Programmā: Georgs Pelēcis – mūzika Roalda Dāla pasakai “Džeks un garā pupa”. Piedalās – Ventspils Kamerorķestris, Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēkņi. Diriģents, mākslinieciskais vadītājs Aigars Meri.

Ventspils kamerorķestra mākslinieciskais vadītājs un diriģents Aigars Meri: bērniem būs iespēja iepazīt instrumentus, orķestra darbību un līdzdarboties

Šis uzvedums ir kā trešais koncerts ciklā Vārds jaunajiem ventspilniekiem. Varbūt īsumā atgādiniet lasītājiem pasakas Džeks un garā pupa stāstu.

– Pasaka ir par puiku Džeku un viņa nešpetno māti, kuri abi ir uz jūs ar tīrību. Džeks tiek sūtīts uz tirgu ar uzdevumu – pārdot govi Grietiņu. Tirgus kņada savaldzina Džeku, un viņš kļūst neuzmanīgs. To izmanto burvis ar stikla aci un nopērk Grietiņu par vienu pupu, apgalvojot, ka tai piemīt īpašas burvju spējas. Pārnācis mājās, Džeks saņem pamatīgu brāzienu ar putekļusūcēju no mātes, kura ir dusmīga par to, ka Grietiņa ir neizdevīgi pārdota. Māte izmet pupu atkritumu kaudzē. Tomēr Džeks nezaudē cerību un turpina ticēt brīnumam. Brīnums notiek! Naktī atkritumos izmestā pupa izaug līdz debesīm, tai ir zelta lapas, kas īpaši iepriecina māti, kura uzreiz sāk sapņot par vecā automobiļa nomaiņu pret jaunu Mercedes Benz. Bet puika nebūs puika, ja viņš neuzzinās, kas tur augšā notiek. Uzrāpies augšā, viņš secina, ka galotnē nesēž Laimes māte, kā tas būtu latviešu tautas pasakās, bet gan briesmīgs milzis – cilvēkēdājs. Lai gan oriģinālā pasaka beidzas visai baisi, Ventspilī iestudējuma radošā grupa pasakas beigas veidos laimīgas – bagātība rokā, Mercedes Benz pagalmā un – pats galvenais – mācība ielāgota: ja tīrība tā atmaksājas, būs katru dienu jāmazgājas!

Kādēļ iestudējāt tieši šo stāstu?

– Tā ir angļu tautas pasaka, no kuras angļu rakstnieks Roalds Dāls un libretists Donalds Steroks izveidojuši savu pasakas variantu. Laikam ritot, Roalda Dāla fonds vērsās pie latviešu komponista Georga Pelēča ar ieceri no pasakas izveidot muzikālu pasaku. Komponists piekrita, un 1997. gada martā Londonā, Karaliskajā Albertholā, notika muzikālās pasakas Džeks un garā pupa pasaules pirmizrāde. Jāpiebilst, ka spēlēja Londonas filharmonijas orķestris un viens no teicējiem bija slavenais aktieris un komiķis Denijs de Vito.

Kāds ir galvenais ieguvums no kamer­orķestra un jauno mūziķu sadarbības?

Sporta komandas veiksmīgai attīstībai ir nepieciešama sporta skola, arī mūzikas dzīves attīstībai Ventspilī ir nepieciešama piramīda, kuras augšā ir Ventspils Mūzikas vidusskola un pilsētas kolektīvi gan ar profesionālu ievirzi, gan bez tās. Bērni no vispārizglītojošām skolām ir jāiepazīstina ar mūziku, orķestri, mūzikas instrumentiem. Bērniem būs iespēja iepazīt mūzikas instrumentus, saprast orķestra darbības pamatprincipus un līdzdarboties. Manuprāt, ļoti svarīgi, lai jaunais klausītājs apzinās, ka mūzika nav elitārs mākslas veids, kurš ir saprotams tikai dažiem izredzētajiem. Nāc un līdzdarbojies! Tava dalība mūzikā var būt ļoti dažāda. Varbūt jaunais klausītājs ar laiku studēs Ventspils Mūzikas vidusskolā, varbūt kļūs par erudītu klausītāju iecerētajā koncertzālē, varbūt vēlēsies pievienoties kādam no pilsētas kolektīviem!

Izrāde notiks trešdienā, 22. februāris, plkst.13:00

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: