Veselības ministre Anda Čakša ir uzdevusi Veselības inspekcijai veikt pārbaudi saistībā ar Latvijas Televīzijā (LTV) izskanējušo informāciju par to, ka kādas ārstniecības iestādes vadība liek ārstniecības personām nepamatoti izrakstīt preparātus pacientiem.

Teksasas Universitātes asociētais profesors Uģis Gruntmanis stāstīja, ka esot runājis ar kādas poliklīnikas diviem ārstiem, kuri norādījuši, ka "kompānija ir iepirkusi multivitamīnu", kuru liek katram ārstam neatkarīgi no specialitātes izrakstīt pacientiem. Ja ārsts to nedara, viņam "pieliek klāt ārstu-kontrolieri", kurš pacientam norāda uz šāda vitamīna nepieciešamību.

Kā norāda Čakša, jebkura nepamatota preparāta izrakstīšana pacientam uzskatāma par ārsta ētikas pārkāpumu, jo mediķu uzdevums ir nozīmēt tikai tādas vielas, kuras nepieciešamas veselības atgūšanas procesā, un šī izvēle nekādā ziņā nedrīkst būt saistīta ar paša ārsta vai kādas citas personas biznesa interesēm.

Veselības ministre aicina iedzīvotājus vai ārstniecības personas, kam ir zināmi reāli gadījumi par nepamatotu piespiedu medicīnas preparātu izrakstīšanu un iegādi, ziņot par to Veselības ministrijai (VM) un Veselības inspekcijai, kas ir kontrolējošā institūcija veselības aprūpes kvalitātes jautājumos un veic pārbaudes ārstniecības iestādēs un ārstniecības personu darbā.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • 0
    ttt 19.11.2016, 18:52:52

    to jau vissi zina. ir redzetas ari realas situacijas poliklinika

  • 0
    Ventspils poliklīnika 21.11.2016, 14:29:44

    Labdien! Aicinām vērsties konkrētās ārstniecības iestādes administrācijā un detalizēti aprakstīt situāciju.

  • 0
    Novadnieks 19.11.2016, 19:07:23

    Kaut kā tā nauda jātaisa ir.
    Hipokrāts viņsaulē no kauna jau vairākas reizes pakāries.

  • 0
    Nika 20.11.2016, 12:34:05

    novadniek- labi teikts!!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: