No šodienas pagaidām 20 ģimenes ārstiem Latvijā ir iespēja izmēģināt jauno e-veselības sistēmu. Iepriekš bija plānots to sākt izmēģināt jau jūlijā, taču izstrādes process aizkavējās. Veselības ministrija skaidro, ka tas nemaina faktu, ka 1. decembrī sistēmu visiem mediķiem vajadzēs sākt lietot obligāti.

 

Lielākā daļa ģimenes ārstu e-veselības projektu ļoti gaidīja. Pašlaik ārsti savās praksēs strādā ar ārsta biroja lokālajām programmām, “Ceram, ka no janvāra ar šīm programmām varēsim strādāt visās praksēs Latvijā. E-veselība ievērojami atvieglos ģimenes ārstu dzīvi,” atzina Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas valdes locekle Gunta Ticmane..

Kā nākamo soli, ko nepieciešams attīstīt e-veselībā, Ticmane minēja elektroniskos nosūtījumus stacionāriem. Tāpat viņa cer, ka lokālās programmas, kas pašlaik tiek izmantotas praksē, būs savienotas ar e-veselības projektu un ārsti varēs strādāt vienotā sistēmā.

Ticmane cer, ka pacientu dati būs drošībā un tie netiks nopludināti. Vēl pastāv bažas par sistēmas ātrumu, jo pie pašreizējā ārstu noslogojuma ir neiespējami ilgi gaidīt programmas darbību. “Pašreiz, cik zinu, viss nenotiek tik ātri,” atzina Ticmane. Tāpat pilsētu pierobežās interneta savienojums nav tik ātrs, tāpēc arī tas varētu ierobežot programmas veiksmīgu darbību.

Jaunās programmas būs jāapgūst ne tikai ārstiem, bet arī medmāsām, palīgiem un farmaceitiem. “Cilvēki turpmāk varēs doties uz aptieku bez receptes, uzrādīt personu apliecinošus dokumentus un iegādāties zāles,” atzina Ticmane.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: