14. novembrī visā pasaulē tiek atzīmēta Diabēta diena. Pasaules Diabēta diena tiek atzīmēta ar mērķi pievērst iedzīvotāju uzmanību cukura diabēta slimībai un šīs slimības straujajai izplatībai.

Saskaņā ar Starptautiskās Diabēta federācijas datiem pasaulē 2015. gadā ar cukura diabētu slimoja 415 miljoni cilvēku, savukārt Eiropā – gandrīz 60 miljoni.

Cukura diabēts ir hroniska vielmaiņas slimība, kurai raksturīgs paaugstināts glikozes jeb cukura līmenis asinīs. Kā stāsta interniste daktere Agnese Valdmane, runājot par cukura diabētu, visbiežāk min divus šīs slimības veidus jeb tipus. Pirmā tipa cukura diabēta gadījumā aizkuņģa dziedzeris neizstrādā insulīnu vai izstrādā to ļoti mazā daudzumā. Insulīns ir bioloģiski aktīva viela Pasaules Diabēta diena (hormons), kas palīdz glikozei no asinīm nokļūt šūnās, nodrošinot tās ar enerģiju. Tas ir kā atslēga. Trūkstot insulīnam, glikoze nevar iekļūt šūnās, tās līmenis asinīs pieaug, bet organisma šūnas cieš badu.

Pirmā tipa cukura diabēts var sākties jebkurā vecumā, bet parasti tas sākas bērnībā vai agrā jaunībā, kad dažādu iemeslu dēļ imūnā sistēma iznīcina insulīnu ražojošās šūnas aizkuņģa dziedzerī. Kā iemeslus var minēt iedzimtību un vīrusu infekcijas. Toties otrā tipa cukura diabēts attīstās, ja aizkuņģa dziedzeris izstrādā insulīnu nepietiekamā daudzumā vai insulīns nedarbojas pietiekami efektīvi. Lai gan otrā tipa cukura diabēta gadījumā nav raksturīgs pilnīgs insulīna trūkums, glikoze nevar iekļūt šūnās, jo organismā novēro insulīna rezistenci – šūnas mazāk reaģē uz insulīnu.

Otrā tipa cukura diabēta izcelsmē nozīme ir iedzimtībai un dzīvesveidam – palielinātam ķermeņa svaram un zemai fiziskai aktivitātei. Agrāk otrā tipa cukura diabētu pārsvarā konstatēja cilvēkiem pusmūžā, savukārt šobrīd diemžēl slimību diagnosticē aizvien jaunākiem pacientiem un arī bērniem.

Paaugstinātu cukura līmeni asinīs bieži vien var nesajust – tas nesāp, nav saredzams un kādu laiku nepasliktina pašsajūtu. Ar paaugstinātu cukura līmeni asinīs var dzīvot mēnešiem, pat gadiem ilgi, dažkārt pat nenojaušot par diabētu, līdz attīstās diabēta komplikācijas. Līdz ar to ļoti svarīgi vismaz reizi gadā, ja pacientam nav sūdzību vai riska faktoru, nodot asinsanalīzes un pārbaudīt glikozes līmeni asinīs. Tomēr jāņem vērā, ka glikozes līmenis asinīs ir tikai viens no parametriem, kam jāpievērš uzmanība. Uzmanība jāpievērš arī holesterīna un hemoglobīna līmenim asinīs, nieru funkciju rādītājiem, kā arī augstam asinsspiedienam.

Biežāk sastopamās sūdzības pirmā tipa cukura diabēta gadījumā ir izteiktas slāpes, nogurums, miegainība, bieža urinācija, bada sajūta, svara zudums un redzes traucējumi. Savukārt iespējamās sūdzības otrā tipa cukura diabēta gadījumā ir slāpes, nogurums, redzes traucējumi, bieža urinācija, sausa, iekaisusi un niezoša āda, uroģenitālās sistēmas infekcijas un slikti dzīstošas brūces. Smagākos gadījumos gan pirmā tipa, gan otrā tipa cukura diabēta gadījumā pacienti var sūdzēties par sliktu dūšu, vemšanu, sāpēm vēderā,strauju elpošanu, grūtībām koncentrēties – līdz pat samaņas zudumam un komai.

Cukura diabēts ir nopietna slimība, kas ļoti būtiski ietekmē turpmāko cilvēka dzīvi, tai skaitā dzīves kvalitāti un darbaspējas, tāpēc ļoti būtiski pievērst uzmanību veselīgam dzīvesveidam – ēdot vairāk dārzeņus, pilngraudu produktus, kā arī piena produktus ar zemu tauku saturu, ierobežojot ceptu un treknu ēdienu lietošanu uzturā, esot fiziski aktīvam vismaz 30 minūtes četras vai vairāk dienas nedēļā, atmetot smēķēšanu, jo smēķēšana ievērojami palielina miokarda infarkta, insulta un ļaundabīgu audzēju risku, samazinot lieko ķermeņa svaru, nelietojot alkoholu.

Iedzīvotāji aicināti pārbaudīt savu veselību, nododot asinsanalīzes SIA Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca laboratorijā par valsts līdzekļiem ar ārsta speciālista nosūtījumu vai bez nosūtījuma par nelielu samaksu, darba dienās no plkst. 7.30 līdz plkst. 15.30.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: