Ventspils pilsētas pašvaldība arī šogad turpina nodrošināt asistenta pakalpojuma pieejamību personām ar invaliditāti. 2016. gadā šo pakalpojumu Ventspilī saņēma 198 klienti, un šogad klientu skaits turpina pieaugt.

Asistenta pakalpojuma pieejamība sniedz atbalstu, ne tikai tā saņēmējiem, bet arī nodrošina ar darba vietām vietējos iedzīvotājus. Janvārī noslēgti 177 sadarbības līgumi ar asistenta pienākumu veicējiem. Asistenta pakalpojuma galvenais mērķis ir nodrošināt iespēju personai ar invaliditāti veikt ārpusmājas aktivitātes, kas funkcionālo traucējumu dēļ nav veicamas bez asistenta palīdzības – kā piemēram, apmeklēt skolu, darbu, izmantot pieejamos pakalpojumus, vai arī doties pastaigās svaigā gaisā.

2016. gadā personas ar invaliditāti asistenta pakalpojumu visbiežāk izmantojušas neregulāru pakalpojumu saņemšanai (iepirkšanās, brīvā laika pavadīšana, kultūras pasākumu apmeklēšana), kā arī ārstniecības pakalpojumu saņemšanai, dienas centru vai citu sociālās rehabilitācijas institūciju apmeklēšanai. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem asistenta pakalpojumu var saņemt personas, kurām ir noteikta I un II invaliditātes grupa, kā arī personas no 5 līdz 18 gadu vecumam, kurām izsniegts Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību.

Asistenta pienākumus var veikt pakalpojuma pieprasītāja radinieks, draugs vai kāds cits cilvēks, kuram persona uzticas un kuram šādā saskarsmē ir jau līdzšinēja darba vai personiskā pieredze. Personām, kuras sniedz asistenta pakalpojumu, tiek nodrošinātas darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, un tas nozīmē, ka personai šis laiks tiek ieskaitīts apdrošināšanas stāžā.

Lai saņemtu asistenta pakalpojumu, iedzīvotājiem Ventspils pilsētas Sociālajā dienestā ir jāiesniedz iesniegums, norādot vēlamo asistenta pakalpojuma saņemšanas apjomu (līdz 40 stundām nedēļā), kā arī asistenta pakalpojuma sniedzēja vārdu un uzvārdu un citu nepieciešamo informāciju.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • -1
    Ena 25.02.2017, 22:00:01

    Darbs bez samaksas ? Nez, kā uz to skatās ES ?

  • 0
    Nah nahs 26.02.2017, 14:52:27

    Ena

    Fuck off

  • -1
    Ome 27.02.2017, 08:59:18

    Maksā, jā, bet cik? Un invalīdam pienākas 2 stundas nedēļā, ja tu nemācies un nestradā, ļoti daudz vai nē?

  • 0
    Ena 27.02.2017, 20:05:08

    Labi, ka VB cenzors nesaprot angliski :))))))))))))))))))))))

  • 0
    Ventspils Sociālais dienests 28.02.2017, 13:17:36

    Labdien! Šis ir valsts apmaksāts pakalpojumus, tādējādi samaksas apmēru, ko saņem asistenta pienākumu pildītājs, nosaka valsts. Līdz ar to arī valsts nosaka, kādiem mērķiem un cik stundas var izmantot asistenta pakalpojumu. Piemēram, bērnus ar invaliditāti asistenti pavada uz izglītības iestādēm, dažādām nodarbībām atbalsta centrā "Cimdiņš", gan arī dažādiem pasākumiem pilsētā. Bet pieaugušas personas ar invaliditāti asistents bieži vien pavada uz darba vietu, pie ārsta vai citur.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: