Par neattaisnotu neierašanos uz tiesas sēdēm, vainīgajam var piemērot arī apcietinājumu. Nesen tā gadījās kādai piecpadsmitgadīgai ventspilniecei.

Regulāri apmeklējot tiesas sēdes, Ventas Balss novērojusi, ka visai bieži tās atliek, jo nav ieradies apsūdzētais vai kāds cits procesa dalībnieks. Tādos gadījumos, tiesa jāatliek, kas krietni paildzina tiesas procesu. Neierašanās iemesls parasti ir slimošana un visbiežāk tas nezkāpēc atgadās ar apsūdzētajiem vai viņu aizstāvjiem. Taču reizēm apsūdzētais no tiesas apzināti izvairās.

Ventspils tiesas priekšsēdētāja palīdze Krista Čodere informē, ka likums paredz, ja tiesājamais uz tiesas sēdēm neierodas ļaunprātīgi, turklāt tas notiek vairākas reizes, viņam var piemērot apcietinājumu.

Tā tas noticis ar kādu 15 gadus vecu ventspilnieci, kurai kopā ar vēl diviem līdzapsūdzētajiem šonedēļ notika tiesas sēde. Viņa uz tiesu tika konvojēta pa taisno no cietuma, kur meitene pavadīja gandrīz divus mēnešus. Tik bargu sodu nepilngadīgā bija izpelnījusies par to, ka viņa bez jebkāda iemesla neieradās uz divām iepriekš nozīmētajām tiesas sēdēm. Pēc pirmās neierašanās reizes 14.jūlijā, tiesnesis nozīmēja viņai atvešanu piespiedu kārtā, taču arī no piespiedu atvešanas meitenei izdevās izvairīties. Tas bija pietiekams iemesls viņas sekojošai apcietināšanai un nogādāšanai cietumā.

Meitene ar vēl diviem nepilngadīgajiem ir apsūdzēta par huligānismu personu grupā vai ja tas saistīts ar miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam un par zādzību nelielā apmērā. Arī šonedēļ tiesas sēdi atlika uz janvāri, jo slimības dēļ nebija ieradusies cita apsūdzētā. Tā kā tiesu uz mēnesi atlika, apcietinātās meitenes advokāte lūdza tiesai viņai mainīt apcietinājumu pret citu drošības līdzekli – policijas uzraudzību. Tiesnesis lūgumu akceptēja, paļaujoties uz gūto mācību un nepilngadīgās solījumiem laboties un nākamās sēdes apmeklēt. Līdz tam meitenei būs divas reizes nedēļā jāatzīmējas policijas iecirknī.

Līdzīgi izgājis arī krāpniecībā apsūdzētajai manikīrei Anželai, kuru pierādījumu trūkumu dēļ tiesa attaisnoja. Arī Anžela lietas izskatīšanu krietni novilcināja vairākkārt neierodoties uz tiesas sēdēm un uz laiku tika ievietota cietumā, lai nodrošinātu tiesvedības intereses.

Tikmēr civillietās par neierašanos uz tiesas sēdi par to laikus nepaziņojot, var piemērot naudas sodus –līdz pat 100 latu apmērā. Tomēr šādi sodi tiek uzlikti samērā reti, vienīgi, ja prasītājs pieprasa, vai ja atbildētājs rīkojas īpaši nekaunīgi.

 

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: