SIA Diāna-bistro konditoreja ar savām garšīgajām bulciņām, kūciņām un tortēm ir slavena visā Ventspilī. Vienā naktī tiek izcepti 1500 dažādu mīklas izstrādājumu.

Leti, uz kuras veikalā izlikti pārdodamie gardumi, apņem kārdinošu smaržu mākonis – vien retais spēj pretoties kanēļmaizīšu, ievārījuma bulciņu, speķa pīrādziņu un piparkūku vilinājumam. Pat kaislīgie kaloriju skaitītāji uz Ziemassvētkiem palaiž vaļā bremzes, lai nobaudītu ikdienā liegtos kārumus.  

Pārtikas tehnoloģe Jana Smiltniece saskaitījusi, ka viena maiņa, četri cilvēki, naktī izcep aptuveni 1500 bulciņu, kūciņu, pīrādziņu – kopumā aptuveni 50 veidu  izstrādājumu. Pirms svētkiem sortiments pat paplašinās un īpaši liels pieprasījums ir pēc sveramajām un figūriņu piparkūkām, arī tortēm. Lai pircēji gardās bulciņas un citus izstrādājumus saņemtu jau no rīta, konditori strādā naktī. Divas naktis strādā, divas atpūšas mājās, tad darbu dara otra maiņa.

Viena no vispieredzējušākajām konditorēm ir Dace Āboliņa, kas te strādā jau kopš kafejnīcas Diāna atvēršanas brīža. Sieviete specializējusies tortu un kūku cepšanā. Āboliņa pati izdomā receptes, eksperimentē, izmēģina jaunus kūku pildījuma salikumus. «Viss, kas ir kūkās, ir pašu izdomāts. Tad raugāmies – cilvēki pirks vai  ne. Tomēr tas, ko izdomājuši mūsu senči, ir vislabākais, vispārbaudītākais un garšīgākais,» uzskata pieredzējusī cepēja. Kaut ko var nošpikot arī no citiem, bet Dace atzīst, ka, paskatoties vien uz bulciņu vai kūciņu, redzams, vai tā ir vai nav garšīga. Neko labu neliecina nedabiskas, samākslotas krāsas garnējums, neglīta un nekārtīga tirdzniecības vieta. Uz jautājumu, vai pēc grūtas darba nakts arī mājās gribas kaut ko izcept, Āboliņa, par brīnumu, atbild apstiprinoši: «Cepu arī mājās. Tur šis darbs ir vairāk radošs, cepu dažādu formu tortes, arī pēc zīmējumiem. Tas ir interesantāk nekā saspiest 500 eklēru. Vienmēr cenšos, lai cilvēki būtu apmierināti. Man pašai nepatīk nekārtīgs, paviršs darbs.»

Otra konditore Ingūna ar neparasti skaistu uzvārdu Bezdelīga gan atzīstas, ka mājās cep ļoti, ļoti reti – vienīgi tad, kad atbrauc bērni un mājās jāielaiž svētku smarža.

Strādājot naktī, možumu palīdz uzturēt kafija, joki: «Kamēr rokas kustas ierastajās darbībās, var parunāties, izsmieties un izstāstīt anekdotes.» Tomēr darbs nav viegls. Te var strādāt tikai tie, kam bērni jau lieli, lai pēc garajām nakts stundām varētu labi atpūsties.

Mīklas izstrādājumi tiek gatavoti no parastajām izejvielām – miltiem, cukura, olām –, nedaudz izmantojot arī to, ko piedāvā, lai atvieglotu darbu. Taču cukura sīrupu piparkūkām vāra paši, arī eklēriem pildījums ir pašu kults, nevis uzjaukts no pulverīšiem. Ievārījumi iepirkti Pūrē.

Mīklu mīcot, nedrīkst dusmoties – tā vēsta latviešu sakāmvārds. Vai vienmēr tā izdodas? Sievietes smejas, ka viņām parasti mīkla rūgst un viņas cenšas savos izstrādājumos iecept labas domas. Varbūt tāpēc Diānas bulciņas ir un paliek vienas no visgaršīgākajām Ventspilī.

Foto: Edgars Kūlmanis

Dace Āboliņa ar ietrenētu roku grezno piparkūku figūriņas – tās, tāpat kā citi izstrādājumi, nonāks AS Diāna veikalos.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: