Ventspils brīvostas valdes sēdē nolemts uzņēmumam SIA "Ventspils nafta termināls" iznomāt teritoriju, kas nepieciešama tvaiku savākšanas iekārtas uzstādīšanai, lai samazinātu smakas, kas rodas no naftas produktu iekraušanas kuģos.

Ventspils brīvostas pārvaldes sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Ieviņa pavēstīja, ka Ventspils brīvostas valde nolēmusi samazināt AS "Ventbunkers" nomājamo platību un iznomāt to "Ventspils nafta terminālam" tvaiku savākšanas iekārtas uzstādīšanai. Līdz ar to, kā uzsver Ventspils brīvostas pārstāve, pašlaik "Ventspils nafta termināls" ir saņēmis visus dokumentus no Ventspils brīvostas pārvaldes šīs ieceres īstenošanai un uzņēmumam nav šķēršļu tvaiku savākšanas iekārtas uzstādīšanai.

Iepriekš kā šķērslis projekta īstenošanai tika minēta termināļu nespēja vienoties par zemes izmantošanu Ventspils brīvostas teritorijā tvaiku savākšanas iekārtas uzstādīšanai.

Ventspilī viens no gaisa piesārņojuma veidiem ir smakas, ko rada naftas un naftas produktu pārkraušana, tāpēc, kā norādīja Ieviņa, Ventspils brīvostas pārvalde jau daudzu gadu garumā esot rosinājusi naftas produktu pārkraušanas termināļus domāt par tvaiku savākšanas iekārtu uzstādīšanu.

Lai "Ventspils nafta termināls" pēc iespējas ātrāk varētu uzstādītu tvaiku savākšanas iekārtu, steidzamības kārtā veikti grozījumi Ventspils brīvostas noteikumos, nosakot vienādas tehniskās prasības tvaiku savākšanas iekārtām. Tika pārbaudīts iecerētās tvaiku savākšanas iekārtas uzstādīšanas vietas krasta stiprinājumu faktiskais stāvoklis, lai izvērtētu, vai iekārtu vispār konkrētajā vietā ir iespējams uzstādīt, un risināti citi tehniski jautājumu.

Izvērtējot saņemtos dokumentus un pārbaužu rezultātus, Ventspils brīvostas valde nolēmusi samazināt AS "Venbunkers" iznomāto platību Dzintaru ielā 82, Ventspilī, un iznomāt šo teritoriju "Ventspils nafta terminālam" tvaiku savākšanas iekārtas uzstādīšanai un izmantošanai.

Jau ziņots, ka 21.oktobrī Ventspils pilsētas domes ārkārtas sēdē tika apstiprināti grozījumi pilsētas saistošajos Ventspils brīvostas noteikumos, nosakot, ka Ventspils ostā strādājošajiem termināļiem, kuri nodarbojas ar naftas un naftas produktu iekraušanu kuģos, būs jāuzstāda tvaiku savākšanas iekārtas smaku samazināšanai.

Ventspils brīvostas pārvalde, piesaistot Latvijas un ārvalstu speciālistus, kā arī ostas termināļus, izstrādājusi papildinājumus brīvostas noteikumos, kas paredz, ka termināļiem, kuri nodarbojas ar naftas un naftas produktu iekraušanu kuģos, ne vēlāk kā 2018.gada 31.maijā jāsāk izmantot tvaiku savākšanas iekārtas, lai līdz minimumam samazinātu kravas izgarojumu nonākšanu vidē un tādējādi novērstu smaku izplatību.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Milda Kušš 12.11.2016, 17:43:09

    vaitad no naftas kas smako?
    smako no tā graudu termināla!
    man i jautājums-a kapēc vasarās katru otro vai trešo dienu pārventa smird pēc degošas cilvēka kakas??nevar pa ielu normāli paskraidīt,vemīts nāk.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: