Pagājušajā mēnesī asins donoru aktivitāte Ventspils slimnīcā bija salīdzinoši zema, līdz ar to tuvojoties svētku laikam, Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca aicina aktīvi iesaistīties gan esošos, gan jaunos donorus ziedot asinis, palīdzot cilvēkiem, kuri nonākuši nelaimē un kuriem tikai asins pārliešana var dot cerības izdzīvot.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas asins sagatavošanas nodaļas galvenais uzdevums ir nodrošināt Ventspils slimnīcu ar nepieciešamajiem asins komponentiem un preparātiem. Asins komponentus nepieciešamības gadījumā pārlej jaundzimušajiem, dzemdētājām, hematoloģiskiem slimniekiem, pacientiem ar traumām, apdegumiem un akūtām asiņošanām, kā arī pēc operācijām.

Asinis ziedot aicināti gan individuālie donori, gan arī kolektīvi no uzņēmumiem un iestādēm. Nodaļā asinis no donoriem tiek pieņemtas pirmdienās un piektdienās no plkst. 8:00 līdz plkst. 10:00 (izņemot šo piektdienu - 18.novembri, kas ir svētku diena). Pirms nākot nodot asinis, iedzīvotāji aicināti sazināties ar asins sagatavošanas nodaļu pa tālruni 636 20947, un vienoties par donoram ērtāku ierašanās laiku. Donoram jārēķinās ar aptuveni 45 minūšu garu vizīti, jo ir jāaizpilda dokumenti, jāparaksta līgums, notiek arī donora izmeklēšana un tikai tad tiek paņemtas asinis.

Asins pārliešana pacientiem var būt nepieciešama jebkurā diennakts laikā, tādēļ asins sagatavošanas nodaļa Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīcā nodrošina asins pārliešanu cauru diennakti.

Informācijai:

Veselas sievietes var ziedot asinis četras reizes gadā, savukārt veseli vīrieši līdz sešām reizēm gadā, ievērojot deviņu nedēļu intervālu starp asins nodošanas reizēm. Vienā asins nodošanas reizē donors ziedo 450 mililitrus asiņu. Ziedot asinis nav kaitīgi vesela cilvēka veselībai. Asinis organismā nemitīgi atjaunojas, turklāt donori retāk slimo ar hroniskām slimībām.

Veselam donoram ziedot asinis iespējams no 18 līdz 60 gadu vecumam (regulārie donori asinis var nodot līdz 65 gadu vecumam), kas jāapliecina, līdzi ņemot personu apliecinošu dokumentu. Donors nedrīkst svērt mazāk par 50 kilogramiem. Donoram pirms asins došanas jāatpūšas. Nodot asinis nav vēlams pēc nakts maiņas, saspringta darba vai liela emocionāla pārdzīvojuma. Pirms procedūras nedrīkst smēķēt un lietot alkoholu. Neēdis cilvēks asinis nedrīkst nodot. Savukārt vienu līdz divas dienas pirms asins nodošanas nedrīkst ēst ceptu, piparotu, treknu ēdienu un dzert jebkuru alkoholu (arī alu), kā arī lietot medikamentus, tai skaitā aspirīnu.

Ievērojot šos nosacījumus, slimnieks saņems pilnvērtīgus donora asins komponentus.

Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca cer uz lielu atsaucību un būs pateicīga par iedzīvotāju sniegto palīdzību cilvēku glābšanā.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -1
    Novadnieks 21.11.2016, 04:52:48

    Maksājiet cilvēkiem pienācīgu naudu par nodotām asinīm un tad donori būs daudz.Medicīnas pakalpojumi gan ir par maksu.Nevienā kabinetā bez naudas ieiet nevar,visur pretim kampēji,kuri tik naudu gaida.Ja cilvēks nevar samaksāt,tad jāmirst nost.
    Šitie aicinājumi ziedot jau sāk atgādināt nekaunīgu uzbāšanos(savtīgās interesēs).

  • 0
    Latvija pāri visām! 21.11.2016, 13:42:31

    Te man jāpiekrīt Novadniekam.
    Manuprāt, var ziedot asinis akūtā gadījumā, kad jāglābj cilvēka dzīvība.
    Visi grib nopelnīt - medikamentu ražotāji, valsts slimnīca,
    kurai par katru darbību esot jāpārskata finansējums, kuru ierobežojot kvotas, it kā nevarētu darbu darīt par algu.
    Asinis plazmā pārstrādājot, kāds ar to arī nopelna.
    Un te pēkšņi - bezmaksas asins donors, kā tāds baltais zvirbulis...
    Labi, būtu šim vēl atlaide, slimnīcā guļot, bet pat tas nav.

  • 0
    Anita 21.11.2016, 14:19:42

    Es padomju laikos biju donore , un tad tomēr bija pretimnākšana -divas brīvdienas un pusdienas restorānā , par tām četrām reizēm gadā ,pie atvaļinājuma sakrāju četras papildus dienas , tāpat no darba vietas ar "Sarkanā krusta "starpniecību saņēmu arī prēmijas ,un tas likās pietiekami ,jo veselības aprūpe ,lai kāda arī bija , tomēr bija par velti.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: