Ventspils Jaunrades nama audzēkņi veiksmīgi piedalījušies Tehniskās jaunrades dienās Liepājā, ne tikai iegūstot vērtīgu pieredzi, bet arī uzvarētāju diplomus.

Tehniskās jaunrades dienas pirms tam bija notikušas četrās Latvijas pilsētās, bet Liepājā risinājās šā gada pēdējais pasākums. Ventspilnieki uz to devās kuplā skaitā – 15 audzēkņi pārstāvēja robotikas un radiotehnikas grupas (vadītāji Jānis Zālītis un Viktors Bagienskis), bet 11 bija no tehniskās modelēšanas klases (vadītāja Marina Rogova).

Pavisam jaunrades dienās piedalījās 176 dalībnieki, kas startēja piecās disciplīnās. Mehānikas praktikumā, kurā bija jākonstruē automašīna, spēcīgāko spēkratu uzbūvēja ventspilnieks Dmitrijs Haustovs. Viņa vāģis pēc ieskrējiena slīpā trasē spēja ripot vēl 11,9 metrus, kas bija par astoņiem vairāk nekā tuvākajam sekotājam «Biju izdomājis lietas, kas ļautu paātrināt mašīnas gaitu, bet, ka tā ripos tik tālu, nebiju gaidījis.

Visiem tas bija liels pārsteigums, un saņēmu skaļas ovācijas,» pastāstīja 13 gadu vecais Dmitrijs, kas Jaunrades namā darbojas otro gadu. Ventspilniekiem padevušies arī labi ūdensrati, kas pretendētu uz vietu pirmajā trijniekā, taču tad puiši nolēma savu konstrukciju uzlabot, pāršāva pār strīpu ar līmi, un visas cerības bija vējā.

Vēl pārsteigtāki par saviem panākumiem bija radioelektroniķi, kam jau tikšana līdz pasākumam vien bija liels piedzīvojumus – autobuss aizbrauca bez viņiem, Liepājā izrādījās, ka pazudis pieteikums, tāpēc viņus pat negribēja pielaist mačiem, tomēr galu galā i darboties atļāva, i pirmo vietu piešķīra, turklāt uzreiz divām komandām.

Māris Mūrnieks, Andrejs Andrejevs un Klāvs Ansons izgatavoja sumo robotu (kastīte ar mikroshēmām un vadiem vēderā, kurai jāprot aizstumt citu tādu pašu kastīti) Robotšķūris, bet Matīss Maltisovs, Raivis Pabērzs un Toms Strazdiņš sameistaroja Dominatoru, un abi sumisti tika atzīti par labākajiem 11 robotu konkurencē.

Ja ņem vērā, ka šie Ventspils Augstskolas studenti tikai kopš rudens tā nopietni darbojas ar lodāmuru un shēmām, tad panākums tiešām ir iespaidīgs. «Tagad jādomā par valsts čempionātu, kas notiks kaut kad uz pavasara pusi. Protams, tur būs grūtāk, bet ļoti gribas izmēģināt spēkus,» spriež puiši, kas jau šīs nedēļas nogalē dosies uz Tallinu, pagaidām gan tikai, lai krātu pieredzi un smeltos idejas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: