Ventspils novada pašvaldības domes sēdē 12. janvārī apstiprināts Ventspils novada pašvaldības 2017. gada budžets, kurā konsolidētā pamatbudžeta plānotie ieņēmumi ir 13 584 298 eiro, bet izdevumi – 22 652 396 eiro.

Izdevumu pārsniegšanu – 9 068 098 eiro – un aizņēmumu pamatsummas atmaksu – 872 298 eiro – 2017. gadā ir paredzēts segt no pamatbudžeta līdzekļu atlikuma gada sākumā – 1 414 991 eiro – un aizņēmuma no Valsts kases – 8 550 500 eiro, kas paredzēts pašvaldības infrastruktūras projektu realizēšanai un Eiropas Savienības līdzfinansēto projektu ieviešanai.

Sastādot budžetu, Finanšu komitejas locekļi šim jautājumam veltījuši 42 stundas, izskatot 173 tāmes. Kā atzīst Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks, plānojot 2017. gada budžetu, izvirzīts uzdevums visu nozaru līmenī nodrošināt vienmērīgu attīstību. Budžets ir saimnieciski pārdomāts, un finanšu līdzekļi sabalansēti gan infrastruktūrai, gan projektu un dažādu novada izaugsmes pasākumu īstenošanai, gan Eiropas Savienības fondu ieguldījumu nodrošināšanai, neaizmirstot ieguldīt cilvēkresursos – kolektīvos, bērnu un jauniešu nodarbinātības projektos.

Pašvaldības galvenais ieņēmumu avots ir iedzīvotāju ienākuma nodoklis, ko 2017. gada budžetā plānots saņemt 6 129 599 eiro jeb 45,1% no pamatbudžeta kopējiem ieņēmumiem. Nodokļu ieņēmumi no nekustamā īpašuma nodokļa 2017. gadā prognozēti 1 121 600 eiro, kas ir 8,3% no pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumiem.

Vislielākais izdevumu apjoms pamatbudžetā ir teritoriju un mājokļu apsaimniekošana – 6 345 465 eiro jeb 28% no budžeta izdevumiem. Šajā pozīcijā paredzēts izlietot līdzekļus gan no pašvaldību budžeta, gan aizņēmumu veidā no Valsts kases, realizējot infrastruktūras sakārtošanas projektus.

Nozīmīgu izdevumu daļu 5 427 379 eiro jeb 24% budžetā aizņem ekonomiskās darbības funkcionālā kategorija. Šajā pozīcijā plānots izlietot līdzekļus ES projektu īstenošanai, gan līdzfinansējot no pašvaldības budžeta, gan izmantojot aizņēmumu Valsts kasē, gan saņemot ES finansējumu.

Piemēram, šogad paredzēts turpināt ieguldījumus skolu ēdināšanas bloku sakārtošanā, finansēt skolu sporta laukumu atjaunošanu, izglītības iestāžu ēku renovāciju un pagastu teritoriju labiekārtošanu. Līdzekļi paredzēti Eiropas Savienības līdzfinansēto ieguldījumu projektu ieviešanas nodrošināšanai – Lauku ceļu sakārtošanas programmai visos novada pagastos, piekrastes kultūrvēsturiskā un dabas mantojuma saglabāšanai Tārgales un Jūrkalnes pagastā, pašvaldības infrastruktūras sakārtošanai uzņēmējdarbības attīstībai, atbalstīto projektu "Leader" programmā Lauku un Zivsaimniecības fonda nodrošināšanai.

Otra lielākā budžeta izdevumu daļa ir izglītības nozare, tai atvēlēts 5 695 846 eiro, kas ir 25,1% no plānotajiem kopējiem pamatbudžeta izdevumiem, tai skaitā mērķdotācijas pedagogu algām, kas sastāda lielāko daļu no izglītībai paredzētajiem izdevumiem. Skolēnu pārvadājumu nodrošināšanai visos pagastos budžetā paredzēti 261 665 eiro. Skolēnu nodarbinātībai vasaras mēnešos pašvaldības budžetā atvēlēti 23 685 eiro, tai skaitā 7000 eiro no Sociālā dienesta budžeta. Mācību līdzekļu iegādei izglītības iestādēs paredzēti 80 806 eiro, tai skaitā 25 242 eiro no valsts mērķdotācijām.

Atpūtai, sportam un kultūrai 2017. gadā plānoti 1 012 006 eiro. Vairāk līdzekļu paredzēts kultūras pasākumu rīkošanai, bibliotēkas krājumu palielināšanai, novada sportistu atbalstam.

Sociālām vajadzībām no Ventspils novada pašvaldības pamatbudžeta izdevumiem plānoti 1 301 304 eiro jeb 5,7% no izdevumu kopējā apjoma. Izdevumos saglabātas visas līdz šim spēkā esošās sociālās palīdzības iespējas. Turpināsies sadarbība ar biedrību "Latvijas Samariešu apvienība", deleģējot tai pakalpojuma "Aprūpe mājās" funkciju, savukārt, nodrošinot sociālās rehabilitācijas pakalpojuma sniegšanu, turpināsies sadarbība ar nodibinājumu "Atbalsta centrs ģimenēm un bērniem ar īpašām vajadzībām "Cimdiņš"".

Autoceļa fondā paredzēti 487 113 eiro lieli ieņēmumi, izdevumi plānoti pašvaldības autoceļu un ielu ikdienas uzturēšanai, tehnisko projektu izstrādei pašvaldības autoceļu rekonstrukcijai ar Eiropas Savienības līdzfinansētajiem līdzekļiem un apgaismojuma programmas realizēšanai. No dabas resursu nodokļa ieņēmumiem visos pagastos ir rezervēti līdzekļi konteineru īrei lielgabarītu atkritumu savākšanas akcijām ciemu centros. Zivju fonda budžetā plānoti līdzekļi laivu nolaišanas vietas izveidei Usmas ezerā.

Lai gan 2016. gadā ir palielināti komunālo pakalpojumu tarifi, komunālās saimniecības izdevumi joprojām ir lielāki par ieņēmumiem, tādēļ pašvaldības dotācija komunālo pakalpojumu nodrošināšanai 2017. gadā ir 206 079 eiro. Budžetā paredzētas dotācijas PSIA "Ugāles nami" ūdens un kanalizācijas sistēmas sakārtošanai Ugālē un Užavas pagasta siltumapgādes sakārtošanas projekta uzsākšanai. Pašvaldības 2017. gada budžetā rezervēti līdzekļi PSIA "Ugāles nami" pamatkapitāla palielināšanai – 22 180 eiro.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: