Paralēli abu pilsētas katlumāju rekonstrukciju projektēšanai SIA Ventspils siltums pēta arī vairāku kurināmo veidu izmantošanas iespējas.

Abu pilsētas katlumāju rekonstrukcijas projekts paredz pāreju uz koksnes šķeldas izmantošanu. Tomēr Ventspils pilsētas dome uzticējusi projektētājam – SIA Strasa konsultanti – paralēli izpētīt arī sašķidrinātās gāzes izmantošanas iespējas variantus pilsētas katlumājās.

SIA Ventspils siltums valdes priekšsēdētaja Vita Maula skaidro, ka runa ir par tādu katlu uzstādīšanu, kas atkarībā no tirgus cenas svārstībām varētu darboties gan ar biomasu, gan ar sašķidrināto gāzi. Kā jau pirms tam informējis pirmais vicemērs Jānis Vītoliņš, abu katlumāju rekonstrukcijas kopējās izmaksas varētu būt 12 miljonu latu.

Pusi šīs summas pašvaldība cer iegūt no ES. Šonedēļ pašvaldības uzņēmums SIA Ventspils siltums iesniedza pieteikumu Ekonomikas ministrijai līdzfinansējuma saņemšanai no ES. Siltuma vadītāja cer, ka līdz gada beigām uzņēmums izsludinās iepirkumu konkursus katlumāju rekonstrukcijai.

Rekonstrukcijas kontekstā Ventspils siltums izskata arī jautājumu par gaidāmām siltuma tarifa izmaiņām. «Tagad rēķinām, kā katlumāju rekonstrukcija ietekmēs uzņēmuma saimniecisko darbību,» informē Maula. Ventas Balss jau rakstīja par iespējamo siltuma tarifa pieaugumu nākamajā gadā, kas būs saistīts ar investīcijām rekonstrukcijā. Valdes priekšsēdētāja cerēja, ka 2011. gada valsts budžets saglabās pašreizējo PVN likmi siltumam 10% apmērā. Tomēr otrdien valdība atbalstīja PVN likmju palielināšanu no nākamā gada 1. janvāra, samazinātās likmes pieaugs no 10% uz 12%. Ja šis izmaiņas atteiksies arī uz siltumu, tad par to maksāsim vairāk jau no jauna gada.

Katlumājām pārējot uz biomasas izmantošanu, siltuma ražošanas pašizmaksa, ņemot vērā pašreizējās šķeldas cenas, varētu samazināties par 50–60%. Maula apstiprina, ka šobrīd šķeldas un sašķidrinātās gāzes pasaules cenas salīdzinājums ir par labu šķeldai. Tomēr eksperti paredz, ka vistuvākajā laikā pieprasījums pēc šķeldas kā energonesēja pieaugs, kā rezultātā sadārdzinot to pasaules tirgū.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: