Jau šodien Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) varētu lemt par streika pārtraukšanu, pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski žurnālistiem norādīja LĢĀA vadītāja Sarmīte Veide.

Veide norādīja, ka šodien ar Kučinski pārrunātas streika prasības. "Izgājām cauri visiem jautājumiem. Tagad gaidām, kad būs no premjera rakstiski visi priekšlikumi. Streika komiteja šodien pat izskatīs vēlreiz šos priekšlikumus un spriedīs par to, cik tie pieņemami un kur var būt kompromisi," teica Veide.

Veide pauda, ka notiks Streika komitejas sarakste ar valdības vadītāju, un šodien vakarpusē vai rīt, 7.jūlijā, LĢĀA varētu paziņot savu lēmumu par piedāvātajiem risinājumiem un streika izbeigšanu.

LĢĀA vadītāja gan atzina, ka esot bijušas grūtības vienoties par kapitācijas naudas palielināšanu. Saistībā ar reformu ģimenes ārsti lūdza no tās izņemt daļu par primāro aprūpi, taču, ejot pretim valdībai, piekrists, ka valdības protokollēmumā tiks norādīts, ka darba grupa pārstrādās primārās aprūpes daļu.

E-veselības kontekstā lemts tai tomēr pieslēgties jau ar 1.septembri, taču līdz 1.janvārim vēl notiks juridiskā un tehniskā sistēmas uzlabošana.

Pēc tikšanās LĢĀA vēlas saņemt rakstisku dokumentu par šodien pārrunāto.

Kā ziņots, pārstājot sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, pirmdien plkst.12 vairāk nekā 600 ģimenes ārsti sāka streiku, solot, ka tas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām.

Viena no ģimenes ārstu prasībām ir palielināt patlaban noteikto kapitācijas naudas maksājumu par 30%, savukārt Veselības ministrija (VM) piedāvājusi palielināt kapitācijas naudā iekļauto darba algu. Ģimenes ārstam nav tikai darba alga par ārstniecisko darbu, bet ģimenes ārsts ir arī prakses vadītājs, tāpēc kapitācijas naudā iekļauti arī dažādi administrācijas izdevumi. Šī iemesla ģimenes ārstiem svarīgi, lai tiek palielināta visa kapitācijas nauda.

Tāpat VM un ģimenes ārstu domas atšķiras jautājumā par reformā iekļauto ieceri veidot kopprakses. LĢĀA vadītāja Veide skaidroja, ka šādu kopprakšu veidošana nozīmēs dežūras vakara stundās un brīvdienās, kas mainīs visu līdzšinējo darba modeli.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    Nah Nahs. 06.07.2017, 13:30:51

    Ventspils poliklīnikā ģimenes ārsti nestreiko.
    Ko tas varētu nozīmēt?

  • 0
    Novadnieks 06.07.2017, 14:52:01

    Nebrīnītos,ja tāda ir G.Daudzes griba.

  • 0
    Novadnieks 06.07.2017, 14:46:14

    Tiem ģimenes ārstiem slīpes vajag.Salīdzinot ar tautas lielāko daļu, viņus var gandrīz par bieziem uzskatīt.Kā nav kauna smilkstēt,ja pasviestais kauls ir salīdzinoši lielāks nekā citiem.
    Sen ir laiks ielās iziet visiem minimālās algas saņēmējiem,un bez jebkādiem tur iepriekšējiem brīdinājumiem,un darīt to tik ilgi,kamēr pie varas esošie sāk iegādāties striķus un ziepes.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: