Piektdien gaidāmā sniegputeņa un apledojuma dēļ glābēji iesaka cilvēkiem vispirms izvērtēt, vai doties garākos pārbraucienos un vai vispār iziet no mājas.

Plānojiet savu laiku un pārbraucienus tā, lai Ziemassvētku vakaru varētu pavadīt mierīgi mājās kopā ar saviem mīļajiem, TVNet sacīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Inga Vetere.

Labāk palikt mājās?


Ja daudz snieg un vēl arī iespējams lietus, kas sasalst un veido apledojumu, labāk palikt mājās. Tā kā iespējami elektropiegādes traucējumi, noteikti jāuzlādē mobilie telefoni, lai vajadzības gadījumā varētu sazvanīt glābšanas dienestu pa tālruni 112.

Apledojuma un sniegputeņa dēļ piektdien būs apgrūtināta braukšana, vietām satiksme var pat apstāties vispār un cilvēki tādā gadījumā var palikt pusceļā.

Intensīvi nokrišņi


Jau vēstīts, ka Ziemassvētku brīvdienās visā Latvijā gaidāmi dažādas intensitātes nokrišņi - snigs un putinās, 24.-25. decembrī sniegs vietām pāries lietū un radīsies atkala, jo gaisa temperatūra pārsvarā saglabāsies zem nulles, prognozē sinoptiķi.

Jau nedēļas pēdējās darbdienas izskaņā, sākot ar valsts dienvidrietumiem, gaidāma mērena līdz stipra snigšana.

Piektdien, 24. decembrī, gan naktī, gan dienā visā valstī snigs un puteņos,

dienas gaitā, sākot ar valsts dienvidaustrumiem, sniegs vietām pāries lietū, gaidāma atkala.

Prognozē lietu


Nav iespējams precīzi prognozēt robežu, kur sniegs pāries lietū. Ir liela varbūtība, ka Ziemassvētku vakarā līs Daugavpilī. Iespējams, ka Ziemassvētku naktī atkalas robeža pārvietosies tālāk uz ziemeļiem un jau lielā Latvijas daļā sniegs pāries lietū. Varbūtība, ka atkala sasniegs Rīgu, pagaidām novērtēta ar 40 procentiem.

Ziemassvētku vakarā un naktī nokrišņi gaidāmi visā valstī, daudzviet tie būs stipri.

Pūtīs arī brāzmains ziemeļaustrumu vai austrumu vējš, visspēcīgāk Kurzemē un Vidzemē, kur gaidāmas brāzmas līdz 11-16 metriem sekundē. Tātad ne tikai snigs, bet arī puteņos.

Gaisa temperatūra 24.-25. decembrī gaidāma -4..-9 grādu robežās, Latgales dienvidos 25. decembrī tā var pakāpties līdz 0..+1 grādam. Taču nokrišņu veidu galvenokārt nosaka gaisa temperatūra mākoņos, nevis uz zemes, tādēļ lietus var sākties arī vairāku grādu salā. Apstākļos, kad gaisa temperatūra viena divu kilometru augstumā ir ap nulli vai nedaudz augstāka, bet uz zemes saglabājas sals, iespējami dažādi nokrišņi - gan sasalstošs lietus un slapjš sniegs, gan ledus graudi.

Var palikt bez elektrības


Jau vēstīts, ka līdzīga sinoptiskā situācija bija pagājušā gada Ziemassvētkos. 2009. gada 23. decembra pēcpusdienā spēcīga atkala bija Latgalē, citviet stipri sniga, savukārt Pirmajos Ziemassvētkos un naktī uz 26. decembri visā Latvijā pamatīgi lija. Atkalas dēļ daudzi tūkstoši cilvēku, galvenokārt Latgalē, Ziemassvētkus pavadīja bez elektrības.

Arī šogad Ziemassvētkos atkalas dēļ vietām var rasties elektroapgādes pārrāvumi. Tāpat nokrišņu dēļ gaidāmi būtiski satiksmes traucējumi. Ceļi būs sniegoti un slideni, vietām veidosies sniega sanesumi, bet atkalas gadījumā ceļus, ielas un ietves pārklās ledus kārta, tādēļ īpaši uzmanīgiem jābūt arī kājāmgājējiem.

Sagaidāms, ka nokrišņi mitēsies 27. decembrī, kad Latvijā gaidāms vien neliels sniegs.

TVNet

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: