Ventspils piekrastes zvejnieki šogad jau vairākas reizes cietuši no kāpu izbraukātājiem, kuri savām izpriecām izmanto viņu laivas, tās pamatīgi sabojājot.

Ventas Balsij pastāstīja divi no cietušajiem zvejniekiem, viss sākās vasarā. Ventspils pievārtē dodoties jūrā pēc tīkliem, viņi redzēja, ka pa pludmales smiltīm braukā divas džipveidīgas automašīnas un vienai no tām striķī piekabināta kaimiņa jūras laiva, kas vilkta pa smiltīm. Laivā sēdējuši trīs vīri un priecājušies par jautro izbraucienu. Kompānijā nav bijuši nekādi jaunieši, bet gan pieauguši cilvēki vecumā no 30 līdz 35 gadiem. Kad ieraudzījuši, ka viņu izpriecām ir liecinieki, pabraukuši uz priekšu un iestūmuši laivu jūrā. Par laimi, zvejniekiem kaimiņa laivu izdevies izglābt.

Taču ar to viss nebeidzās. Nākamajā dienā konstatēts, ka līdzīgs dragreiss ticis rīkots ar viņu pašu divām laivām. Vienu sasisto laivu atraduši nedaudz tālāk, bet otra bijusi aizdzīta krietnu gabalu. Pēc sliedēm varēja redzēt, ka laiva vilkta aptuveni trīs kilometrus gan pa betona ceļu, gan pa asfaltu līdz pat Piedzīvojumu parkam. Turklāt laivas priekšgalā tika izdauzīti caurumi, lai varētu apmest striķi. Šo laivu reanimēt vairs nav bijis iespējams. Nodarītie zaudējumi bijuši 800 latu apjomā un policijā uzrakstīts iesniegums.

Rudenī vēl viena laiva tika izdemolēta un sadauzīta citam kaimiņam. Bet šīs nedēļas nogalē atkal cietusi vasarā pabojātā laiva. Zvejnieki redzēja, ka pludmalē atrodas abas tās pašas automašīnas, kas dragreisus rīkoja vasarā. Viena no tām bija ierakusies smiltīs un tās izdabūšanai ārā tika izmantotas no viņu laivas nodauzītās koka detaļas.

Zvejnieki sūkstās, ka valsts jau tā ir pilnībā iznīcinājusi Latvijas zvejniecību, bet tagad tos pašus smiekla santīmus, ko viņi var nopelnīt par piekrastes zveju, atņem jaunbagātnieki ar savām izpriecām.

Lai ar automašīnām nokļūtu pludmalē, vandāļi izmanto amerikāņu karavīru šogad militārajām mācībām uzbūvēto piebraucamo ceļu. Kā informē Latvijas Zaļās kustības Ventspils nodaļas līderis Imants Blūms, tas ir iespējams, jo novada dome nav izpildījusi savus solījumus un nav ierīkojusi aizsargbarjeru. Sākotnēji bija paredzēts, ka šo piebrauktuvi izmantos tikai speciālie dienesti, bet tagad sanāk, ka par miljons dolāriem uzbūvētais ceļš tiek izmantots bandītiskiem mērķiem. Blūms plāno rakstīt oficiālu vēstuli vides ministrijai un citām atbildīgajām institūcijām, lai tās šos jautājumus sakārto. Tikmēr cīņu ar kāpu izbraukātājiem, Blūms salīdzina ar cīņu ar vējdzirnavām, jo atbildīgie Vides dienesti ir pilnībā bezspēcīgi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: