Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana, lai mazgadīgajiem aizliegtu pārdot saldinātus, krāsainus un gāzētus dzērienus un neveselīgus našķus. Iniciatīvu pieteikusi mārketinga un komunikāciju speciāliste Dace Zipka.

Viņa norāda, ka šī iniciatīva ir nākamais solis, lai nodrošinātu veselīgu uzturu bērniem, ņemot vērā, ka Ministru kabineta noteikumi jau nosaka produktu sarakstu, ko papildu ēdienreizēm drīkst izplatīt izglītības iestādes teritorijā - ēdnīcās, skolas kafejnīcās un uzkodu automātos. Pēc Zipkas domām, šie noteikumi būtu attiecināmi arī uz tirdzniecības vietām, nosakot aizliegumu pārdot mazgadīgām personām veikalos tos produktus, kuri jau noteikti normatīvajos aktos.

"Zināms, ka lielākoties bērni dod priekšroku neveselīgām, pat kaitīgām uzkodām, nereti aizstājot arī svarīgās maltītes, kuru misija ir atbalstīt viņu fizisko un garīgo attīstību. Neveselīgie našķi - čipsi, saldinātie dzērieni u.c. - satur vielas, kuras ne tikai palielina risku saslimt ar nāvējošām slimībām, piemēram, diabētu, vēzi, aptaukošanos, bet arī maina personību. Bērns cukura iespaidā var kļūt hiperaktīvs, kas ietekmēs mācību kvalitāti. Rezultātā bērnam mācības sagādās grūtības, zudīs motivācija un sekmes pasliktināsies," pauž Zipka, piebilstot, ka iepriekšminētais var novest arī pie neizdevušās karjeras un zema pašvērtējuma, jo bērna prāta attīstība ir atkarīga no viņa uztura.

Viņasprāt, iniciatīvas rezultātā sabiedrība varētu būt droša par to, ka bērni neskries uz tuvējo veikalu, "lai kabatas naudu notriektu čipsos un kolā".

"Pieredzētas pat situācijas, kad pedagogi un izglītības iestāžu vadītāji nemaz praksē neparāda veselīgas pārtikas nozīmīgumu. Iespējams, viņi paši nav izglītoti šajā jomā. Kas dienas gaitā pasargās mūsu bērnu veselību?" nobažījusies iniciatīvas iesniedzēja.

Zipka piedāvā noteikt produktu sarakstu, kurus aizliegts tirgot mazgadīgām personām veikalos bez pieaugušā atļaujas/klātbūtnes. Produktu saraksts būtu jādublē no jau pieņemtajiem Ministru kabineta noteikumiem. Tāpat par pienākumu ražotājiem un izplatītājiem būtu jānosaka nodrošināt šo produktu atpazīšanu veikalu plauktos.

"Šī iniciatīva ir viens no maziem, bet svarīgiem posmiem veselīgas paaudzes atbalstā. Mums rūp, ko mūsu pašu bērns sasniegs nākotnē, un mums rūp, lai viņš justos lieliski. Atbalstot šo iniciatīvu, mēs iegūsim drošību, ka bērns, neesot līdzās un uzturoties izglītības iestādē, pusdienās ēdīs veselīgu pārtiku. Ir laiks mainīt ēšanas paradumiem visiem un beigt uzķerties uz skaistiem un cukurotiem iepakojumiem, atjaunot savas reālās garšas uztveres, iemācīties sagaršot īstās garšas un iemīlēt tās," pārliecināta Zipka.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Anita 06.12.2016, 14:01:31

    Nevis aizliegt bērniem pirkt saldumus , bet ar kārtīgu likumu aizliegt ražot kaitīgus saldumus un dzērienus, paklausieties kā tas skan -KAITĪGS SALDUMS!!!!!!

  • 0
    Latvija pāri visām! 06.12.2016, 18:54:40

    Tieši tā!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: