Digitalizācija vēl aizvien kā karsts kartupelis tiek mētāta pa atbildīgo institūciju un televīziju gaiteņiem.

Par to, ko zilajos ekrānos redzēsim no nākamā gada, skaidrības nav joprojām.

Gada nogalē, iespējams, tiks pārtraukta arī Ventspils vietējās televīzijai bezmaksas translācija Lattelecom bezmaksas pakā. Kā skaidro Kurzemes TV valdes loceklis Aleksandrs Mirvis, pirms pusgada ar Lattelecom tika noslēgta vienošanās par bezmaksas apraidi testa režīmā. Tā paredzēja, ka, sākot ar nākamo gadu, reģionālajām TV jāsāk maksāt par translāciju bezmaksas pakā.

Tomēr prasītā summa nav pa kabatai ne vien vietējām televīzijām, bet arī nacionālajiem komerckanāliem. TV3 un LNT arī apsver iespēju pārtraukt bezmaksas apraidi, jo līdz ar ciparu TV ieviešanu strauji ir sarucis to mājsaimniecību skaits, kas televīziju skatās bez maksas. Ievērojami sarucis reklāmas tirgus, un atrašanās bezmaksas pakā televīzijām, kuras netiek dotētas no nodokļu maksātāju naudas, nav izdevīga. Draud izveidoties situācija, ka tie Latvijas iedzīvotāji, kas pirms gada iegādājās dekoderus, balstoties uz solījumu par velti skatīties visus populāros nacionālos kanālus, turpmāk varēs redzēt tikai LTV 1 un LTV7. Par pārējiem būs jāmaksā.

Turklāt Latvijas telekanāli, arī pārejot uz maksas paketi, tiek nostādīti neizdevīgā situācijā attiecībā pret Krievijas medijiem, kuriem par translāciju maksas pakā Lattelecom maksā. Tajā pat laikā no mūsējiem tas vēlas saņemt samaksu pat par translāciju maksas pakā. Šāds piedāvājums gan reģionālajām, gan nacionālajām komerctelevīzijām ir nepieņemams.

Mirvis skaidro, ka pusgadu atpakaļ līgumu nācies pieņemt, jo tas bijis «piedāvājums, no kura nevar atteikties», kā filmā par krusttēvu. Tolaik esot bijusi izvēle: vai nu pārtraukt darbu uzreiz, vai arī izmantot doto laiku, lai meklēt risinājumu. To reģionālās TV arī darījušas. Taču aktīvākās diskusijas sākās tikai līdz ar jauno valdību. Amatpersonas šobrīd mēģina piedāvāt risinājumus, apzinoties, ka pretējā gadījumā vietējās TV nolemtas bankrotam. Tikmēr reitingi rāda, ka vietējās ziņas un raidījumus skatās un tie sabiedrībā pilda ļoti svarīgu funkciju, ko nacionālie kanāli nespēj nodrošināt.

Viens no piedāvājumiem ir neizdevīgi raidlaiki Latvijas sabiedriskajā televīzijā. Tomēr vietējie mediji norāda, ka šāds nevar būt ilgtermiņa risinājums. Pirmām kārtām jau tādēļ, ka arī par šo apraidi būs jāmaksā, bet ar piedāvātajiem laikiem reģionālās TV nevarēs konkurēt reklāmas tirgū. Otra iespēja, kas tiek apsvērta, ir pāriet uz maksas paketi un raidīt uz Latvijas ziņu kanāla bāzes, paralēli slēdzot līgumus ar kabeļtelevīziju operatoriem, kā arī piedāvājot savus raidījumus internettelevīzijā. Tomēr tā tiks būtiski samazināts skatītāju skaits.

Iespējams, ka tiks slēgts gan līgums ar sabiedrisko televīziju, gan meklētas citas apraides iespējas, kā kabeļtelevīzijās, tā internetā. Tomēr šobrīd droši pateikt, kad un kā vietējo TV varēs skatīties kopš nākamā gada, Mirvis neņemas. Jācer, ka risinājums tuvāko nedēļu laikā tiks panākts. Šobrīd arī nosūtīts iesniegums Lattelecom ar lūgumu nepārtrauks bezmaksas apraidi jau ar 1. janvāri. Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāre Dana Reizniece skaidro, ka vēl viens no risinājumiem, kas tiek izskatīts šajās dienās, ir atļauja vietējām televīzijām veikt apraidi bez Lattelecom starpniecības, izmantojot vietējos raidītājus. Tomēr arī tam vajadzīgs laiks un nepieciešamo aparatūru vietējās TV nevarēs iegādāties pāris dienu laikā.

Tikmēr daudzi ventspilnieki, kuri iecienījuši TV5, ir neziņā, kādēļ tā pārraide SkaTVis un VIASAT klientiem pārtraukta. Kā skaidro Andis Jansons, šobrīd tiek meklēti risinājumi, lai jau tuvāko dienu laikā nodrošinātu kanāla translāciju caur internetu, jo TV5 apraidi caur satelītu, iepriekš nebrīdinot, pārtraucis. Vistuvākajā laikā šis kanāls saviem klientiem atkal būs pieejams. Šobrīd notiek sarunas arī par iespēju turpināt TV5 pārraidi tiem, kas izmanto VIASAT pakalpojumus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: