Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs preses konferencē runāja par projektu Nord Stream 2, par Latvijas nacionālajām interesēm un par to, kam tās būtu jāaizstāv. 

– Sandra Veinberga, kura ir uz mani dusmīga, jo savulaik neieguva vienu amatu, uzdevusi jautājumu: «Vai Latvija, toskait arī Ventspils, patiešām gatava uzņemties ekonomiski izdevīgu, bet politiski neakceptējamu biznesu? Vai šī ir kārtējā Igora Krutoja dzimšanas dienas ballīte, kur naudas dēļ esam gatavi pārdoties par maksimālu augstu cenu uz skatuves?»

Nu, Veinberga runā par pārdošanos, iespējams, pēc savas izpratnes. Pasaulē neviens nevienam tā vienkārši nav gatavs pārdoties, ir runa par to, vai tas ir vai nav izdevīgi. Kā intereses aizstāv mūsu valdība? Tādas Veinbergas no Zviedrijas, kas man uzbrūk par to, ka Ventspils un arī visa Latvija ar šo projektu Nord Stream 2 nopelnīs naudu? Visai Latvijai, pēc manām domām, ar šo projektu ir jānopelna, jo to uzbūvēs vienalga. Jautājums, kā intereses aizstāv Veinberga un viņai līdzīgie?

Pašreizējais gāzes sadales tīkls uz Eiropu iet caur Baltkrieviju. Tātad Veinberga aizstāv Baltkrieviju un viņu intereses. Baltkrievijai ir jācīnās pašai par savām interesēm. Bet kāpēc Veinberga aizstāv Baltkrievijas intereses? Tas ir vairāk nekā aizdomīgi. Kopš kura laika arī mūsu valdībai ir jākalpo Baltkrievijas interesēm? Neviens kalps par velti nestrādā. Domāju, ka arī Veinberga nestrādā par velti. Nākamā valsts, caur kuru iet gāzesvads, ir Ukraina. Tālāk vads ir virzīts uz Poliju. Kāpēc mums ir jābūt par poļu ekonomiskajām interesēm, zaudējot savām ekonomiskajām interesēm? Veinberga ir par poļu interesēm. Es esmu par Latvijas interesēm. Kas aizstāvēs Latvijas intereses? Veinberga aizstāv poļu intereses, valdība aizstāv poļu intereses. Paskatāmies arī uz slovāku interesēm, čehu interesēm. Kur Latvijas intereses gāzes sadales sistēmā? Nav ne smakas.

Ja nav mūsu interešu, tad kāpēc mums jāatsakās no iespējas nopelnīt? Varbūt kāds no viņiem ir gatavs samaksāt kompensāciju? Tā nemaz nav tik liela. Apmēram 30 miljoni eiro. No tiem 20 miljoni eiro – Ventspils pašvaldībai un Brīvostas pārvaldei. Vai Veinberga samaksās? Vai valdība samaksās? Veinberga piesauc Zviedrijas nelielu ostu Sliti pie Gotlandes. Tai piedāvāja piedalīties, bet Zviedrijas valdība neieteica to darīt, jo tā nav starptautiskā osta. Šobrīd Zviedrijas valdība ir nolīgusi ekspertus, kuru uzdevums ir aprēķināt zaudējumus. Un pēc tam Zviedrijas valdība Slitei kompensēs neiegūtos ienākumus. Kāpēc tādi eksperti nav nolīgti saistībā ar Ventspili? Veinberga slavē Sliti. Bet kas tad piedalās šajā Nord Stream 2 projektā? Tajā piedalās Vācijas osta Mukrāna. Vācija ir NATO, Eiropas Savienības dalībvalsts. Uz kurieni gāzi piegādās? Uz Vāciju. Kuras enerģētiskā drošība tā ir? Vācijas. Kuru uztrauc, lai gāzes deglis nenodzistu uz pavarda? Vāciešus. Vai Latvijai vajag atbalstīt vāciešus, lai viņi nenosaltu ziemā? Protams, vajag. Veinberga saka, ka nevajag atbalstīt. Jo pa šo gāzesvadu, protams, zviedrus neapgādās. Veinbergai nebūs auksti, bet vāciešiem būs. Man patīk vācieši. Malači. Viņi ir reāla Eiropas ekonomiskā sirds. Arī mūs viņi pabaro šad tad.

Karlshamna arī piedalās Nord Stream 2 projektā. Kur atrodas Karlshamna? Veinbergas kundze, Karlshamna ir Zviedrijas osta. Viņi piedalās šajā projektā ne pirmo dienu. Bet ar ko Karlshamna ir labāka vai sliktāka par Ventspili? Tālāk ir Somijas osta – Hanko. Kāpēc Veinberga neuzbrūk somiem? Vai bail, ka dabūs pretī? Dabūs. Tālāk ir Somijas osta Kotka.

24. aprīlī izskanēja ziņa, ka Nord Stream 2 projekta 50% finansējuma nodrošinās 5 ļoti lielas Rietumu kompānijas. Engie, darbinieku skaits 153 000, OMV, darbinieku skaits 23 000, Shell, darbinieku skaits 93 000, Uniper, darbinieku skaits 13 000, un Wintershall, apgrozījums 13 miljardi eiro. Lūk, tādas mazas, protams, krievu kompānijas Shell un tā tālāk kreditē šo projektu. Vārdu sakot, piedodiet, visas manas simpātijas gan krieviem, gan ukraiņiem, gan baltkrieviem, gan poļiem, gan čehiem, gan slovākiem, gan visiem, visiem uz šīs zemeslodes, bet manas lielākās simpātijas pieder Latvijai, jo īpaši lielas simpātijas pieder Ventspilij. Un, ja mēs no šī 9 miljardu projekta varam nopelnīt 30 miljonus eiro, tad kāpēc to neizdarīt?! Vai bez mums uzbūvēs vai neuzbūvēs?

Veinbergai par to nospļauties. Viņa dzīvo Zviedrijā. Viņa par Latviju neatbild. Viņa no dīķa otras puses var gudri stāstīt. Kad Ventspils virzienā aizvēra naftas cauruli, kur tad bija Veinberga? Kur tad bija Latvijas valdība? Repšem teicu, ka vajag celt kājās visu progresīvo cilvēci, amerikāņus, Eiropas Savienību. Kā tā! Krievi dara pāri mazajai Latvijai. Un kas nostājās Latvijas pusē? Neviens, arī Latvijas valdība nenostājas. Kur tad bija visi pārējie, par kuru interesēm mums tagad jācīnās? Kur tad bija tie lielie patrioti? Kur tad bija Pabriks, kur tad bija Repše? Es ar visiem izrunājos, ieskaitot Valsts prezidentu. Starp citu, Vīķe-Freiberga teica, ka runās ar ASV prezidentu par šo tēmu tajā laikā. Kā man viņa teica, ka viņa ir runājusi ar amerikāņiem. Bet amerikāņiem bija savs darījums ar krieviem, kurā Latvijas nebija. Un, ja Latvijas valdība neaizstāv Latvijas nacionālās intereses, tad cerēsim, ka poļi, čehi, austrieši un citi aizstāvēs latviešu nacionālās intereses. Viņi aizstāvēs tikai tik, cik ir viņu interesēs. Kas te ko nesaprast?

Specdienesti saka, ka nedrīkstot transportēt caurules 1 m diametrā uz Ventspili, jo tādējādi tiks ievesti spiegi. Nopietni. Tas apdraudot nacionālo drošību. Katrā caurulē būs iemontēts pa spiegam. 80% visu kravu ir no Krievijas, tās nevienu neapdraud. Bet caurules, kur vidus ir caurs, apdraud nacionālo drošību. Katrā caurulē būs iemontēts pa zaļam cilvēciņam. Ir jābūt garīgi slimam, lai ko tādu izdomātu. Tepat kursē mašīnas turp atpakaļ, var spiegot, cik tīk. Tūristi var 1000 reizes vairāk nofilmēt. Bet tāds ir oficiāls slēdziens – apdraud nacionālo drošību.

Ne jau tā nauda izglābs mūsu labklājību. Nē. Runa ir par domāšanu. Kas aizstāvēs Latvijas nacionālās intereses? Un kur ir visi na­cionālisti? Kāpēc es vienīgais nacionālists esmu palicis? Kur viņi ir?

Tad jau sanāk, ka SAB vada valsti, nevis valdība?
– Protams.

Un ne jau Veinbergas padomos kāds ieklausās?
– Veinbergas statuss vispār ir aizdomīgs.

Ja SAB vada valdību, tad kaut kas nav kārtībā.
– Normāli. Tikai būtu labi, ja to vadītu gudri cilvēki. To vada viens ļoti viduvējs ļautiņš, kas no Latvijas nacionālajām interesēm nesaprot neko. To parāda publiskotie specdienesta dati, ka viņš skrien uz ASV vēstniecību par katru sīkumu pēc konsultācijas.

Lasi vēl

Komentāri (11)

  • -2
    yolo 27.04.2017, 11:10:35

    aiziet demagoģija par divām dažādām lietām... par dažiem desmitiem miljonu, ko nopelnīs vai nenopelnīs ventspils osta ar saminieku priekšgalā, bet par projekta sekām neviens vārds. kas tieši latvijai ir izdevīgi? mums tā gāze iet garām.. droši vien vienīgais ko izjutīsim būs kārtējā krīze ko šis projekts būs radījis, kad eiropa kaut ko nedarīs pa krievu prātram un krievi regulēs gāzes tirgu kā rezultātā cietīsim arī mēs...

  • -12
    Гроссмейстер 27.04.2017, 11:44:06

    Ratniek (yolo), Latvijai ir jāizmanto biznesa iespējas, ja var nopelnīt lielu naudu, tā ir jānopelna. Un tieši ar Krieviju var veidot dažādas saites (ekonomiskās, biznesa), un pelnīt uz tām. Ja Latvija valdība kalpo Vašingtonai/Briselei, tad, protams, tiks aizliegts viss, kas saistās ar Krieviju - saimniekus jau nevar neklausīt. Latvijas valdības, klausot rietumiem, ir sagrāvušas Latviju, te ir ekonomiskā un sociāla katastrofa! Un jūsu Ģirts ar Antāni ir piedalījušies šajā graušanā!

  • 0
    yolo 27.04.2017, 17:38:46

    Ratenieks ir aizņemts intetvējot apkurījušos jauniešus par to, ka viņus darbā neņem.

    Es tikai par to, ka raksts ir pilnīgi subjektīvs neminot neko par sekām, ko mēs varētu izjust, ja krievi ar šī projekta palīdzību gribētu eiropai un mums ieriebt

  • -1
    tā viš i 28.04.2017, 14:40:40

    kur tu krievmēlīgais lien? Šļūc prom uz savu Гроссмейстер forumu.

  • -13
    Latvija pāri visām! 27.04.2017, 12:45:36

    roši vien vienīgais ko izjutīsim būs kārtējā krīze ko šis projekts būs radījis, kad eiropa kaut ko nedarīs pa krievu prātram un krievi regulēs gāzes tirgu kā rezultātā cietīsim arī mēs...
    --------
    Pilnīgi ačgārna domāšana. Un pat vārds - domāšana jāliek pēdiņās.
    Jo precīzāk - demagoģiska melšana.

  • -2
    Frīdis 27.04.2017, 15:51:00

    Spriežot pēc Lemberga paša izteicieniem , šī cilvēka lojalitāte Latvijas valstij ir ĻOTI apšaubāma ! Daiļmuldētājs - tas ir tā viegli sakot ! Un ir arī vesels aitu bars, kas tic viņa vāvuļošanai !

  • -11
    Latvija pāri visām! 27.04.2017, 19:07:44

    yolo, jūs muļķi paši sev ieriebjat.

    Krievi vienkārši grib nopelnīt lieku eiriku kā visi kam ir ko pārdot.
    Tikai tūdaliņiem naudiņu nevajag, viņiem padod attiecīgo ideoloģiju.

  • 0
    No malas 27.04.2017, 19:47:51

    Demagoģija (sengrieķu: δημαγωγός, kas burtiski nozīmē "vadīt cilvēkus") ir stratēģija, ar kuras palīdzību tiek mēģināts iegūt politisko atbalstu, varu.

    Šajā mākslā Lembergs ir liels meistars.

  • -10
    Latvija pāri visām! 27.04.2017, 21:15:28

    Tomēr ar visu šo māku viņš Latvijai nodara mazāku kaitējumu nekā visi šie rinči, pabriķi u.c.vietējie varneši, kuriem šāda māka nebūt nav sveša.

  • 0
    tā viš i 28.04.2017, 14:47:16

    Tieši tā,Kurzemnieks.Tādēļ jau Agstākie spēki nelaiž šo ambiciozo un varaskāro irbuli pie LR stūres.

  • -7
    Latvija pāri visām! 28.04.2017, 15:12:31

    Šis pats nekad nekad to nav vēlējies, jo vara abiem vietējiem prezidentiem ir tik cik melns aiz naga.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: