Komunālā pārvalde izvērtējusi ikgadējās Tirgus un sabiedriskās domas pētījuma centra SKDS  veiktās ventspilnieku aptaujas rezultātus un, ņemot vērā iedzīvotāju viedokļus par pilsētas apgaismojumu, informē par paredzētajiem pilsētas apgaismojuma infrastruktūras uzlabošanas pasākumiem.

Aptaujā daļa ventspilnieku norādījuši, ka nepieciešams uzlabot apgaismojumu vairākās pilsētas ielās, salīdzinājumam kā pozitīvu piemēru minot 2015. gadā rekonstruēto Celtnieku ielu un citas pēdējo gadu laikā rekonstruētās ielas. Apsekojot norādītās ielas un izvērtējot to apgaismojuma atbilstību ielu kategorijām, konstatēts, ka apgaismojums lielākajā daļā ielu ir atbilstošs un pietiekams, turklāt Ventspils ir viena no retajām pilsētām, kur apgaismojums, ko veido ap 6000 gaismekļu, praktiski visā pilsētā tiek nodrošināts bez nakts atslēguma (nedegšanas procents - 1%). Taču atsevišķās ielās norādes par apgaismojuma kvalitātes uzlabošanas nepieciešamību ir pamatotas.

Apgaismojuma uzlabošana ir nepieciešama un tiks veikta Lidotāju ielā, kur starp ietvi un brauktuvi esošie koki aizēno ietvi un neļauj to izgaismot pietiekamā apmērā. Pašlaik ir uzsākti projektēšanas darbi papildu 4 metru augstu gaismekļu izbūvei ietves zonā Lidotāju ielā posmā no Ozolu līdz Saldus ielai.

Tāpat apgaismojuma uzlabošanas darbi šogad tiks veikti Jāņciemā jeb Pārventas privāto dzīvojamo māju rajona ielās, kuras tika norādītas aptaujā: J.Neikena, Ozolu, Ausekļa, Stacijas, Tilta un Blaumaņa ielās.

Komunālā pārvalde paskaidro, ka esošo Nātrija apgaismojumu pret mūsdienīgo LED tipa apgaismojumu pilsētā masveidā nemaina tikai tādēļ, lai nomainītu esošo apgaismojumu. To dara kompleksi ar ielu rekonstrukcijām gadījumos, kad šim mērķim iespējams piesaistīt Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansējumu, kā tas tika veikts, piemēram, Celtnieku ielā.

Savukārt, atsevišķs gadījums bija 2015.gadā, kad vienreizēja projekta "Siltumnīcefektu gāzu emisiju samazināšana pašvaldību publisko teritoriju apgaismojuma infrastruktūrā” bija iespēja saņemt līdzfinansējumu apgaismojuma uzlabošanai, kā rezultātā tika veikta 335 jaunā tipa LED apgaismojuma armatūru iegāde, ar kurām nomainītas esošās armatūras tajās vietās pilsētā, kur esošais apgaismojums bija ar lielāku elektroenerģijas patēriņu, tādējādi iegūstot ekonomiju uz patērēto elektroenerģiju. Projekta ietvaros Pārventā jauno LED tipa apgaismojuma armatūru uzstādīšana tika veikta Talsu ielā no Dzintaru ielas līdz Lidotāju ielai un Tārgales ielā no Lidotāju ielas līdz Kurzemes ielai.

Pēc ventspilnieku ierosinājumiem šogad ir paredzēts izveidot grants seguma ietvi–veloceliņu ar jaunu apgaismojumu Aizsaules ielā, bet iedzīvotāju vēlme par apgaismojuma uzlabošanu Reņķa dārzā tiks īstenota 2017. gadā, līdz šim ir veikts iepirkums un notiek šī papildu apgaismojuma projektēšanas darbi.

Aptaujas rezultāti rāda, ka aktuāls ir jautājums par gājēju pāreju apgaismojuma pietiekamību un satiksmes kustības drošības uzlabošanu. Šeit jāatzīmē, ka ir apzinātas vairāk nekā 20 gājēju pārejas pilsētā, kam būtu jāuzlabo apgaismojums, un pašlaik ir uzsākti projektēšanas darbi, lai, tiklīdz apgaismojuma infrastruktūras uzlabošanai būs pieejams ES fondu līdzfinansējumu, pašvaldība būtu gatava plānoto arī realizēt, izveidojot gājēju pāreju apgaismojumu pēc tāda paša principa, kā nesen izbūvētajās gājēju pārejās Lielajā prospektā pie Poruka ielas un Inženieru ielā pie Poruka ielas. Vienas gājēju pārejas izgaismošana izmaksā ap 2000 EUR atkarībā no kabeļa pievada specifikas un nepieciešamajiem seguma atjaunošanas darbiem.

Vairāki ventspilnieki aptaujā norādījuši, ka vēlētos labāk apgaismotus iekšpagalmus Pārventas daudzstāvu dzīvojamo māju rajonos un pilsētas deviņstāvu rajonā. P/i „Komunālā pārvalde” skaidro, ka apgaismojuma izbūve, uzlabošana un uzturēšana privatizētos daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iekšpagalmos, kādi ir aptaujā minētie deviņstāvu māju iekšpagalmi pilsētā un iekšpagalmi Pārventas daudzdzīvokļu māju rajonos, ir jāorganizē māju īpašniekiem (dzīvokļu īpašniekiem) kopīgi ar mājas pārvaldnieku. Pašvaldība nedrīkst pilnībā finansēt privatizētu iekšpagalmu labiekārtošanu, taču, pamatojoties uz 2012. gadā Ventspils pilsētas domes izdotajiem pilsētas saistošajiem noteikumiem Nr.15 privatizēto māju pagalmu labiekārtošanai ir iespējams saņemt būtisku pašvaldības līdzfinansējumu. Apgaismojuma jaunbūvei, pārbūvei un/vai atjaunošanai - 75% apmērā no paredzētajām izmaksām.

Komunālā pārvalde izsaka pateicību ventspilniekiem par iesaistīšanos pilsētas infrastruktūras attīstībā un pilsētvides sakārtošanā!

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    norge 18.05.2016, 19:00:19

    nu un par ko Komunālā pārvaldes ieredni sanem algu un premijas ja tikai pec aptaujas secina ka jauzlabo apgaismojums un pilseta un pie gajeju parejam ?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: