Plānots, ka darbs pie Latvijas pirmā satelīta "Venta-1" izstrādes tiks pabeigts 2011.gada trešajā ceturksnī,  informē Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra vadošais pētnieks Juris Žagars.

"Tikai tagad, gadu mijā, atrisinājām finansēšanas problēmas, līdz ar to arī darbi ir iekavējušies," skaidroja Žagars. Tā kā satelīta izstrāde ir inženierizglītības projekts, tās tehnisko pusi jeb tiešās izmaksas finansē Izglītības un zinātnes ministrija (IZM). Kopējās projekta izmaksas tiek lēstas ap 350 000 latu, bet tiešās izmaksas sastāda aptuveni pusi no šīs summas.

Problēmas ar finansējuma piesaisti bija aizkavējušas arī satelīta palaišanu orbītā no kosmodroma Indijā. Tā kā iespēja palaist satelītu orbītā bez maksas ir nokavēta, bija jāmeklē iespējas piesaistīt finansējumu šim mērķim.

Palaišanas izmaksas svārstās no 10 000 līdz 20 000 eiro (7000 līdz 14 000 latu) par kilogramu, informēja Žagars. Šis jautājums atrisināts, piesaistot kādu Zviedrijas kompāniju. Kopā ar mūsu izstrādāto izglītības moduli uz satelīta "Venta-1" tiks izvietots arī šīs Zviedrijas kompānijas komerciālais modulis, un Zviedrijas uzņēmums apņēmies pilnībā segt satelīta palaišanas izmaksas. Rezultātā satelīta svars no plānotajiem pieciem kilogramiem pieaugs līdz 15 kilogramiem, pastāstīja Žagars.

Plānots, ka satelītu orbītā no kosmodroma Indijā varētu palaist nākamā gada trešajā ceturksnī. Tiesa, vēl nav zināms, kā šos plānus ietekmēs fakts, ka tikai pirms dažām dienām, 25.decembrī, kāda Indijas nesējraķete uzsprāga īsu brīdi pēc starta. Nav izslēgts, ka satelīta "Venta-1" palaišanu orbītā nāksies atlikt uz vēlāku laiku, pieļāva Žagars.

Jau ziņots, ka Ventspils augstskola sadarbībā ar Ventspils Augsto tehnoloģiju parku, Rīgas Tehnisko universitāti, Latvijas Universitāti, Brēmenes universitāti un Vācijā izvietoto vienu no Eiropā lielākajiem satelītu ražošanas uzņēmumiem ir uzsākusi darbību, lai samontētu un sagatavotu palaišanai orbītā Latvijas pirmo satelītu "Venta 1".

"Venta-1" funkcionēs kā loģistikas jeb automātiskās identifikācijas satelīts. Tas nozīmē, ka pie transportlīdzekļa iespējams piestiprināt nelielu raidītāju, kuru uztvertu satelīts un uz uzņēmuma bāzi pārraidītu ģeogrāfiskās koordinātas, skaidro izstrādātāji.

Satelītam būs piestiprināta maza fotokamera, ar kuru varēs uzņemt attēlus, kā arī lāzera tālmēra retroreflektors, lai varētu veikt "Venta-1" lokāciju no Zemes, tādējādi pārbaudot orbītas kustības aprēķinus. Satelīta saziņai ar Zemi kā starpnieku izmantos Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra modernizēto infrastruktūru.

LETA


Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: