Šajā svētdienā tiks atzīmēta 40. Autotransporta darbinieku diena. Tai par godu pašvaldības SIA Ventspils reiss rīkoja svinīgu pasākumu, kurā gan autobusu vadītājiem, gan citiem uzņēmuma darbiniekiem, kas profesionāli veikuši savus darba pienākumus, tika pasniegtas balvas un Atzinības raksti.

Tostarp ne tikai no Ventspils reisa vadības, bet arī no Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas un valsts SIA Autotransporta direkcija.

Kā svinīgajā pasākumā, kas norisinājās Ventspils autoostā, akcentēja pašvaldības SIA Ventspils reiss valdes priekšsēdētājs Arturs Lieģis, uzņēmums šogad atzīmē vairākas jubilejas. 10 gadu apritējis, kopš Ventspils reiss pirmo reizi organizēja autobusu vadītāju Profesionālās meistarības konkursu, 20 gadi pagājuši, kopš pirmo reizi rīkota Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas (LPPA) veselības spartakiāde, 40 gadu apritējis Autotransporta darbinieku dienai, bet 70 gadu pagājis, kopš Ventspilī nodibināts autotransporta uzņēmums.

Uzlabo meistarību

Par labiem rezultātiem autobusu vadītāju Profesionālās meistarības konkursā uzņēmuma darbinieki tradicionāli saņēma balvas un Atzinības rakstus dažādās nominācijās, tostarp godināja gan labākos mazas ietilpības autobusu vadītājus, gan labākos lielas ietilpības autobusu vadītājus, kā arī labākos braucējus kopvērtējumā, labākās komandas, labākās brigādes u.c. Balvas un atzinības darbiniekiem pasniedza Ventspils reisa valdes priekšsēdētājs Lieģis un direktors Arvis Bernics. Desmit gadu laikā konkursā piedalījušies 823 dalībnieki, gan no Ventspils reisa, gan citiem pasažieru pārvadātāju uzņēmumiem.

«Man ir liels prieks sveikt jūs Autotransporta darbinieku dienā, kas būs svētdien. Vēlētos, lai jums šajā dienā ir svētku sajūta. Liels paldies uzņēmuma Ventspils reiss kolektīvam par ieguldīto darbu!» svinīgajā pasākumā sacīja LPPA prezidents Ivo Ošenieks. Viņš pasniedza vairākiem uzņēmuma darbiniekiem Atzinības rakstus. Tāpat tika pasniegtas arī valsts SIA Autotransporta direkcija atzinības tās valdes priekšsēdētāja Kristiāna Godiņa vārdā.

Tam jābūt asinīs

Lielas ietilpības starppilsētu autobusu vadītājs Ģirts Gulbis uzņēmumā strādā 16 gadu, pavisam par autobusu vadītāju nostrādājis jau 35 gadus. Pašlaik viņš stūrē autobusus uz Rīgu un Jelgavu. Viņš atzīst, ka autobusu vadītājam grūtākais posms ir gada tumšais laiks. «Ir dažādas neparedzamas situācijas, apgrūtināta braukšana. Tas viss nedaudz nospiež, bet, kad tuvojas pavasaris, atkal kļūst jautrāk ap dūšu,» smaidot saka Ģirts. Profesionālās meistarības konkurss, viņaprāt, ir ļoti vērtīgs, jo tajā svarīga ir autovadītāja precizitāte. Kā uzskata autobusu vadītājs, ne visi cilvēki ir piemēroti šim amatam. «Ir jābūt ieturētam, jāprot iziet no jebkuras situācijas. Ir ikdienas stress, ātrums, cilvēki. Tam ir jābūt asinīs,» pārliecināts Ģirts.

Prieks visai dienai

Arī Dainis Arbidāns ikdienā vada lielos starppilsētu autobusus, nu jau 19 gadu garumā, pārsvarā uz Rīgu un Jelgavu. «Darbs ir grūts, atbildīgs, bet vienlaikus sniedz gandarījumu, kad izdodas veiksmīgi un laikā nogādāt pasažieri viņam vēlamajā vietā, turklāt tas tiek darīts ar jauniem autobusiem. Ja pasažieris smaidīgs kāpj ārā un saka paldies, tad arī šoferim ir prieks visai dienai,» smaidot saka Dainis. Profesionālās meistarības konkurss viņam šķiet vērtīgs ne tikai prasmju uzlabošanas, bet arī kolēģu tikšanās dēļ. «Ikdienā jau neredzam cits citu, tāpēc tie mums ir kā svētki,» norāda Dainis.

Kāds arī izkrata sirdi

Uzņēmuma personāldaļas, darba aizsardzības un integrētās vadības sistēmas vadītāja Ginta Rassa uzņēmumā strādā desmit gadu. «Strādājot apzināmies, ka mazāk kaitējam videi, iepērkot autobusus, kas tai ir mazāk kaitīgi. Ik gadu veicam ūdens analīzes, sekojam līdzi piesārņojumam, kas nonāk gruntsūdeņos. Uzraugām arī darba drošību,» par savu ikdienu stāsta Ginta. «Man patīk tas, ko es daru. Ikdienā arī aprunājos ar autobusu vadītājiem. Kāds arī izkrata sirdi, kad neiet,» smaidot atzīst darbiniece.

Ar abām rokām par

Aleksandrs Litvins uzņēmumā strādā 15 gadu. Sākotnēji vadījis pilsētas maršrutu mazos autobusus, tagad brauc pa pilsētu ar lielajiem autobusiem. «Esmu ar abām rokām par šo konkursu jau kopš paša pirmā gada,» par autobusu vadītāju profesionālās meistarības pārbaudi saka Aleksandrs. «Vajag sevi attīstīt, lai neaizmirstas. Īpaši ātri aizmirstas noteikumi. Turklāt, ja blakus ir kolēģi, arī no savstarpējām sarunām un rezultātu apspriešanas var daudz iegūt,» pārliecināts ir Aleksandrs.

http://www.ventasbalss.lv/files/soferi4.jpg

Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas atzinību par ieguldījumu uzņēmuma attīstībā saņem Ventspils reisa personāldaļas, darba aizsardzības un integrētās vadības sistēmas vadītāja Ginta Rassa. Viņa uzņēmumā strādā desmit gadu. «Man patīk tas, ko es daru,» pasākumā smaidot atzina Ginta.

http://www.ventasbalss.lv/files/soferi2.jpg

Ventspils reisa valdes priekšsēdētājs Arturs Lieģis (no kreisās) pasniedz uzņēmuma atzinību par autobusu vadītāju Profesionālās meistarības konkursā nokārtoto Ceļu satiksmes drošības direkcijas testu pilsētas maršrutu lielo autobusu vadītājam Aleksandram Litvinam, jo viņš bijis starp tiem, kas testu nokārtojuši visātrāk. Ventspils reisā Aleksandrs strādā 15 gadu un atzīst, ka Ceļu satiksmes noteikumu regulāra atkārtošana ir ļoti būtiska, lai tie neaizmirstos.

http://www.ventasbalss.lv/files/soferi3.jpg

Desmit gadu laikā, kopš uzņēmumā tiek organizēts autobusu vadītāju Profesionālās meistarības konkurss, visvairāk uzvaru, tostarp gan lielo, gan mazo autobusu grupā, kā arī absolūtajā un komandu vērtējumā, guvuši šie vīri: tālsatiksmes lielo autobusu vadītāji Ojārs Ivasks (no kreisās) un Gatis Grīnbergs, kā arī pilsētas maršrutu mazo autobusu vadītājs Jānis Smolenskis.

Lepojos ar savu komandu

Arturs Lieģis

pašvaldības SIA Ventspils reiss valdes priekšsēdētājs

  • Šogad esam strādājuši labi, turklāt ar peļņu. Arī šogad esam sadarbojušies ar Satiksmes ministriju, valsts SIA Autotransporta direkcija un Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociāciju dažādu likumprojektu izstrādē. Mūsu mērķis ir, lai likumi būtu izpildāmi un valstī būtu mazāk nejēdzību. Ir pagājis 70 gadu, kopš Ventspilī nodibināts autotransporta uzņēmums, kas sākotnēji nodarbojās ar kravu pārvadāšanu. Pamazām autobusi tika piepirkti klāt, savulaik galvenā satiksme bija uz ostas objektiem. Tā ar vairākkārtēju nosaukuma maiņu uzņēmums izaudzis līdz Ventspils reisam ar 62 autobusiem un 150 darbiniekiem. Es lepojos ar savu komandu!

Autobuss ir vieta, kur cilvēki komunicē

Ivo Ošenieks

Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas prezidents

– Ar Ventspils reisa valdes priekšsēdētāju Arturu Lieģi jau diezgan ilgi cenšamies pārliecināt Satiksmes ministriju, ka vajadzētu pacelt Autotransporta dienu valstiskā līmenī. Man ir klusa cerība, ka līdz Latvijas simtgadei mēs to varētu izdarīt.

Oktobra sākumā ar kolēģiem Baltkrievijā diskutējām par to, kas notiek ar pasažieru pārvadājumiem šajā steidzīgajā laikā, kad lielai daļai cilvēku neatliek laika citam ar citu aprunāties, izstāstīt savas bēdas, prieku vai sajūsmu. Apspriežoties secinājām, ka autobusi šobrīd ir viena no vietām, kur cilvēki savā starpā komunicē. Protams, tagad lielā daļā autobusu ir bezvadu internets un daudzi braucienu laikā to izmanto, bet es ceru, ka mēs neaiziesim līdz tam, ka katrs autobusa pasažieris būs ierāvies savā sēdeklī un skatīsies telefonā. Ceru, ka autobusā turpināsies komunikācija gan pasažieriem ar vadītāju, gan pasažieriem savā starpā. Jo vairāk mēs cits ar citu runāsim, apmainīsimies domām, jo kopumā darīsim valsti labāku.

Autotransporta darbinieku dienu atzīmē oktobra pēdējā svētdienā, un tai ir senas tradīcijas. Tās pirmsākumi meklējami 20. gadsimta 30. gados, kad tika atzīmēta Šoferu diena. Mūsdienās transporta nozares svētkus atzīmē ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā, Baltkrievijā, Ukrainā, Krievijā un citviet.

 

 

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • 0
    Nif nifs 28.10.2016, 08:14:02

    Tik uzdāvināja kā numurzīmes. Varēja arī busiņus uzdāvināt, kur tās zīmes piestiprināt.

  • 0
    Ridzinieks.. 28.10.2016, 15:19:10

    Naudas balvas vai nu kaut ko lietderigu.

  • -1
    Es 28.10.2016, 18:59:07

    Vai tad pasākuma laikā visus autostacijā esošos cilvēkus iztrieca ārā uz ielas?

  • -3
    Ventspils Reiss 31.10.2016, 09:15:50

    Pasākums tika organizēts pēc autoostas darba laika, un visi apmeklētāji, kas vēlējās, varēja uzturēties autoostas uzgaidāmajā zālē kā vienmēr - līdz plkst. 20.00.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: