Valsts finansējuma trūkuma dēļ uz plānveida medicīnisko palīdzību un izmeklējumiem atbilstoši valstī noteiktajai kārtībai tiek veidotas pacientu gaidīšanas rindas.

SIA „Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca” strādā saskaņā ar līgumu, kas noslēgts ar Nacionālo veselības dienestu (NVD). Valsts slimnīcai piešķir finansējumu noteiktam speciālistu konsultāciju un izmeklējumu skaitam gadā. Tā kā finansējums ir ierobežots, tad arī pacientu skaits, kuriem ārstniecības iestāde var sniegt valsts apmaksātus pakalpojumus ir ierobežots. Pacientu gaidīšanas rindas uz izmeklējumiem un konsultācijām veidojas tieši nepietiekamā valsts finansējuma dēļ.

Šobrīd valsts finansējuma ietvaros bez būtiskas rindas SIA „Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca” Ventspils slimnīcā var sniegt tādus primāros diagnostikas pakalpojumus, kā elektrokardiogrāfiju, mammogrāfiju, rentgenoloģiju un laboratorijas izmeklējumus, kā arī iespējams veikt ķirurģiskas un ginekoloģiskās operācijas dienas stacionārā.

Savukārt uz valsts apmaksāta neirologa vizīti rindā jāgaida apmēram 2 mēneši, bet uz oftalmologa vizīti 5 mēneši un uz nefrologa konsultāciju 10 mēneši.

Uz pieprasītākajiem valsts apmaksātajiem izmeklējumiem pacientiem jāgaida rindā vairāki mēneši: magnētiskā rezonanse ~ pieci mēneši, datortomogrāfija ~ trīs mēneši, ehokardiogrāfija ~ četri mēneši, elektroencefalogrāfija ~ pieci mēneši, ultrasonogrāfija ~ trīs mēneši.

Tāpat arī uz valsts apmaksātajām acu operācijām (pārsvarā kataraktas operācijām), kur gaidīšanas laiks ir 3 gadi. Uz gūžas locītavas endoprotezēšanu ar cementējamu endoprotēzi rindu gaidīšanas laiks ir 3 mēneši, bet uz ceļa locītavas endoprotezēšanu 7 gadi.

Jāatzīmē, ka, ja pacients ir gatavs par pakalpojumu maksāt pats vai medicīnisko palīdzību apmaksā apdrošinātājs, izmeklējumi un konsultācijas pieejamas īsā laika posmā.

Atgādinām, ka rindu garums ir publiska informācija, ar kuru ikviens var iepazīties Nacionālā veselības dienesta mājas lapā www.vmnvd.gov.lv, kā arī zvanot pa bezmaksas informatīvo tālruni 80001234.

Slimnīca šogad vairākkārtīgi vērsusies Veselības ministrijā ar lūgumu piešķirt papildus finansējumu valsts apmaksātu ambulatoro pakalpojumu sniegšanai. Ja slimnīca saņemtu papildus finansējums, rindas varētu samazināt un savlaicīgi nepieciešamos pakalpojumus varētu saņemt ievērojami vairāk cilvēku.

Lai saņemtu plānveida valsts apmaksātu medicīnisko palīdzību, sākotnēji pacientam jādodas pie ģimenes ārsta vai speciālista, kurš sniedz valsts apmaksātu medicīnisko palīdzību. Ārsts izvērtē pacienta veselības stāvokli un, ja nepieciešams, nozīmē pacientu uz attiecīgu izmeklējumu vai pie speciālista uz konsultāciju.

Ja kāda iemesla dēļ pacients nevar ierasties uz pieteikto izmeklējumu vai konsultāciju, lūgums par to informēt savlaicīgi, lai neaizkavētos rinda un nepieciešamo palīdzību ātrāk var saņemt kāds cits cilvēks. SIA „Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca” reģistratūras tel. 636 24665.

Plašāka informācija par slimnīcā sniegtajiem pakalpojumiem un veselības aprūpes aktualitātēm pieejama mājas lapā: www.ziemelkurzemesslimnica.lv

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Aga 21.11.2016, 21:43:37

    Njaaa..... Medicīnai naudas nav,bet ministriem algām gan sanāk! Absurds

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: