Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca ar Ventspils pašvaldības atbalstu jau daudzus gadus neatlaidīgi strādā, lai piesaistītu jaunus speciālistus. Rezultāti neizpaliek, tomēr atsevišķu speciālistu joprojām trūkst. Arī no valsts puses līdz šim nav vērojama nekāda rīcība, lai situāciju reģionos uzlabotu.

Visās Latvijas reģionu slimnīcās ar katru gadu palielinās ārstu speciālistu trūkums, un Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca nav izņēmums. Jaunie ārsti un rezidenti pārsvarā izvēlas Rīgu, kur viņiem ir plašākas darba iespējas, tai skaitā privātpraksē, vai arī zemā atalgojuma dēļ dodas projām no valsts. Ārstu saime Latvijas reģionu slimnīcās strauji noveco, bet jauna paaudze vietā nāk minimāli.

Reģionālās slimnīcas sniedz augstākā līmeņa medicīnisko palīdzību, un no valsts puses būtu jābūt obligātam speciālistu nodrošinājumam. Ir redzams, ka katru gadu studijas un rezidentūru pabeidz pietiekami daudz jauno speciālistu, bet līdz slimnīcām viņi nonāk reti. Valstij būtu jārada mehānisms, lai par valsts finansējumu studējošie speciālisti strādātu valstij nepieciešamajās jomās, taču tas nenotiek.

«Neskatoties uz valsts mēroga problēmām, Ziemeļkurzemes reģionālajai slimnīcai ik gadu izdodas piesaistīt jaunus speciālistus,» ganda­rīts ir slimnīcas valdes loceklis Ju­ris Lācis. Tostarp, pateicoties Ventspils pilsētas pašvaldības atbalstam, cilvēkresursu programmas ietvaros slimnīca aktīvi piesaista rezidentus.

Ventspils slimnīcai pēdējā laikā izdevies piesaistīt otolaringologu, neirologu, kardiologu, ginekologu, dzemdību speciālistu, anesteziologu, reanimatologu, medicīnas māsas, radiologu, diagnostu, fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārstu, farmaceita asistentu, pediatrus, ķirurgu, ergoterapeitu, fizioterapeitus, opto­metristu un ārsta palīgus. Vairāki rezidenti un jauni speciālisti darbu uzsākuši arī slimnīcas Talsu filiālē.

Katru gadu Ventspils pašvaldība slimnīcai piešķir 155 tūkstošus eiro jaunu iekārtu, tehnoloģiju iegādei un cilvēkresursu attīstības programmai. No šīs summas 2016. gadā cilvēkresursu attīstībai tika novirzīts 42,1 tūkstotis eiro un piesaistīti speciālisti, kas pēc studijām un sertifikāta iegūšanas uzsāks strādāt Ventspils slimnīcā – divi radiologi, diagnosti, trīs otolaringologi, neirologs, kardiologs, divi ginekologi, dzemdību speciālisti –, kā arī iegūti divi sertificēti speciālisti papildspecialitātē – neonatologs un nefrologs.

Arī šogad darbu sākuši jauni speciālisti, tai skaitā mazos pacientus ambulatori sācis pieņemt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu ķirurgs Roberts Meikšāns, bet acu ārstu komandai pievienojusies jauna optometriste Anda Priedīte. Savukārt jūlijā slimnīcā darbu sāks sertificēta interniste jeb iekšķīgo slimību speciāliste Sintija Iesalniece, kura kopš rezidentūras beigšanas sešus gadus strādāja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā Gaiļezers. Iepriekš dakterei ar Ventspili nav bijusi saistība, taču citu ārstu pozitīvās atsauksmes, kā arī lieliskais iespaids par pašas redzēto gan slimnīcā, gan skaistajā pilsētā ir tik labs, ka Iesalniece piekritusi darba vietas maiņai. Liels ieguvums ir arī tas, ka Ventspils pašvaldība speciālistei nodrošina dzīvesvietu. Dakterei patīk, ka Ventspils slimnīca ir sakārtota un ir jūtama virzība uz attīstību. «Redzu, ka cilvēki, kas strādā slimnīcas vadībā, pieliek lielus spēkus, lai slimnīca attīstītos. Gaiļezerā šāda sajūta nerodas,» atklāj Iesalniece. Viņa novērojusi, ka Ventspils slimnīcā ir kvalitatīva un patīkama vide un tā ir skaisti izremontēta. Ir nodrošināts, lai pacients justos komfortabli, kas atveseļošanās procesam tikai palīdz, un arī ārstam tas ir svarīgi. «Mums, speciālistiem, ir vieglāk strādāt, ja pacientam ir nodrošinātas kvalitatīvas izmeklēšanas, ārstēšanas un aprūpes iespējas,» uzsver Iesalniece.

Tāpat veiksmīgi notiek sadarbība ar Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), kas Ventspils slimnīcai ļāva papildus piesaistīt kvalificētus acu ārstus kataraktas operāciju veikšanai. Sadarbību ar RSU plānots paplašināt, tostarp iekšķīgo slimību, ķirurģijas, ginekoloģijas un dzemdību jomā. Sadarbība ļaus slimnīcai piesaistīt rezidentus, kā arī nodrošināt tālmācību esošajiem slimnīcas mediķiem.

Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī un Talsos strādā vairāk nekā 500 darbinieku, nodrošinot daudzprofila medicīnisko pakalpojumu pieejamību un slimnīcas darbību. Slimnīca nodrošina septiņas galvenās dežūrspeciālistu nozares – intensīvā terapija, pediatrija, ginekoloģija dzemdniecība, ķirurģija, neiroloģija, traumatoloģija, kardioloģija/iekšķīgās slimības –, kā arī tādas nozares kā oftalmoloģija, infektoloģija, paliatīvā aprūpe, radioloģija diagnostika, operatīvā oftalmoloģija, operatīvā otolaringoloģija un rehabilitācija. Kopumā slimnīcā pārstāvētas 20 ārstu specialitātes.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: