Tie suņu īpašnieki, kuri vēl nav reģistrējuši savus suņus Lauksaimniecības datu centrā (LDC), turpmāk to varētu darīt arī elektroniski, paredz grozījumi noteikumos par mājas dzīvnieku reģistrācijas kārtību, ko rīt plānots skatīt valdības sēdē.

Kā norādīts Zemkopības ministrijas skaidrojumā, pašreizējie noteikumi paredz, ka līdz 2017.gada 1.janvārim sešu mēnešu vecumu sasniegušu suņu īpašniekiem bija jānodrošina, lai sunim tiktu implantēta mikroshēma un tas tiktu reģistrēts LDC datubāzē. Patlaban reģistrāciju suņa īpašnieks veic vai nu pie praktizējoša veterinārārsta, vietējā pašvaldībā, ja tas ir paredzēts ar pašvaldību saistošajiem noteikumiem, vai arī klātienē Lauksaimniecības datu centrā, par šo pakalpojumu maksājot 3,50 eiro.

Tomēr, lai dzīvnieka īpašniekam atvieglotu šo procedūru, plānots, ka turpmāk čipēta suņa reģistrāciju īpašnieks varēs veikt elektroniski.

Tā kā LDC ir pārskatījis iekšējās procedūras, dzīvnieka īpašnieks varēs pats, izmantojot LDC vai valsts pārvaldes pakalpojumu portālu "www.latvija.lv", reģistrēt dzīvniekus datubāzē. Pēc reģistrēšanas pabeigšanas sistēma automātiski piedāvās samaksāt par pakalpojumu tiešsaistē vai īpašnieks varēs izdrukāt rēķinu, kas jāapmaksā 30 dienu laikā. Ja norādītajā termiņā īpašnieks nebūs apmaksājis rēķinu, uz norādīto e-pasta adresi tiks nosūtīts ziņojums par nepieciešamību samaksāt piecu dienu laikā, jo citādi mājdzīvnieki no reģistra tiks dzēsti.

Tādējādi mājdzīvnieka reģistrācija tiks apstiprināta tikai pēc rēķina apmaksas.

Tāpat grozījumi paredz pilnveidot reģistrācijas sistēmu, lai praktizējošs veterinārārsts vai pašvaldība varētu reģistrēt mājdzīvnieku datubāzē arī tad, ja nav veikta priekšapmaksa. Šādā gadījumā pēc suņa, kaķa vai istabas seska reģistrācijas tā īpašniekam tiks izsniegts rēķins. Reģistrācijas apstiprinājums tiks saņemts pēc rēķina apmaksas

Patlaban LDC datubāzē ir reģistrēti 73 225 suņi, 2268 kaķi un 82 istabas seski.

Kā ziņots, sākot ar šā gada 1.janvāri, stājās spēkā izmaiņas mājas dzīvnieku reģistrācijas kārtībā, kas nosaka suņu obligātu apzīmēšanu ar implantētu mikroshēmu jeb čipēšanu, kā arī dzīvnieka reģistrāciju LDC datu bāzē.

Kaķu un mājas sesku reģistrācija LDC nav obligāta. No reģistrācijas maksas ir atbrīvoti suņi-pavadoņi un suņi-asistenti.

Ja prasība par obligāto reģistrēšanu un čipēšanu netiks izpildīta, Pārtikas un veterinārais dienests, kā arī pašvaldības policija drīkst uzlikt sodu, kas fiziskajām personām ir no septiņiem līdz 210 eiro, bet juridiskajām - no 15 līdz 350 eiro.

Pēc 2014.gada FEDIAF ("The European Pet Food Industry") statistikas datiem, Latvijā ir 260 000 suņu. Tiek prognozēts, ka ar obligātās reģistrācijas ieviešanu reģistrēto suņu skaits palielināsies līdz 28 000 suņu gadā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: