir prom, krievus virs galvām arī nemana, bet ceļu izmanto krimināli elementi – zvejnieku laivu postīšanai un dragreisam kāpās.

7) Maiņstrāvas un līdzstrāvas


Daudziem lielajiem un mazajiem mīļākais ģimenes loceklis ir televizors, un šogad ar viņu saistīts milzums pārdzīvojumu. Ciparu apraide atnāca ar dekoderiem un joprojām neatrisinātām neskaidrībām attiecībā uz reģionālajām televīzijām. Turklāt dekoderi ir tik jutelīgi, ka negaisa laikā sabojājas. Zibeņo gan arī – augustā spārdās pamatīgi. Kamēr popiņi danco pagasta svētkos, viņu mājās dzirksteļo elektrības kontakti kopā ar dekoderiem. Ar dažādiem vadiem saistītas nedienas sistemātiski piemeklē arī Ventspili. Palaikam pazūd elektrība, bet 8. jūlijā darbīgo pilsētu paralizē Lattelecom optiskā vada plīsums. Modernajā laikmetā 10 stundas bez interneta un telefona sakariem cilvēkus padara visai nevarīgus.

8) Gods un kreņķi


Ugāles godavīram – ērģeļbūvniekam un mācītājam Jānim Kalniņam – šogad piešķirts Trīszvaigžņu ordenis. Viņa būvētās ērģeles skan visā pasaulē, un gada sākumā viņš atjauno Ugāles baznīcas altāri. Ordenis kalpo par zināmu mierinājumu, jo kreņķus rada vietējie žūpas – pasākuši zagt Ugāles baznīcas alkoholu. Pēdējā reizē izdzēruši 3 litrus Svētajam Vakarēdienam paredzētā vīna un aizstiepuši korķu viļķi. Tagad baznīcā vīnu vairs neglabā.

9) Vācieši uzmet, darbinieki zog


Ventspils TEC būvniecībai piesaistītais investors – Flensburgas komunālais uzņēmums – izrādās neveiksminieks vai nemākulis. Savu galveno misiju viņš neizpilda, proti, līdzfinansējumu projektam nesagādā, un Eiropas fondu piešķirtie miljoni nosvilst zilās liesmās. Tagad ogļu stacijas vietā tiek domāts par esošā Ventspils siltuma pārbūvi. Mērķis – atbrīvoties no mazuta atkarības un kurināt ar biomasu. Siltumam gada nogalē nākas atbrīvoties arī no dažiem darbiniekiem. Pastāv aizdomas, ka viņi ar apbrīnojamu meistarību ilgākā laika periodā zaguši pašvaldības uzņēmuma naudu.

10) Dzīve paiet vienos priekos


Pilsētas svētkus šogad apmeklējuši 100 000 cilvēki. Arī Jūras svētki izdevušies lieliski. Tomēr vasaras krāsainākais notikums ir garākā puķu paklāja veidošana, kurā iesaistās teju vai visi ventspilnieki. Ginesa rekorda administrācijas pārstāve Mariamarta Ruano de Grahama un sertificēti mērnieki apstiprina, ka metru platais puķu paklājs izklāts 1665,93 metru garumā un ir garākais pasaulē. Kreņķis vien par to, ka gadagrāmatā Ventspils tomēr neiekļūst, jo pēc nepilna mēneša mūsu rekordu pārspļauj Mehiko. Toties tāds mazbānītis kā pie mums diezin vai kur citur ir – tagad ar krietni garāku trasi un vēsturisku staciju līdziniecēm. Lielisks izbrauciens.

11) Skandāls sportā


Tas, ka mūsu futbolisti totalizatorā spēlējuši uz savu zaudējumu, ir vien uvertīra lielākam skandālam. Nacionālu skanējumu gūst futbola kluba Ventspils iekšienē notiekošais – policija martā aiztur kluba direktoru Sergeju Barkovski. Apsūdzība ļoti smaga – izspiesta nauda no futbolistiem, nosvilināts džips, notikusi arī fiziska izrēķināšanās. Vēlāk saistībā ar šo lietu notiek vēl pāris arestu. Kamēr kriminālprocess turpinās, arī profesionālajā ziņā klubs piedzīvo krīzi. Savu pērno superpanākumu ar iekļūšanu Eiropas līgā atkārtot neizdodas.

12) Atradumu laiks


Vārves pagastā kāds dārgumu meklētājs atrod 16. gadsimta aculiecinieces zviedru karavadoņa mātes Margretas Traidenas zelta gredzenu. Bet tas ir tikai lielo atradumu sākums – Jaunrades nama būvniecības procesā tiek atrasts kas daudz nozīmīgāks – senā viduslaiku Ventspils. Vēsturniecei Ingrīdai Štrumfai jau sen niezēja nagi pārrakstīt šo vēstures lapu. Tagad tam ir arī praktisks pamats.

13) Ventspils VIP


Mēs jau sen to bijām pelnījuši. Pirmo reizi pilsētas vēsturē iznāk žurnāls par veiksmīgajiem, turīgajiem un interesantajiem ventspilniekiem – 120 lappuses privātuma, pikances, vaļsirdības, ieturētas labas gaumes robežās. Vēl pirms ekskluzīvā izdevuma nonākšanas tirdzniecības vietās žurnālā neiekļuvušajiem vipiem pat piemetas greizsirdība: kāpēc viņu tur nav? Neko darīt, jāpagaida līdz Ventspils VIP nr. 2.

14) Ziediņi sniegā


Pārsimt metru no mājām Ugāles pagastā 15 gadu vecā Monta aizmiga marta sniegā. Un nepamodās. Māte netic, ka tas notika tā vienkārši, tā nejauši.

Pēc trīs gadus ilgušas izmeklēšanas tiesa pilnībā attaisno mazās Anniņas lietā apsūdzētos mediķus. Morāle: nav pierādījuma – nav vainīgā. Tomēr vecāki cīnīsies tālāk – nevar būt, ka tā vienkārši, tā nejauši vesels bērniņš slimnīcā tiek iemainīts pret zārciņu. Nepilngadīgas ventspilnieces izvarotājam Igoram Bazjakam sēdēšana cietumā radījusi 8223 latu vērtas ciešanas. Tā šoruden secinājusi Eiropas Cilvēktiesību tiesa, un tas ir uz pusi vairāk nekā Bazjakam nācās maksāt meitenei, kuras tēvs pēc notikušā turklāt izdarīja pašnāvību. Šai skumjajā uzskaitījumā būtu minami vēl vairāku Ventspils pedofilu vārdi, kas ir notiesāti vai tikai tiks tiesāti. Daudziem bērniem ir nodarīts pāri. Tā vienkārši...

15) Laimīgu ceļu!


Tāpat kā visā Latvijā, arī Ventspilī turpinās Lielā aizbraukšana – daļa meklē iespējas mainīt dzīvi, piedzīvojumus, vēl lielāka daļa – iespēju nopelnīt. (Čigāni teju visi jau projām.) Dažs iekuļas nepatikšanās, citam paveicas. Uz Angliju aizbrauc arī irānis Paimans Emadi; talantīgais acu ārsts gan sola atgriezties, kad būs apmierinājis savas profesionālās izaugsmes ambīcijas. Cits ventspilnieks – Oskars Sarkans – jau iesakņojies Austrālijā. Toties varam priecāties, ka mums ir savs Austrālijas čempions bodibildingā. Austrālijas ventspilnieks.

16) Politika


Politikas vēsturē šis gads neapšaubāmi ir cienīgs iekļūšanai mācību grāmatās. Pēc dramatiskas vēlēšanu kampaņas, kuras centrālais jautājums bija VISLatvijas VISglābšana, ar to solījumu pildīšanu tā ir, kā ir. Proamerikāniskajai Vienotībai par galveno darba devēju vēlētāju vietā kļuvis Starptautiskais Valūtas fonds. Savukārt Ventspilij draudzīgie zaļzemnieki pozīcijā ieņēmuši iekšējo opozicionāru lomu. Ievērības cienīgs ir fakts, ka tik lielas ietekmes uz politiskajiem procesiem valstī ventspilniekiem un pirmām kārtām jau pilsētas mēram Aivaram Lembergam, iespējams, nekad vēl nav bijis. Nākamgad noteikti sagaidāmi pārsteigumi. Nu, piemēram, valdības apgāšanās. Ekonomikas fons – šausmu budžets ar vēl drūmākām nākamās konsolidācijas prognozēm – šādai procedūrai varētu būt labvēlīgs. Kas šai ziņā notiek Ventspilī? Viss puslīdz mierīgi – politika stabila, ekonomiskā situācija arī, bezdarbs viens no zemākajiem valstī. Industrija turpina attīstīties. Darbu pie mums sāk Eiropā pirmā masīvkoksnes šūnmateriāla ražotne. Esam pionieri visās jomās. Publiskajā sektorā piesaistīts tik daudz ES fondu naudas, kā vēl nekad. Nule sācies 23. gads, kopš Lembergs vada Ventspili. Izdodas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: