Ventspils pašvaldība veiksmīgi attīsta pilsētu tā, lai tajā droši un labi justos ģimenes ar bērniem. Pilsētā ir radīti apstākļi kvalitatīvai izglītībai, sporta nodarbībām, atpūtai un izklaidēm, kultūras attīstībai. Šogad pašvaldība gājusi vēl tālāk – tā sākusi īstenot programmu Ventspils – mazuļiem draudzīga pilsēta.

Ar iniciatīvu izveidot Ventspili par draudzīgu mazuļiem nāca klajā pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs. Pastaigas ar mazo dēliņu likušas ieraudzīt dažādas nianses pilsētas ielās, kuras pieaugušie un lielāku bērnu vecāki nemaz nepamana, bet kas mazulīšu vecākiem ir ļoti aktuālas. Lai noskaidrotu, kādi uzlabojumi nepieciešami pilsētā, lai tā kļūtu par visdraudzīgāko mazulīšiem un viņu vecākiem, tika rīkota iedzīvotāju aptauja. Ventspilnieki aktīvi tajā iesaistījās. Aptauja notika no 6. līdz 15. jūnijam, bet priekšlikumi tika pieņemti arī pēc tās. Darba grupa, kuras vadītājs ir pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Didzis Ošenieks, aktīvi sadarbojas ar mazuļu vecākiem un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem. Pilsētas domes komisijās vairākkārt izskatīti saņemtie priekšlikumi un iespējamais finansējums to ieviešanai dzīvē. Tika izskatītas iespējas piesaistīt kustībai Mazuļiem draudzīga pilsēta sabiedrību, kā arī valsts un privātās struktūras.

Šobrīd daudzi ventspilnieku izteiktie ierosinājumi jau ir īstenoti dzīvē un redzami mūsu pilsētas ielās. 59 vietās – pārsvarā ielu krustojumos – pazeminātas ietvju nobrauktuves. Pie Ūdens piedzīvojumu parka pārveidoti pakāpieni, kuru vietā tagad ir ērta nobrauktuve, ko var izmantot bērnu ratiņiem. Vairākās vietās izvietotas informatīvās zīmes ar norādēm, kā var iekļūt ēkā ar bērnu ratiņiem. Publiskajās automašīnu stāvvietās – pie Dienvidu mola, Pludmales akvaparka, pie galvenās ieejas pilsētas pludmalē, pie OC Ventspils, Reņķa dārza, pie Piedzīvojumu parka, Ūdens atrakciju parka, pie abiem bērnu parkiem, sporta kompleksiem, Hercoga Jēkaba stāvvietas, pilsētas poliklīnikas, pie Tirgus laukuma, Staldzenes atpūtas vietas – marķētas 19 vietas, kas paredzētas automašīnām, ar kurām brauc vecāki ar mazuļiem. Kā norāda Ošenieks, šiem apzīmējumiem ir rekomendējošs raksturs, tie nav apstiprināti Ceļu satiksmes noteikumos un to neievērošana neparedz sodu. Taču jācer, ka vairums ventspilnieku un pilsētas viesu ievēros šīs norādes.

Daudzas māmiņas norādījušas, ka pilsētā ir gana daudz sabiedrisko iestāžu, kurās nav paredzētas vietas mazuļu pārtīšanai un pārģērbšanai. Pilsētas dome ņēmusi vērā arī šo aizrādījumu. Nesen noslēdzies iepirkumu konkurss, tagad notiek piedāvājumu izvērtējums speciālu pārtinamo galdu piegādei. Šos galdus plānots uzstādīt 35 vietās. Pašvaldība sākusi aktīvu darbu ar valsts un privātajām iestādēm, aicinot arī tās atsaukties iedzīvotāju ierosinājumiem veidot piemērotākus apstākļus vecākiem ar mazuļiem.

Pilsētas attīstības un Ekonomikas un budžeta komisijas apvienotajā sēdē izanalizēja paveikto pilsētas infrastruktūrā mazuļu un viņu vecāku ērtībai. Sēdē tika izvērtētas arī citas iespējas, kuras pašvaldība varētu īstenot. Tiek apspriests jautājums par nobrauktuves pārveidi pie gājēju pārejas Raiņa un Kuldīgas ielas krustojumā, no veikala Kosmo puses. Šobrīd šī nobrauktuve ir ļoti neparocīga bērnu ratiņiem, par ko aptaujas laikā saņemts vairāk nekā 20 sūdzību. Pašvaldība jau sākusi izstrādāt nobrauktuves pārbūves tehnisko projektu. Un jau nākamgad māmiņām ar ratiņiem pārvietošanās šajā vietā kļūs daudz ērtāka.

Pilsētas pašvaldība īsteno koncepciju, pārejot no bērnu rotaļu laukumu smilšu vai skaidu segumiem uz gumijas – prettrieciena un vienlaikus košiem un saistošiem. Jaunie rotaļu laukumi uzreiz tiek būvēti ar prettriecienu segumiem, bet vecajos notiek seguma maiņa. Elastīgi, koši segumi parādījušies arī Bērnu pilsētiņā. Tie ir ļoti ērti bērniem un patīk vecākiem un audzinātājām, jo, rotaļājoties uz tāda seguma, bērni nenosmērējas un negūst traumas.

Ietvju pazeminātās nobrauktuves padara pastaigu ar mazuli ratiņos daudz ērtāku un patīkamāku.

Viena no 19 vietām, kas paredzētas mašīnām, ar kurām pārvadā mazuļus, marķēta automašīnu stāvlaukumā līdzās Bērnu pilsētiņai. Šo ērtību labprāt izmanto ģimenes, vedot savus mazuļus uz Bērnu pilsētiņu.

Darbs turpinās

Aivars Lembergs, Ventspils domes priekšsēdētājs

– Man par lielu prieku daudzi ventspilnieki atsaucās manam aicinājumam un nāca klajā ar ierosinājumiem, kā padarīt mūsu pilsētu mazuļiem draudzīgāku. Ja neraugās uz daudziem sīkumiem ar mazuļa acīm, tad tos varētu pat nepamanīt, lai gan tie nemaz nav draudzīgi viņiem un rada liekas problēmas mazuļiem un viņu vecākiem. Lai novērstu šos sīkumus, nav vajadzīgi lieli ieguldījumi. Taču tiem vienmēr ir jāpievērš liela uzmanība. Pateicoties ventspilnieku aktivitātei, daudz kas jau ir izdarīts mazuļu ērtībām. Šogad visu neizdosies izdarīt. Tādēļ darbs pie programmas Ventspils – mazuļiem draudzīga pilsēta turpinās.

Ventspilnieki bija ļoti aktīvi

Didzis Ošenieks, Ventspils domes priekšsēdētāja vietnieks, mazuļu vecāku ierosinājumu apkopošanas darba grupas vadītājs

– Mūsu pilsētas viesi jau sen viennozīmīgi identificē Ventspili kā ģimenei ar bērniem draudzīgu. Tomēr tieši domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs piesaistīja uzmanību tam, ka mazuļiem draudzīga pilsēta – tas ir kaut kas cits un īpašs. Tādēļ arī tika izveidota darba grupa, kuras uzdevums bija konstatēt, vai mēs varam uzskatīt Ventspili par mazuļiem draudzīgu pilsētu. Un ko mums vajadzētu pilnveidot, lai tā droši sevi dēvētu.

Sāksim ar to, ka mēs noteicām, kādas vecuma grupas bērnus varam uzskatīt par mazuļiem, un nonācām pie secinājuma, ka tie ir bērni līdz 3 gadu vecumam. Bija ļoti svarīgi noteikt mazuļu vecumu, jo tieši caur šo prizmu mēs arī plānojām nepieciešamos pilsētas infrastruktūras uzlabojumus, lai to labāk pielāgotu mazuļu vajadzībām. Bet, lai labāk un pilnīgāk identificētu problēmas, ar kurām katru dienu saskaras jaunās māmiņas un viņu mazuļi, veicām iedzīvotāju aptauju Ventspils pašvaldības portālā. Tā bija viena no aktīvākajām iedzīvotāju aptaujām, kas jebkad pilsētā ir notikusi! Tik daudz konstruktīvu ierosinājumu no iedzīvotājiem līdz šim nebijām saņēmuši nevienā aptaujā.

Pavisam no ventspilniekiem tika saņemti 337 konkrēti ierosinājumi. Piemēram, iedzīvotāji rakstīja, ka Katoļu un Pētera ielas krustojumu grūti šķērsot ar bērnu ratiņiem, jo maliņa, kas atdala gājēju celiņu no braucamās daļas, ir pārāk augsta. Tas ir tikai viens piemērs, uz ko norādīja iedzīvotāji. Visi ierosinājumi ir pieejami pilsētas pašvaldības mājaslapā, kur ir izveidota īpaša sadaļa Mazulim draudzīga pilsēta. Saņemtie piedāvājumi ir izanalizēti, apkopoti. Portālā ventspils.lv tie ir sagrupēti pa jomām un iepretim katram ierosinājumam ir norādīts statuss, kādā tas šobrīd atrodas, – izpildīts, guvis atbalstu, tiek plānots vai netiek plānots tuvākajā laikā to īstenot.

Visvairāk priekšlikumu skāra publiskās infrastruktūras jomu. Tomēr daudz ierosinājumu saņemts arī par veselības jomu, toskait – par šaura profila speciālistu, piemēram, bērnu ķirurga vai bērnu urologa, aicināšanu uz mūsu pilsētu. Taču tādu speciālistu Latvijā var būt viens vai divi, un cerēt, ka kāds no viņiem atvērs savu praksi Ventspilī, ir nereāli. Tomēr mēs varam vismaz caur pilsētas poliklīniku, ģimenes ārstiem, slimnīcu vai pat ar pilsētas mājaslapas starpniecību informēt vecākus, kur un kad mums tuvākajās vietās iespējams saņemt speciālista konsultāciju. Tāpat lūdzām pilsētas poliklīniku un slimnīcu izvērtēt iespēju aicināt šaura profila bērnu ārstus uz Ventspili konsultāciju sniegšanai, ja izdosies savākt nepieciešamo interesentu skaitu.

Vēl viena svarīga tēma – vakcinēšana pret ērču encefalītu. Saslimstība ar to jo īpaši augsta ir Ventspils novadā. Daudzi vecāki lūdza ieviest bezmaksas vakcināciju bērniem. Pašvaldība vērsās ar lūgumu Veselības ministrijā un saņēma atbildi, ka Ventspilī ērču encefalīta saslimšanas risks ir daudz zemāks nekā vidēji Latvijā. Tādēļ bezmaksas vakcinācija tika atteikta. Toties Ventspils slimnīca ieviesusi bezmaksas pakalpojumu – bērniem piesūkušās ērces tiek izņemtas bez maksas. Tāpat grūtnieces un māmiņas ar mazuļiem tagad var bez rindas nodot analīzes pilsētas slimnīcas laboratorijā.

Īsajā laikā kopš aptaujas daudzi ierosinājumi jau ir īstenoti dzīvē. Pašvaldība nosūtījusi vairāk nekā 60 vēstuļu valsts iestādēm un uzņēmējiem, aicinot arī viņus iesaistīties darbā, lai padarītu mūsu pilsētu mazuļiem un viņu vecākiem draudzīgu. Daži no uzrunātajiem atsaucās un sniedza pozitīvas atbildes.

Servisa iestāde, kas nav draudzīga mazuļiem, var zaudēt daļu klientu. Komersanti var parēķināt, kas viņiem ir izdevīgāk – iztērēt dažus simtus eiro pārtinamajam galdam vai zaudēt daļu klientu, bet līdz ar viņiem – arī ienākumus. Taču, ja uzņēmējs savu iestādi padara pieejamāku vecākiem ar mazuļiem, tad viņi biežāk uz turieni dosies, veicot pirkumus.

Jānorāda, ka daudzos doktorātos, lielajos veikalos, valsts iestādēs jau ir uzlabota infrastruktūra vai arī apsolīts to izdarīt nākamgad. Tas attiecas ne tikai uz pārtinamajiem galdiem, bet arī, piemēram, uz automātiskajām durvīm, kas neveras pietiekami plati, lai caur tām varētu izbraukt ar bērnu ratiņiem.

Ventspilnieku izteiktie ierosinājumi - iesniegti 337 ierosinājumi no 119 aptaujas dalībniekiem, toskait:

•publiskās infrastruktūras jomā – 110

*privātās infrastruktūras – 52

*veselības – 72

*izglītības – 50

*atpūtas un izklaides – 24

*sociālās aprūpes – 16

*citās jomās – 11

pēc aptaujas saņemtie ierosinājumi – 2

Paveiktais mazuļu ērtībai:

*59 vietās pazeminātas trotuāru nobrauktuves

*19 vietas automašīnu stāvlaukumos marķētas ģimenes automašīnām, ar kurām pārvadā mazuļus

*pirmsskolas izglītības iestādēs Zvaizgnīte un Saulīte izveidotas 33 papildu vietas grupiņās 1,5- un 2-gadīgajiem bērniem

*identificētas 35 vietas publiskajās iestādēs, kur tiks uzstādīti pārtinamie galdi

*pagarinātas koka laipas pilsētas pludmalē (100 m)

*uzstādītas jaunas šūpoles mazuļiem un vecākiem

*uzstādīts papildu soliņš māmiņu un mazuļu iemīļotajā pastaigas maršrutā gar Ventu Gāliņciemā

*pārbūvēta nobrauktuve pie Ūdens piedzīvojumu parka

*pilsētas slimnīcā atvērts kabinets, kur pieņem pediatrs, bet laikā, kad nav pieņemšana, var pabarot un pārģērbt mazuli

*slimnīcā ir iespēja nodot analīzes bez rindas grūtniecēm un mammām ar mazuļiem

*bērnu parkos smilšu segumi tiek mainīti uz gumijas

*pie slimnīcas bērnu nodaļas izvietota papildu zīme, ka zīme Aizliegts iebraukt neattiecas uz automašīnām, kas sagaida jaundzimušo

*slimnīcā ērču izņemšana bērniem tagad ir bez maksas

*pie pašvaldības iestāžu ieejām, kuras bija minētas kā neērtas mammām ar ratiņiem, ir izliktas informatīvas zīmes ar paskaidrojumu, kā ēkā var iekļūt ar ratiņiem

Pēdējo četru gadu laikā pilsētas bērnudārzos strauji pieaudzis pieprasījums pēc vietām pusotra un divgadīgajiem bērniem, jo jaunās māmiņas vēlas pēc iespējas ātrāk atgriezties darba tirgū. Pašvaldība seko līdzi šim pieaugumam, no šā gada 1. septembra atverot divas papildu grupiņas 33 mazuļiem. Bērnudārzā Zvaigznīte jauno pusotrgadīgo grupiņu apmeklē 16 bērniņu. Audzinātājas norāda, ka bērni diezgan ātri adaptējas un jūtas labi.

Emīlijai šobrīd ir tāds vecums (1,9 gadiņi), kad katru dienu vajag aktivitātes. Jo dažādākas, jo labāk. Ideāli, ka mums ir kur izvērsties: bērnu parki, rotaļu laukumi un pastaigu maršruti – viss fantastiski. Atnākt līdz pat pašai jūrai ar ratiem bez grūtas ratu vilkšanas pa smiltīm ir tik ērti! Turklāt jaunās šūpoles un citas atrakcijas pludmalē meitiņas un manu dienu padara īpaši interesantu un aizraujošu, atzīst Emīlijas mamma Sanita.

Redzu izmaiņas

Lelde Insberga, Miķeļa (1 gads un 3 mēneši) mamma:

–  Pirmām kārtām gribu pateikt paldies pilsētas pašvaldībai, ka ir uzsākta šāda programma, lai padarītu Ventspili draudzīgāku mazuļiem, jo man kā jaunajai māmiņai tas ir ļoti aktuāli. Vēl patīkami pārsteidz tas, ka salīdzinoši maz laika pagājis no aptaujas veikšanas, bet es jau redzu izmaiņas un uzlabojumus. Priecājos, ka arī mūsu pilsētā beidzot ir autostāvvietas, kas paredzētas ģimenēm, tās noteikti izmantojam. Vislielāko prieku mums ar dēliņu sagādā šūpoles, kuras paredzētas mammām un mazuļiem, šūpošanās nu ir kļuvusi vēl jautrāka. Vēl viena lieta, par ko no sirds priecājos, – arī mūsu pagalmā beidzot būs rotaļu laukums!

Patīk atbildīgo iestāžu attieksme

Iveta Ločmele, Emīla (8 mēneši) mamma:

– Programma Mazuļiem draudzīga pilsēta ir ļoti laba ideja. Īpaši patīk, ka var sekot līdzi informācijai un redzēt, kas padarīts, kādi jaunumi pieejami, kas vēl būs. Patīk atbildīgo iestāžu attieksme, atbildot uz katru mūsu, mammu, izteikto ierosinājumu. Protams, ka abi ar Emīlu, tāpat kā citas mammas, izmantojam divvietīgās šūpoles. Pateicoties tam, ka braukt ar ratiem ir daudz ērtāk, pastaigas kļuvušas patīkamākas. Ļoti gaidām pārtinamos galdiņus, jo tas ļaus mums ārā pavadīt ilgāku laiku. Ar interesi sekoju līdzi programmai un gaidu vēl patīkamus jaunumus. Nedomāju, ka citās pilsētās pievērš tik pastiprinātu uzmanību mazajiem iedzīvotājiem.

Lasi vēl

Komentāri (15)

  • -8
    Ventiņheiteris 29.09.2016, 09:33:25

    Vajadzēja paiet 25 gadiem un japiedzimts īpašajam sīkajam, lai sāktos visādas aktivitātes dēļ bērniem. Līdz tam laikam bija pofig - lai parastie aborigēni iztiek ar to kas un kā ir...

  • -14
    keda 29.09.2016, 09:44:45

    Tā tiešām bija, ka nekā nebija? Heiter, tu pats saproti, cik prasti tu gvelz muļķības, ko? Kā tad nebija? Nebija bērnu parku, rotaļu laukumu, netika tie uzlaboti, neparādījās jauni sporta laukumi, neremontēja bērnudārzus, neiekārtoja to teritorijas? Tu pats vismaz visiem tiem mēsliem, ko te lej, tici? Ceru, ka tev par to vismaz maksā, ja nē - man tevis no sirds žēl.

  • -7
    Ventiņheiteris 29.09.2016, 09:50:07

    Nesaku jau ka nebija - kaut kādu naudu jau ameta un kaut ko darīja, bet šādas īpašas programmas nebija. Tagad, kad svētmoceklim pašam sīkais, sākas visādas akcijas un rosīšanās. Pirms tam tātad tā nebija prioritāte! Pēc pāris gadiem varam gaidīt visādas specaktivitātes saistībā ar bērnudārziem un skolām...

  • -2
    Parteigenosse 29.09.2016, 20:10:54

    Labāk jau būtu,ja viņš jau laicīgi sāktu izrādīt pastiprinātas rūpes par kapiem,kapiņiem...
    Daudz laika nav vairs,vecais,taisies!

  • -12
    Kakadū 29.09.2016, 14:00:29

    Dažu uztverē, dari ko darīdams, viss ir slikti! Man kā mazuļu mammai gan tas viss priecē :)

  • -1
    Zobu Feja 29.09.2016, 18:20:46

    Vienkārši jauna tēma ko mals gadiem, kamēr ciemata zombijiem tas sapņos rādīsies un katru brīvu brīdi tie reklāmas saukļi pa galvu grozīsies, kad tie steigs pie vēlēšanu urnām nobalsot kārtējo reizi par latvānijas lielāko zagli, meli un kretīnu.

    Visas Latvijas pilsētas tādas ir, šī nav ne ar ko īpašāka šajā mazuļu jomā.

  • -1
    Zobu Feja 29.09.2016, 18:23:13

    Ostas pilsēta, tūrisma pilsēta - abas jomas piedzīvoja krahu.

    Mazuļu pilsēta, blablabla.

  • -5
    Latvija pāri visām! 29.09.2016, 19:49:04

    Tūrisma jau ir, reku leiši brauc:)

  • -1
    Zobu Feja 29.09.2016, 21:08:07

    2 mēnešus gadā kaut kas brauc, tikai idiots ko tādu var nosaukt par tūrismu un iebarot to citiem idiotiem.

  • 0
    Vpr 27.03.2021, 00:04:31

    Tā viš i.

  • -6
    Latvija pāri visām! 29.09.2016, 23:03:03

    Arī siltākās zemēs par V- pili tūrismam ir sezonas raksturs.
    Slikti varbūt ir tas, ka pašvaldības uzņēmumi - kempings, tehnikuma viesnīca utt.tāpat nosmeļ lielāko daļu tūrisma peļņas un cilvēki nopelnīt atkal neko daudz nevar.

  • -6
    keda 29.09.2016, 23:10:15

    Skatos, vecā portāla feja iemiesojusies ozolzīlē....

  • 0
    ventspilniece.lv-2 27.03.2021, 08:44:38

    Bet viens "mazulis" gan patlaban jūtas īpaši droši,jo tiek rūpīgi apsargāts.

  • 0
    Juris Orinskis 27.03.2021, 08:50:26

    Jaunās māmiņas bariem meklē. kur ir Siltuma, Ūdekas, Jūras vārtu u.t.t. pārtinamās silītes un stiepj uz turieni pārtīt zīdaiņus! Bet nauda izpļekāta kaudzēm. Tikai un vienīgi tukšām reklāmām. Mūsdienās ikkatrā Latvijas pilsētā ir gan bērnu laukumi, gan bruģis. Pat vismazākajās Krievijas pierobežas pilsētiņās - Kārsavā, Balvos u.t.t. Toties Ventspilī neviens nav padomājis par vecajiem cilvēkiem, kuriem, ejot uz veikalu, vajag pa ceļam apsēsties. Soliņi sakrauti pretī domei skvērā! Lai bildes var fotogrāfēt reklāmām.

  • -2
    sranskis 27.03.2021, 09:20:08

    Tu izliecies vai tiešām esi pamuļķis?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: