Atskatoties uz aizvadīto četru gadu statistiku, redzams, ka Ventspils slimnīcas dzemdību nodaļā dzimušo mazuļu skaits ir ievērojami pieaudzis. 2013. gadā Ventspilī piedzima 596 bērniņi, bet 2016. gadā jau 630 mazulīšu vecāki izvēlējās Ventspils slimnīcas dzemdību nodaļu par savu satikšanās vietu ar bērniņu.

Moderna un droša aprūpe

2016. gadā, pateicoties Ventspils pilsētas domes atbalstam, iegādāta iekārta dzemdību procesa monitorēšanai. Ar iekārtas palīdzību iespējams izmeklēt vēl nedzimuša mazuļa sirdsdarbību un sekot tai līdzi dzemdību laikā, kā arī iespējams noteikt bērniņa veselības stāvokli un līdz ar to precīzāk prognozēt dzemdību gaitu. Slimnīca piedāvā jaunajām ģimenēm arī ūdensdzemdību iespējas. Pateicoties Ventspils domes finansiālam atbalstam, iegādāta speciāla, moderna vanna, kuru topošās māmiņas var izmantot gan relaksējošām procedūrām, gan arī skaistām ūdensdzemdībām.

Profesionāls atbalsts un rūpes

Dzemdību process ir īpašs brīdis jaunajiem vecākiem, tāpēc ir svarīgi, ka mazulīti slimnīcā sagaidīs kvalificēta komanda, kas ar vislielākajām rūpēm gādās par māmiņas un mazuļa veselību. Dzemdības Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas dzemdību nodaļā pieņem kvalificētas vecmātes un profesionāli dzemdību speciālisti. Pērnā gada jūlijā Ventspils slimnīcas vecmāte Diāna Zaļepska ieguva apbalvojumu Gada vecmāte, kuru piešķīra žurnāls Mans Mazais. Vecmāte, kuru daudzas ģimenes sauc par eņģeli, ar prieku atzīst, ka titula Gada vecmāte iegūšana bijusi liels pārsteigums. Vecmāte nebija gaidījusi, ka cilvēki tik aktīvi rakstīs un balsos, bet prieks un gandarījums par paveikto ir vārdos neaprakstāms.

Emīlijas mamma Sanita stāsta, ka vecmāte Zaļepska bija tā, kuras dēļ ģimene izdarījusi izvēli sagaidīt meitiņu Ventspils slimnīcā: «Par Diānu biju dzirdējusi ļoti daudz labu atsauksmju, tomēr realitātē viņa izrādījās vēl brīnišķīgāks cilvēks, kurš radību procesā bija tiešām eņģelis, nevis vienkārši vecmāte. Izmantoju ūdensdzemdību vannu šim īpašajam procesam un varu teikt tikai tos labākos vārdus par Ventspils slimnīcas dzemdību nodaļu.»

Stāsta māmiņa Anna, kuras dēliņš Edvards pasaulē nāca Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā 2016. gadā: «Mans otrais bērniņš dzima Ventspils slimnīcā. Zināju, ka dzemdībās gribēšu slēgt līgumu ar vecmāti. Pēc ieteikumiem izvēlējos Diānu Zaļepsku, un ne velti šī lieliskā vecmāte ieguva titulu kā 2016. gada labākā vecmāte! Arī es viņai joprojām saku lielu paldies par sniegto informāciju, aprūpi pirms dzemdībām un vislielāko pateicību par palīdzēšanu, atbalstu, iedrošinājumu, spēku dzemdību dienā! Trūkst vārdu, lai pateiktos, jo bez viņas būtu bijis grūti. Par viņu var teikt – cilvēks savā īstajā vietā ar sirdi un dvēseli. Protams, arī pārējais personāls sniedza palīdzību un atbalstu augstākajā līmenī. Ventspils ir mazulim draudzīga pilsēta – to sajutu jau grūtniecības laikā, jo iepriecināja fakts, ka slimnīcā ir ieviesta papildu iespēja analīzes nodot ātrāk grūtniecēm un vecākiem ar bērniem. Arī bērnu pārtinamie galdiņi dod iespēju pastaigās apkopt mazuli, neejot uz mājām.»

Lekcijas topošajiem vecākiem

Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca objektīvi cenšas skatīties no jauno ģimeņu skatpunkta, lai saskatītu slimnīcas perspektīvas, kur veikt uzlabojumus. Ģimeņu atbalstam tiek piedāvātas izglītojošas lekciju nodarbības, kurās topošie vecāki var iepazīties ar dzemdību un pēcdzemdību procesu. Lekcijās vecāki apgūst pirmās nepieciešamās zināšanas par dzemdību procesu kopumā, pozām un elpošanu dzemdību laikā, krūts barošanu, kā arī par prasmīgu zīdaiņa aprūpi ikdienā. Noklausoties četru lekciju ciklu, jaunās māmiņas dzemdību laikā var būt mierīgākas un ir informētas par dzemdību procesu kopumā.

Pašvaldība palīdz daudzbērnu ģimenēm

Mūsu pilsētā ciena un aktīvi atbalsta daudzbērnu ģimenes, piedāvājot dažādus pabalstu un atbalstu veidus. Arī Ventspils slimnīca ģimenēm ar diviem bērniņiem trešā bērniņa sagaidīšanai ir nodrošinājusi iespēju uzturēties paaugstināta komforta palātā dzemdību nodaļā bez maksas. Ventspils pašvaldība kopumā piedāvā daudzbērnu ģimenēm 16 atbalsta un pabalstu veidus. Daudzus no tiem daudzbērnu ģimenes var saņemt arī neatkarīgi no ienākumu līmeņa. Tostarp dzīvokļa īres pabalstu 40–90% apmērā (atkarīgs no bērnu skaita ģimenē), nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi 50% apmērā un 50–90% atlaidi mēnešbiļetes iegādei braukšanai pilsētas sabiedriskajā transportā.

Precīza un labi pārskatāma informācija par šiem un citiem Ventspils pilsētas pašvaldības piedāvātajiem plašajiem atbalsta un pabalstu veidiem daudzbērnu ģimenēm ir pieejama interneta portālā www.ventspils.lv.

Mazulim draudzīga pilsēta

Mazulītim ir tik daudz vajadzību, un katra no tām ir tik ļoti svarīga. Tieši tāpēc Ventspils pašvaldība strādā pie īpašās programmas Ventspils – mazuļiem draudzīga pilsēta veiksmīgas īstenošanas. Pilsētā jau šobrīd tiek aktīvi īstenoti ventspilnieku ieteikumi un ieviesti uzlabojumi. Daudzviet jau var skatīt paveikto – ir izveidotas 23 īpaši ģimenēm ar bērniem paredzētas autostāvvietas un 63 vietās visā pilsētā pazeminātas ietvju apmales, lai māmiņām pārvietošanās ar ratiņiem kļūtu ērtāka. Saņemot ieteikumus no iedzīvotājiem par nepieciešamajām papildu vietām pirmsskolas izglītības iestādēs, tika atvērtas trīs papildu grupiņas pilsētas bērnudārzos. Tāpat darbam Ventspilī piesaistīti bērnu ārsti speciālisti, tostarp alergologs, alergologs pulmonologs un bērnu ķirurgs.

Kopš 2017. gada ir paaugstināts arī bērniņa piedzimšanas pabalsts visām ventspilnieku ģimenēm, neatkarīgi no ienākumu līmeņa. Ja abi bērna vecāki deklarēti Ventspilī, tad pašvaldība atbalsta ģimeni ar 210 eiro lielu pabalstu (līdz šim 157 eiro), savukārt, ja tikai viens no vecākiem deklarēts Ventspilī, tad pabalsta apmērs ir 105 eiro līdzšinējo 79 eiro vietā.

Kā īpašs jaunums ģimeņu ērtībai jāpiemin arī nesen ierīkotās papildu bērniņu pārtīšanas virsmas 34 vietās visā pilsētā. Kopumā bērniņu pārtīšanas virsmas pieejamas 42 vietās visā Ventspilī. Karti, kurā šīs vietas ir labi pārskatāmas, var apskatīt pilsētas interneta portāla www.ventspils.lv, sadaļā Mazulim draudzīga pilsēta.

Līdz ar programmas Ventspils – mazulim draudzīga pilsēta īstenošanu Ventspils slimnīca ir ieviesusi daudzus uzlabojumus. Mazākos pacientus un viņu ģimenes visvairāk iepriecina šie uzlabojumi: lai māmiņai būtu vieglāk pārģērbt savu bērniņu, slimnīcā papildus esošajiem galdiņiem ir pieejami četri bērnu pārtinamie galdiņi; bērnu nodaļā 2016. gadā pacientu ērtībai iegādātas jaunas bērnu gultas, kā arī, pateicoties uzņēmuma SIA Ventspils siltums dāvinājumiem, ir papildināts bērnu nodaļas rotaļu stūrītis; lai gaidīšana nenogurdinātu, ieviesta papildu poga slimnīcas reģistratūrā, kas palīdz māmiņām, kuras ir gaidībās, nodot analīzes bez rindas, šī poga paredzēta arī māmiņām ar bērniem līdz trīs gadu vecumam; ar mākslinieciskiem elementiem ir papildināts bērnu uzņemšanas kabinets, kurš šobrīd ar sienas gleznojumiem un dažādām rotaļlietām sagaida savus viesus un pacientus.

Slimnīca tuvākajā nākotnē par Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem plāno rekonstruēt dzemdību nodaļu, kā arī tiks nomainītas un iegādātas jaunas iekārtas, kas ģimenes satikšanos ar savu mazulīti padarīs vēl skaistāku.

Ventspils ir ideāla vieta ģimenei ar bērniem. Šo titulu nodrošina modernā un kvalitatīvā mazuļu veselības aprūpe, izglītības un interešu attīstības iespējas, ģimenei pielāgotā pilsētvide, lieliskās bērnu pilsētiņas, kvalitatīvie un interesantie bērnu laukumi pilsētā, kā arī brīnišķīgais pasākumu kopums, par kuriem ventspilnieku ķipari un mūsu mazākie viesi vienmēr ir bijuši sajūsmā, kā arī daudzas citas lietas un priekšrocības, kas pieejamas Ventspilī.

Par šīm un citām aktualitātēm ģimenēm ar bērniņiem var sekot līdzi Ventspils portāla www.ventspils.lv sadaļā Mazulim draudzīga pilsēta, kā arī slimnīcas mājaslapā www.ziemelkurzemesslimnica.lv.

Informācija sagatavota sadarbībā ar Ventspils pilsētas Sociālo dienestu.

Lasi vēl

Komentāri (17)

  • -2
    No malas 02.02.2017, 05:23:51

    Un tā viņas pārvietojas.Trijatā aizņemot ne tikai gājēju joslu,bet arī velosipēdistiem paredzēto.
    Pamēģini šitām tikt garām ar riteni!

  • 0
    Santa 02.02.2017, 13:57:23

    Diemžēl tā ir

  • -11
    Tīna 02.02.2017, 08:57:15

    Ratiņiem arī ir riteņi - 4 gab. uz 2 cilvēkiem :))) Vidēji tikpat cik velosipēdistam :))

  • -1
    Batman 02.02.2017, 16:27:26

    Tad apsēdies uz tiem un brauc kā ar riteni.

  • -1
    Novadnieks 02.02.2017, 16:22:34

    Nekauņa esi?

  • -1
    Novadnieks 02.02.2017, 17:07:15

    Ne tikai gājējiem un velosipēdistiem nav iespējams normāli pārvietoties dēļ viņām.Šodien biju Piltenē un redzēju kā trīs "cipreses" mierīgā gaitā ar visiem ratiņiem pārvietojas pa auto brauktuvi (pa ielu),lai gan viņiem tur ir normālas ietves.Tie bezsmadzeņu radījumi varēja vismaz padomāt par saviem bērniem.

  • -5
    Zobu Feja 02.02.2017, 19:53:24

    1998
    Ventspils - Ostas Megapole

    2005
    Ventspils - Tūrisma Naba Eiropā

    2017
    Ventspils - Mazuļu galvaspilsēta

    Cirks gatavais, vai bija vēl kādas versijas iepriekš, par ko Ventspils taisās kļūt?

  • -1
    Novadnieks 03.02.2017, 05:00:14

    Un uz mūžīgiem laikiem-pilsēta ar rītdienu.

  • -1
    GatisKalns 03.02.2017, 10:20:28

    2020 Verntspils bagātu pensionātu metropole

  • -2
    Evita 03.02.2017, 12:47:00

    Viss ir labi, bet ka cinieties at soferiem kuri nostajas ta ka nevar no tratuara ar ratiem nobraukt?

  • -1
    Novadnieks 03.02.2017, 13:06:10

    Ne jau visas ietves garumā ir neiespējami nobraukt ar ratiem.

  • -2
    Ivo 03.02.2017, 13:35:43

    Un ar tiem "super" šoferiem, kas nestājās pie gājēju pārējām? Ko ar tiem velniem darīt?

  • -3
    kaimiņiene 03.02.2017, 14:45:01

    Mīļie, pirmkārt - tā ir tikai bilde rakstam, ko tad viņām vajadzēja nostāties rindiņā? :)
    Un vēl - tie, kam pašiem ir bērni, ļoti labi saprot, cik smags un atbildīgs darbs ir būt mammai. Cik daudz mammas neizguļas, nogurst. Un ja tāda mamma arī iet ar ratiņiem pa nepareizo taciņas pusi - esiet cilvēcīgi, apbrauciet apkārt, vai mierīgi pasignalizējiet, lai pabīdās malā. Un viss, problēma atrisināta.

  • 0
    norge 03.02.2017, 18:30:01

    vajadzetu ari preti nolikt cik cilveku ir aizgajusi uz muza majam tad varetu salidzinat cik dzimst un cik mirst

  • 0
    Anita 04.02.2017, 08:36:26

    Mazuļi jau arī dzims , bet, ja jaunās māmiņas tik neapdomīgi pārvietosies pa ceļiem , sevišķi ,kur jau ceļš ārpus pilsētas , piemēram , Tārgalē , iet pa pusi brauktuves gan viena , gan vairākas māmiņas , tad ar to statistiku būs pašvaki , jo var gadīties arī nelaime, jo viņas ir pārliecinātas ,ka tie auto brauks apkārt, riskējot saskrieties ar pretī braucošu auto, bet ja nu nē?

  • -3
    Valdis 04.02.2017, 11:52:04

    Jo vairāk rejēju , jo mazāk bērniņu būs! Viegli padarīt mātes dzīvi neciešamu . Ar piemēram « Kur lien ar savu kvaņķi ! »

  • 0
    Novadnieks 04.02.2017, 13:03:14

    Nevajag pārspīlēt ar to riešanu,bet apdraudēt sava bērna dzīvību,staigājot pa brauktuvi (ja ir ietve) ,tas nav normāli.Šāda rīcība ir jāsoda ar tādu pašu stingrību kā braukšana dzērumā.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: