Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par iespēju ierobežot atlaisto deputātu iespējas atkārtoti startēt vēlēšanās. Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Gunita Upīte.

Iniciatīvas pieteikumā uzsvērts, ka nepieciešams mainīt esošo situāciju, kad atlaistajiem deputātiem nav ierobežojumu kandidēt vēlēšanās. Norādīts, ka patlaban, atlaižot Saeimu, deputātiem tiek izmaksātas atlaišanas kompensācijas, tiek organizētas atkārtotas vēlēšanas, kurās atlaistajiem deputātiem nav lieguma kandidēt.

"2011.gadā tika atlaista 10.Saeima. 11.Saeimā tika ievēlēti 67 no atlaistajiem deputātiem, bet 12.Saeimas sastāvā ir 50 deputāti, kuri tika atlaisti 2011.gadā," atminas Upīte.

Lai nepieļautu šādu situāciju Upīte rosina ieviest ierobežojumus atlaistajiem deputātiem kandidēt vēlēšanās, nosakot, ka, ja deputāts ir zaudējis vēlētāju uzticību, nepienācīgi pildījis uzticētos darba pienākumus, kā rezultātā ir atlaists, tad šāds deputāts nevar kandidēt divās turpmākajās pašvaldību un Saeimas vēlēšanās.

Upītes ieskatā šādas izmaiņas liktu iedzīvotājiem rūpīgāk izvēlēties kandidātus, par kuriem balsot, turklāt, iespējams, arī paši deputātu kandidāti būtu motivēti strādāt efektīvāk. Tāpat pārmaiņas ļautu citiem, iespējams, spējīgākiem iedzīvotājiem iesaistīties politikā un kandidēt vēlēšanās, pieļauj iniciatīvas autore, norādot, ka, ja 11.Saeimā tika ievēlēti 67% no atlaistajiem deputātiem, tad secināms, ka 2011.gada referendums par Saeimas atlaišanu nesasniedza mērķi un nodokļu maksātāju nauda pabalstu izmaksai un atkārtotām vēlēšanām izlietota nelietderīgi.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    ozols 07.02.2017, 14:32:03

    Un kā ,tad ar A. Lemberga kungu ? Kurš to pateiks ? Kas vispār notiek ,vai VB žurnālisti var paskaidrot ? :)

  • -2
    KRX 07.02.2017, 15:07:43

    ozol, kad tad Aivars bijis ievēlēts Saeimā?

  • 0
    ozols 07.02.2017, 15:41:09

    KRX izlasi - nevar kandidēt divās turpmākajās pašvaldību un protams Saimas vēlēšanās ! Tiešām es nemāku lasīt a KRX ?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: