ASV ģeopolitiskās intereses nepieļauj vienaldzīgu pieeju Baltijas valstu aizsardzības jautājumam - tā šodien savā iknedēļas preses konferencē atzina Ventspils mērs Aivars Lembergs, komentējot republikāņu kandidāta Donalda Trampa uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās.

"ASV ģeopolitiskās intereses šāda veida pieeju nepieļauj. Tas nav iespējams, no tā nevar atkāpties, tāpat kā Krievija nevar atteikties no savām ģeopolitiskajām interesēm. Te ir jautājums par to, vai divi prezidenti spēs vienoties par mierīgas līdzās pastāvēšanas principiem, precīzi nospraudīs līnijas, kuras nedrīkst pārkāpt un kuras abi ievēros. Es tā redzu un saprotu to, ko domāja Tramps," atzina Lembergs.

Ventspils mērs pauda cerību, ka Tramps saprot viņam uzticēto milzīgo atbildību ne tikai par ASV, bet būtībā arī par visu pārējo pasauli, tostarp Latviju. Lembergs sagaida, ka "ASV kaut kādā veidā aizstāvēs Latvijas intereses tad, kad Krievija ievieš pret Latviju ekonomiskās sankcijas, kā tas ir šobrīd saistībā ar tranzītu". Tāpat Lembergs no jaunā ASV prezidenta sagaida, ka Latvija kļūs par reālu ASV ekonomisko partneri un mūsu valstī ieplūdīs ASV valdības atbalstītas biznesa investīcijas, kā arī to, ka ASV reāli stimulēs un atbalstīs militāri rūpnieciskā kompleksa, kas būtu saistīts arī ar zinātnes attīstību, radīšanu Latvijā.

Ventspils mērs norādīja, ka nevajadzētu izdarīt pārsteidzīgus secinājumus par ASV prezidenta vēlēšanu iznākumu, vadoties no Trampa iepriekš paustajiem izteikumiem: "Tas, ko priekšvēlēšanu kampaņā saka ASV prezidenta kandidāti, ir stipri vien jādala. Uztvert to kā reālu politiku ir naivi, un diez vai tas tā būs." Par Trampu kā par jauno prezidentu liecināšot viņa praktiskā politika. Kā apgalvoja Lembergs, ASV pārvaldot nevis viens vai daži cilvēki, bet gan oligarhu grupas, kurām ir savas biznesa intereses un kas savā starpā par kaut ko vienojas: "Es nebiju domājis, ka militāri rūpnieciskā kompleksa un finansu oligarhija pieļaus Trampa uzvaru, bet tomēr viņš ir uzvarējis."

"Tramps varbūt atšķirsies no iepriekšējiem prezidentiem, un te ir kaut kāda līdzība ar Džonu Ficdžeraldu Kenediju, ar Kenediju klanu, jo Kenediju klans bija ļoti bagāts un Tramps arī ir ļoti bagāts. Kenedijs bija oligarhs, un Tramps ir oligarhs, bet viņš ir oligarhs no nozares, kas nav tieši saistīta ar militāri rūpniecisko kompleksu. Te ir jautājums, kā Tramps atradīs kopēju valodu ar militāri rūpniecisko kompleksu, kas līdz šim visiem iepriekšējiem prezidentiem ir noteicis valsts politiku," uzsvēra Lembergs.

No Trampa izteikumiem varot secināt, ka viņš vairāk uzmanības pievērsīs amerikāņu ikdienas vajadzību apmierināšanai. "Amerikānim ikdienas dzīvei nevajag ne lidmašīnas, ne tankus, ne tomahaukus - nekā no tā nevajag, viņš to nepatērē. Tā ir tā milzīgā problēma, un Amerikas nācija to jūt, ka, no vienas puses, ir milzīgi tēriņi, bet, no otras puses, tas nav lielā mērā virzīts uz nāciju," sacīja Lembergs.

"Jāsaprot, ka Amerika, ieņemot savu nišu un iesaistoties pasaules globālā žandarma lomā, nevar vienā dienā neko pamainīt, vienalga kas nebūtu prezidents. Tas vienkārši nav iespējams, un ASV ģeopolitiskās intereses arī to tā vienkārši neļauj. Līdz ar to būs interesanti, skatīsimies," piebilda Ventspils mērs.

"Hilarija Klintone būtu lelle spēlē, kur viņu dancinātu oligarhu interešu grupas. Pietiekami bezatbildīga, bez savas politikas. Jāsaka, ka viņa daudzas ziepes ievārīja, kad viņa bija ārlietu ministre. Tas, ka nav ievēlēta Klintone, nav nekas slikts, bet, vai ir labi, ka ir ievēlēts prezidents Tramps, tas arī vēl nav zināms," rezumēja Lembergs, uzsverot, ka saukt viņu par Trampa atbalstītāju būtu pārspīlēti.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • 0
    Pornieks 10.11.2016, 14:52:18

    Kaut kāda fantastiska izvēle, attīstīt Latvijā militāri rūpniecisko kompleksu vai ziloņu fermas?! Jau jūtos kā sētas krancis par kuru liellops ne ar ausi neklapē, viņam vienkārši nav saprotams kur no putekļiem tur kāds spalgi vaukšķ... vai arī mēra kungs slēpti piesaka karu mūsu stratēģiskajam partnerim, vismaz konkurenci militārā jomā kuru ASV būtu acīmredzot jāatbalsta. Tā sakot, Trampam ar Putinu kaut kā jāizlīgst bet mēs - BLIEŽAM!!!

  • 0
    Latvija pāri visām! 10.11.2016, 19:26:49

    Aivars te nonāk pretrunā ar paša daudzreiz pausto,
    ka ASV Latvijai nedod neko taustāmu naudas izteiksmē militārajā sfērā, tikai izmanto.
    Kāpēc domāt ka tagad kaut kas izmainīsies?

  • 0
    Pornieks 11.11.2016, 11:25:15

    Latvietim pašam jāmainās, rukolas un topinamburus var arī zem sniega sataustīt.

  • 0
    Pornieks 26.11.2016, 14:09:41

    Ja Dakotā sjuksi izrok tomahaukus - mums varbūt būs jāiet sargāt bālģīmju okupantus?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: