2. un 3. decembrī plkst. 19.00 Ventspils kultūras centrā Ventspils teātris aicina uz pirmizrādi M. Zālīte „Dzīvais ūdens”.

Iestudējuma režisors ir Agris Krūmiņš, scenogrāfs Ints Sedlenieks, kostīmu māksliniece Lāsma Svikule. Lomās – Vita Kaudze, Viktorija Visocka, Raimonds Feldmanis un Kaspars Doniņš.

Māras Zālītes drāma „Dzīvais ūdens” sarakstīta 1986. gadā, par pamatu ņemot tāda paša nosaukuma Rūdolfa Blaumaņa nepabeigtu darbu, saglabājot gan autora pamatsižeta, gan atsevišķas tēlu darbības līnijas.

Luga tapusi t.s. pirmsatmodas laikā vienlaikus ar libretu rokoperai „Lāčplēsis” un veido M.Zālītes nosacītas triloģijas trešo noslēdzošo daļu. Ja pirmo lugu – „Pilna Māras istabiņa” un „Tiesa” galvenās mītiskās personas bija Māra un Laima, tas par „Dzīvo ūdeni” pati autore izsakās tā: „Protams šim darbam bija arī politiskais slānis, bet dziļākā būtībā tā bija luga par Dievu.”

Lugas darbība norisinās pirmskristietības laikā vienkāršā latviešu svētnīcā un tās tuvumā. Svētnīcu pārvalda Priesteris kopā ar savu palīgu, audžu dēlu Mācekli. Svētnīcas dārgums, ļaušu cerību simbols, svētceļojuma mērķis, zāles pret visām vainām ir Dzīvais ūdens, kas rodas zelta traukā un ko ietin noslēpumainības oreols.

Sākuma situācija ir sarežģīta – jau ilgstoši dabā valda mēma, blīva migla, kas neizklīst un vienlaikus sasaucas ar neticību, šaubām un nomāktību tautā. Pēc ilgiem prombūtnes gadiem pie Priestera atgriežas viņa mīlestība Laine ar ideju ļaužu iedvesmošanai sarīkot Dzīvā ūdens svētkus, kuros Priesterim jārada brīnums – visu ļaužu priekšā jādod acu gaisma aklai meitenei.

Lugas tālākā gaitā atklājas, kas ir aklā meitene, atklājas arī Dzīvā ūdens noslēpums, kas noved pie traģēdijas, taču traģiskais šai lugā saistīts ar dvēseli attīrošo iekšējo atjaunotnes spēku. Katrs no lugas četriem tēliem īsā laikā piedzīvo strauju iekšējās attīstības kāpumu. No garīgas stagnācijas, akluma, sastinguma, sapņainības nonākot pie pilnīgi citas, daudz patiesākas un skaidrākas sevis un pasaules apzināšanas.

Lugas dramatiskais materiāls ir piesātināts ar bagātīgu latvisko kolorītu, piepildīts ar dzejas tīro skanējumu, tēlu attiecību dramatismu un dinamiku, spēcīgu pat nežēlīgu savstarpējo konfrontāciju, asiem, negaidītiem sižeta pavērsieniem, kā arī ar iekšējās pašatklāsmes, harmonijas un mīlestības izgaismotiem mirkļiem. 

Biļešu cena Ls 2,00. Biļešu iepriekšpārdošana Kultūras centra kasē (tālr. 63624796). Vietu skaits ierobežots. Finansiāli atbalsta Ventspils pilsētas dome.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: