18. novembrī plkst. 18 Piltenē, skvērā pie autobusa pieturas, atklās pieminekli 1941. un 1949. gadā represētajiem iedzīvotājiem.

Akmeni iesvētīs luterāņu mācītājs Elmārs Derzāvis, skanēs dzeja, klātesošie noliks ziedus, bet pēc tam dosies uz vidusskolu, lai kopā ar citiem pilteniekiem pie mācību iestādes no svecītēm izveidotu Latvijas kontūru.

Piemiņas akmens idejas autore ir Piltenes kultūras nama vadītāja Ārija Vīksne: "Mana mamma Rasma un tētis Zemvaldis tika izsūtīti, esmu dzimusi Sibīrijā, Omskas apgabalā. Latvijā mūsu ģimene atgriezās, kad man bija divi gadi. Vecāki vairs nav dzīvi, tāpēc uzskatīju par savu pienākumu panākt, lai arī mūsu pilsētā būtu piemineklis represētajiem. Piltenē mūsu vairs nav daudz, palikuši 25 izsūtītie un viņu bērni."

Šoruden divas tonnas smagais, pelēkais laukakmeni uzstādīts skvērā pie autobusa pieturas, bet apkārtnes labiekārtošanas darbi, visticamāk, notiks nākamgad. Pieminekļa autors ir akmeņkalis Rihards Zēbergs, viņš veidoja arī objekta skici, iekļaujot kompozīcijā ne tikai uzrakstu, bet arī trīs zvaigznes.

 

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Novadnieks 02.11.2016, 19:07:25

    Visā Latvijas teritorijā vajag piemiņas akmeņus visiem pēdējo vismaz 15 gadu laikā cietušajiem no valdošās kliķes izvērstām represijām pret savu tautu.
    Tur tā kundzīte no Piltenes vairāk domā par savu "spalvu "spodrināšanu,ja jau ir kultūras nama vadītāja.Būtu labāk tajā Piltenē novākuši parkā to lielo akmeni,kurš jau pa gabalu smird pēc komunistiem.

  • 0
    Nif nifs 03.11.2016, 11:36:11

    Nespēju iedomāties nevienu citu jēgu šim klucim, kā vien ķeksītis kādā ailītē. Viens tāds parkā jau stāv. Latvieši savējos piemin kapos.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: