Eiropas radioastronomijas novērojumu tīkla valde lēma par “Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra” kā pilna biedra uzņemšanu Eiropas radioastronomijas novērojumu tīklā, kas apliecina VSRC veiksmīgo darbību radioastronomijas jomā.

Dalība EVN nodrošinās iespēju VSRC pilntiesīgi piedalīties lēmumu pieņemšanas procesos, kā arī veicinās VRSC sadarbību un jaunus projektus ar citām valstīm, organizācijām un radioastronomijas centriem visā pasaulē, tādējādi sekmējot zinātnisko izcilību Latvijā.

Eiropas radioastronomijas novērojumu tīkla (EVN) direktoru padome četrpadsmit biedru sastāvā viesojās Ventspils Starptautiskajā radioastronomijas centrā Irbenē. Vizītes laikā EVN pārstāvji aizvadīja direktoru padomes sēdi, kā arī iepazinās ar Irbenes radioteleskopu kompleksu un vērienīgajiem modernizācijas darbiem, kuros līdz šim ieguldīti vairāk kā 14 miljoni EUR Eiropas struktūrfondu, valsts un Ventspils pilsētas pašvaldības finanšu līdzekļi. EVN tīklā ir apvienojušies radioastronomijas centri no Nīderlandes, Itālijas, Lielbritānijas, Vācijas, Spānijas, Zviedrijas, Polijas, Ķīnas un tagad arī Latvijas.

VSRC zinātnieki jau šobrīd ir apliecinājuši zinātnisko izcilību, starptautiskajā zinātnisko institūciju izvērtējumā iegūstot augsto vērtējumu ”4” un nodrošinot vietu starp 15 labākajām Latvijas zinātniskajām institūcijām. VSRC ir viena no divām visaugstāk novērtētajām zinātniskajām institūcijām Viedās specializācijas stratēģijas jomā “Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas”, līdz ar to VSRC plāno šī virziena straujāku attīstību nākotnē, īpaši kosmosa tehnoloģiju jomā.

Uzņemšanu radioastronomijas tīklā apliecināja Ventspils Augstskolas rektora vietas izpildītāja Kārļa Krēsliņa un EVN valdes priekšsēdētāja Rene Vermulena parakstītā oficiālā vienošanās par VSRC kā pilntiesīgā biedra statusu. IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktores vietniece Diāna Laipniece un Eiropas Ļoti garas bāzes interferometrijas apvienotā institūta – Eiropas pētniecības konsorcija (JIV-ERIC) vadība apmainījās ar apliecinājuma vēstulēm par Latvijas uzņemšanu JIV-ERIC sastāvā.

Pasākuma noslēgumā tika pārrunāts jautājums pa jaunās paaudzes sensoru programmējamo antenu lauka radioteleskopa stacijas (LOFAR) būvniecību Ventspils Starptautiskajā radioastronomijas centrā Irbenē, kas ļaus Latvijā izveidot LOFAR atbalsta tīklu un dos iespēju VSRC kļūt par starptautiskās izcilības radioastronomijas centru, sekmējot augstas kvalitātes speciālistu sagatavošanu un dodot apjomīgus rezultātus kosmosa un IKT tehnoloģiju attīstībā un komercializācijā. Līdz šim ir izveidotas vairāk nekā 55 LOFAR tīkla stacijas Nīderlandē, Vācijā, Zviedrijā, Francijā, Somijā, Lielbritānijā un Polijā, jaunas stacijas tiek veidotas Īrijā un Itālijā. Šādas stacijas izveide Irbenē sniegs pilnīgi jaunas iespējas veikt radioastronomijas, Saules, kosmisko staru, jonosfēras un zibens novērojumus elektromagnētiskā spektra zemajās frekvencēs, kas papildinās esošo radioteleskopu novērojumu datus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: